Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Lejárt az idejük: most búcsúznak, és elmennek

Minden középiskolában felcsendült a héten a Gaudeamus igitur. Ezzel vesznek végső búcsút iskolájuktól a ballagó diákok. Egyikük úgy fogalmazott, a ballagás nemcsak a búcsú pillanata, hanem valami újnak is a kezdete.

Énekelve vonultak végig az osztálytermeken a héten a végzős diákok iskolájukban. Így vettek búcsút intézményüktől, társaiktól és tanáraiktól.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Feketében és fehérben

Puskás Jennyfer, a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola Móravárosi Tagintézményének tanulója az elsők között ballagott el, hiszen iskolája nyitotta a szezont. Az április 30-i ünnepségre a szokásos forgatókönyv szerint készült Jennyfer az osztályával, a 12. B-vel.

– Végigjártuk a termeket, majd az udvaron egymás nyakába borultunk. Alapvetően nem annyira különleges ez az esemény, de a legjobb barátnőimmel eddig egy osztályba jártunk, és most el kellett válnunk egymástól. Így nemcsak valami új kezdete, de a búcsú pillanata is volt ez az esemény – mondta Puskás Jennyfer, aki biztos benne, hogy később is tartja majd a kapcsolatot az osztálytársaival.

Puskás Jennyfer. Fotó: Frank Yvette
Puskás Jennyfer. Fotó: Frank Yvette


Még mindig a pénz a legnépszerűbb ajándék

Mi a trendi, mit kapnak a ballagók? Nem reprezentatív felmérésünk szerint még mindig a pénz a legnépszerűbb ajándék. A legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy pénzt szeretnének kapni a szülőktől, keresztszülőktől, nagybácsiktól, nagynéniktől és nagyszülők-
től. Úgy voltak válaszadóink, hogy majd ők eldöntik, mit vesznek a pénzből. Hogy mennyi legyen a borítékban? A megkérdezettek szerint minél több, de persze tisztában vannak a realitásokkal és családjuk anyagi helyzetével. Azért reménykednek abban, hogy összejön pár tízezer forint. Hagyományos ballagási ajándék az ékszer, amibe gravíroztatni is lehet. Így biztosan nem fogja elfelejteni a ballagó, hogy kitől és miért kapta a nyakláncot, a karkötőt vagy a gyűrűt. Trendik a Swarovski kristályos ékszerek. Klasszikus ballagási ajándéknak számít az óra is. Népszerű ballagási ajándékok az elektronikai eszközök, az új okostelefonok, laptopok, digitális fényképezőgépek és egyéb masinák. Szép ajándék még egy értékesebb könyv vagy egy márkás parfüm is. Aki megteheti, négynapos párizsi, londoni vagy prágai úttal lepi meg csemetéjét. Olyanról is hallottunk, aki sikeres érettségi vizsga után autót vagy lakást kapott ajándékba a szüleitől.

Az osztálya ballagóruhája nem volt egységes, fekete-fehérben kellett megjelenniük szerdán a ballagáson. – A cipőm és a blézerem már megvolt korábban is, így csak valamilyen fehér ruhát kellett keresnem. Nem vittem túlzásba, fodrászhoz és kozmetikushoz sem mentem – mondta Jennyfer, aki – a másnapi ünnepre való tekintettel – ballagási vacsorát szervez a családnak. Nem kért vagy várt különösebb ajándékot, hiszen elmondása szerint mindene megvan. – Otthon ünnepeltünk, a rokonaim és egy-két barátom volt hozzánk hivatalos – mondta a végzős diák.

Hozzátette: külföldön dolgozó édesanyja is hazalátogatott a ballagásra. – Bár anyukám Londonban dolgozik, én az érettségi után Szegeden szeretnék munkát keresni. Alapvetően optimista vagyok, de megfordult a fejemben a külföldi munkavállalás is. Nem félnék tőle, csak nem szeretem az újdonságokat. Ettől függetlenül ha itthon nem találok munkát vagy nem tudok megélni, akkor elmegyek külföldre dolgozni – mondta Puskás Jennyfer.

Kiskanál a tolltartóban

– Fontos, hogy az érettségim jól sikerüljön, ezzel tudom megalapozni a jövőmet – mondta a makói József Attila Gimnázium végzőse, Apjok Nikolett. A 12. A-s diák vegyes érzelmekkel várja a vizsgát: már érettségizett énekből és franciából, de kicsit tart például a matematikától, amelyből közepesen teljesített eddig. Kabalaként egy kiskanalat visz majd magával, ami egyébként is a tolltartójában lapul mindig.

