Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Lebontották a Bárkát - nem gondolná, mi épül a helyén!

Szeged - Ötlakásos társasházat épít Gombos Tibor a Bárka helyén, amelynek aljában nonstop élelmiszerbolt nyílik majd - 2017 második felében.
Nem volt védett a Bárka

Elterjedt a városban, hogy nem lehetett volna lebontani a Bárkát, mert városképi jelentőségű épület. Ez nem igaz. Bár a Szeged város helyi építészeti örökségének védelméről szóló közgyűlési rendeletben szerepelnek Kálmány Lajos utcai épületek, amelyek helyi egyedi védelem alatt állnak – a Kálmány Lajos utca 4/a alatt bejegyzett, az 1940-es években épült egykori Bárka nem állt helyi védelem alatt. Védett viszont a Kálmány Lajos utca 4/b alatti sarokház, ahol lakások vannak, és fodrászüzlet működik.
„Az ingatlan minden részét fel kell újítani, új vezetékek és tetőszerkezet kell, és még sorolhatnám. Sokba fog kerülni a felújítás" – nyilatkozta még szeptemberben a Bárkáról Gombos Tibor, aki előtte nem sokkal vásárolta meg Janics Natasa többszörös olimpiai bajnok kajakostól az egykori kisvendéglőt (Bárka: kajakostól kajakosig, 2015. szeptember 24.). Akkor azt mondta az új, 54 éves tulajdonos, aki szintén kajakos volt, hogy nonstop élelmiszerboltként kívánja üzemeltetni 2016 tavaszától a tizennégy éve bezárt Bárkát.

A Kálmány Lajos utca 4/a alatti épület azonban tegnap úgy nézett ki, mintha bombatalálat érte volna. Pár nap alatt lebontották.

– Elkezdtük felújítani a Bárkát, de sajnos annyira rossz állapotú volt az épület, hogy nem tudtuk megmenteni. Én voltam a legszomorúbb, hogy nem tudjuk rendbe tenni az épületet, mert ez volt az eredeti terv. Ám ahogy lejjebb és lejjebb haladtunk a munkák során, egyre több minden derült ki. Olyan rossz állagú az ingatlan, hogy földig kell bontani – mondta tegnap érdeklődésünkre Gombos Tibor.
 
Lebontották a Bárkát. Fotó: Frank Yvette (galéria)
A statikus szakvéleménye alapján a tulajdonos úgy döntött, új építési tervet nyújt be, és egy ötlakásos társasházat épít, amelynek az aljában, a földszinten egy nonstop élelmiszerbolt nyílik majd.
Hogy mikor lesz a Bárka helyén társasház működő élelmiszerbolttal? – Reményeim szerint 2017 második felében. Egy-két héten belül befejezzük a bontási munkálatokat, és ahogy megvannak az engedélyes tervek, amelyek azért sok időt vesznek igénybe, elkezdjük az építkezést – mondta Gombos Tibor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 migránst zsúfolt a tehergépkocsiba a román embercsempész

A raktérben 6-10 perc utazási idő elteltével jelentkezhettek az oxigénhiány tünetei - ez 20-25 perc… Tovább olvasom