Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Látványbál az Anna Grand Hotelben

Balatonfüred - Még Ausztráliából is érkeztek vendégek a 183. balatonfüredi Anna-bálra, ahol harminc pincér szolgált fel a 440 megjelentnek. Egy belépőjegy 35-50 ezer forintba került, a bál szépe a 18 éves Csizmadia Aliz lett.
– Nézd, annak a nőnek olyan a haja, mint egy madárfészek – rikkantott oda a tömegben feleségének egy férfi a balatonfüredi Anna Grand Hotel előtt, miközben a 183. Anna-bálra vonuló vendégeket nézték. Idén rendhagyó módon a hotel kertjét is bevonták a rendezvény helyszínei közé az étterem és a bálterem mellett, így a kordonon kívül maradt fürediek mint egy „látványbált" nézhették végig az eseményeket.

Parádés bevonulás

A vendégek bevonulását és a bálkirálynő-választást a Duna Tv közvetítette. – Csak a vörös szőnyeg hiányzik, egyébként tiszta Hollywood – hallottuk Baghi Lászlótól, akinek a kísérőrendezvények közül a hagyományos balatoni szívhalászat – fellampionozott hajóról kell kihalászniuk a fiatal lányoknak egy szívecskét, amelyen a babona szerint jövendőbelijük neve szerepel – és az előző évi bálkirálynő hintós sétakocsikázása tetszett.

A vendégek bevonulása majd egy órán át tartott. Kísérőik oldalán araszolgattak a felcicomázott hölgyek. A meghívóban előírt öltözékként az estélyi szerepelt, amelyet egyesek komolyan vettek, mások nem. A bálozók közül egyesek hatalmas abroncsos szoknyában, Swarovsky-kristállyal díszített fűzőben parádéztak, vagy hófehér menyasszonyi ruhában tündököltek, csillogó stólával megspékelve. De voltak olyanok is, akik egészen egyszerűre vették a figurát: fekete nadrágot húztak, csipke felsővel. Az urak sötét öltönyt viseltek, meglepetésünkre frakkot senki sem húzott.

A nyitótáncot a Magyar Állami Operaház balettkarának tagjai járták. Fotók: Karnok Csaba

Porcelánszívek éjszakája

A szíveknek ezen az éjszakán kitüntetett szerep jutott, hiszen minden hölgyvendég kapott egyet porcelánból. Miközben a meghívóért cserébe átvették a beszámozott porceláncsodákat, a háromtagú zsűri jól szemügyre vette őket, hiszen így választották ki a tíz legszebbet, akikre később a tévénézők SMS-ben szavazhattak. Bál szépét először 1862-ben választottak, akkoriban azonban még a vendégek döntötték el, kit jutalmazzanak aranyalmával.

A bál fővédnöke, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszéde után Hóka István polgármester nyitotta meg a rendezvényt. S miközben a Magyar Állami Operaház balettkarának tagjai a nyitótáncot járták – ez minden évben palotás és keringő –, a szervezők már elkezdték összeterelgetni a tíz legszebb lányt.

Róluk fénykép is készült. A fotózás alatt a szinkronúszó Stumpf Katával, a volt kancelláriaminiszter, Stumpf István lányával beszélgettünk, aki elárulta, édesapjával érkezett a bálra, s idén először vesz részt a rendezvényen.

Vacsora az árkádok alatt. Ide 35 ezer forintba került a jegy

Nem úgy, mint Balatonfüred alpolgármestere, Kutas Árpád, aki a vacsora után az árkádok alatt ücsörögve egy padon szivarozott. – Hat éve folyamatosan minden bálon itt vagyok. Mint ahogyan a város, a bál is új reformkorát éli – mondta az alpolgármester, akiről kiderült, Hódmezővásárhelyen született. Büszke rá, hogy alföldi, és ezt gyakran hangoztatja is a Balaton-parti városban.

Aranyalma és herendi váza

Bár a cigányzenekar szakadatlan húzta a talpalávalót, a kertben a nyitótánc után már senki sem táncolt. Sokkal inkább korzóztak a köves ösvényen, s fényképezkedtek – megörvendeztetve ezzel a kordon mögött nézelődőket, akik között láttunk olyan kitartóakat is, akik több órát ácsorogtak egy helyben a bálozókat csodálva.

A tuják előtt pózolt barátnőjével Tóth Anna Katinka, a tavalyi bál szépe is, akitől az este legértékesebb bókját zsebelhettem be: megdicsérte Ecker Szilvia hódmezővásárhelyi tervezőnő által készített fehér, sellő fazonú estélyimet.

Nem sokkal később már Kő Pál szobrászművész és felesége társaságában tippelgettük, melyik fiatal első bálozó kapta a legtöbb elismerést SMS formájában a televízió nézőitől. Éjfél után aztán kiderült, ki viselheti egy évig az Anna-bál szépe titulust: második udvarhölgy a dunaújvárosi Farkas Cecília lett, az első Stumpf Katalin. A legszebbnek járó aranyalmát, a herendi vázát és az egyiptomi utazást a 18 éves balatonfüredi gimnazista, Csizmadia Aliz kapta.

Az idei Anna-bál szépei: Farkas Cecília, Csizmadia Aliz és Stumpf Katalin

Rekordszámú vendég

A 183. Anna-bálra idén 440 vendég érkezett, amely rekordnak számít, hiszen ilyen sokan még soha nem jelentek meg a reformkor óta megrendezett eseményen. A szervezésben és lebonyolításában közel 200 ember vett részt: rendőrök, hoszteszek, szervezők, polgárőrök, a zenekar, műszaki személyzet, biztonsági őrök. A vacsorát 6 mesterszakács készítette, és 30 pincér szolgálta fel herendi tányérokban. Cserép László főszervezőtől megtudtuk, a város vezetése arra törekszik, hogy a jegyárak minél szélesebb réteg számára elérhetők legyenek, ezért három árkategória közül lehetett választani: az árkádok alá, az udvarra 35 ezer forintba került a jegy, az étteremben ülők 45 ezret fizettek a belépőért, a díszteremben mulatók pedig 50 ezer forintért bálozhattak.

Pazar lakoma

A vacsoráért a szervezők hétmillió forintot fizettek. Az éjjeli étek tálalásában a nagy tányér, kevés étel koncepció érvényesült. Nem is csoda, hiszen négy fogást kellett a vendégeknek megemészteni. Első fogásként hideg halvariációkat tálaltak: avokádós füstöltlazac-tatár, balatoni fogas terrine rákhússal mozaikolva, hideg sajtfondü, madársaláta mézes-mustáros kaporszósszal, mini zsemle. A második fogás leves volt: fácánerőleves medvehagymás kacsamellhús-galuskával, turnér karottával. Ezt követte a harmadik, vagyis a főfogás: borjúszűz vargányás neccben, tésztába burkolva, saját májával töltött libacombrolád, bazsalikomos-szőlős rozémártással, aszalt gyümölcsös kukoricaprósza, burgonyafánk. S végül a desszert: Gellért-rolád, mangóparfé, sárgabarackvelős rizsgolyók, grillázs púderben. Éjfél után pazar svédasztal várta azokat, akik a négyfogásos vacsora után még mindig éheztek.

Ausztrál vendégek

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az éjszakán ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel. Az Anna-naphoz legközelebb eső balatonfüredi bál hamar országos hírűvé lett. A két világháború között azonban veszített jelentőségéből. Reneszánszát a második világháború óta éli. Helyszíne kezdetben a Balaton étterem volt, 1957-től a „Kúr" szalon, a későbbi SZOT Szanatórium, ma Anna Grand Hotel ad otthont a rendezvénynek, melyre a világ minden tájáról érkeznek. Idén Németországból, Dél-Amerikából és Ausztráliából is jöttek vendégek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyeket a Thealter alternatív színházi fesztiválra

Szeged - Nyerjen belépőjegyeket a vasárnapig tartó szegedi Thealter nemzetközi alternatív színházi… Tovább olvasom