Vizsgadrukk nincs benne – muzsikusként is sok megmérettetés van már a háta mögött, klarinétozik és zongorázik. Az érettségire külön azokból a témákból készül, amelyek egyébként is érdeklik. Elmondta, Szegeden szeretne továbbtanulni, első helyen az egyetem francia szakát jelölte meg, második helyen pedig a pszichológiát.

Apjok Nikolett a ballagáson azt a kosztümöt viselte, amit már a szalagavatón is hordott. Elmondása szerint ez a pólóval együtt 19 ezer forintba került. A bankettra egy 6-8 ezer forintos ruhát kapott. Fodrászhoz nem készült, a nővére varázsolt neki frizurát, sminket, műkörmöt meg egyébként sem visel, mert nem szereti. A ballagás után otthon volt a családi ebéd, a szűk rokonság és néhány barát vett részt. A ballagási ebéd menüje: bográcsos kakaspörkölt, ami után házi süteményeket szolgáltak fel. Apjok Nikolett elmondta, a szülők sütöttek-főztek, de ő is besegített a munkába, így a ballagási költségeket nem lehet, nem tudja megbecsülni. A nagy napot este megünneplte néhány osztálytársával és fúvószenekari barátjával.

Apjok Nikolett. Fotó: Szabó Imre
Apjok Nikolett. Fotó: Szabó Imre

Fiúk lila nyakkendőben

– A ballagás miatt kicsit izgulok, de csak azért, mert a végzősök nevében én mondom majd az ünnepi beszédet, a nyilvános megjelenés szokatlan lesz – mondta a szombati eseményről Páhi Terézia. A szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola diákja elmondta, intézményükben az a szokás, hogy az alsóbb évfolyamosok feldíszítik a termeket, a folyosókat, a végzősök pedig végigjárják az iskolát. A Zsoldos 12. R osztályában tanuló rendészet szakos diáklány elárulta: az ő iskolájukban nincs meghatározott egyenruha, a maturálók osztályonként megegyeznek az arculatban, de a fazont mindenki maga választja ki.

Páhi Terézia. Fotó: Králik Emese
Páhi Terézia. Fotó: Králik Emese

– A szín kiválasztásánál nehéz volt megoldást találni. Mi, lányok először pirosra gondoltunk, a fiúknak ez nem tetszett. Végül a lilánál maradtunk. Nekik a nyakkendőjük, nekünk a ruhánk egy kisebb-nagyobb darabja lesz lila – mondta Páhi Terézia.

Óriási bécsi szelettől a pörköltön át a hókifliig

Azt nem tudtuk meg, mi az ideális étel ballagásra, de megnéztük, összegyűjtöttük és kiszámoltuk, mibe kerül egy népesebb társaságnak, 12 embernek egy ballagási ebéd vagy vacsora, ha előkelő helyen, kockás abroszos vendéglőben vagy saját kertjében fogadja a vendégeket. Úgy számoltunk, hogy kezdésként mindenki iszik egy aperitifet a ballagó egészségére. A hétre jó időt, 22-24 fokot jósolnak a Dél-Alföldre, így meggyőződésünk szerint a sör is jól csúszik majd – legyen az ember étteremben vagy a baktói kiskertben. Ezért fejenként két-három korsó/doboz sörrel számoltunk. A vendéglőben levest is rendeltünk képzeletbeli családunknak, a hobbikertben viszont csak a családfő főztjével, a bográcsos marhalábszárpörkölttel kínáltuk a rokonokat és barátokat.
Összeállításunkból egyértelműen kiderül, majdnem kétszer olyan drága az előkelő hely, mint a kockás abroszos vendéglő, és ugyanez az arányszám igaz a kisvendéglő–hobbikert viszonylatra is. A kiskertben az előrecsomagolt, üzleti linzerkarikát bőven kiválthatja a keresztanya által sütött hájas tészta vagy hókifli. Itt pálinkából is többel számoltunk, mert tudjuk, hogy a nagybácsi szereti szétcsapatni a pörköltet.A diáklány elmondta, otthon rendezik meg a ballagási ebédet, amelyen előreláthatólag húszan vesznek részt. Kertes házban élnek, kényelmesen elférnek az udvaron. A menü hagyományos, magyaros fogásokból áll majd, mindent az édesanyja és a nagymamája készít – tudtuk meg Páhi Teréziától. – Egyúttal megünnepeljük a kishúgom születésnapját, így egy torta is kerül az asztalra – mondta a végzős diák. Úgy vélte: a ballagóruhával, fodrásszal, vendéglátással és minden egyébbel együtt 60 ezer forintot tesz ki a fontos esemény összes költsége. Az ajándékozásról azt mondta, hogy semmi konkrét kérése nem volt, bármit kap, nagyon fog örülni, egyébként is szerinte inkább az együttlét számít. Mivel negyedik éve osztályelső, különösebben nem idegeskedik az érettségi miatt. Szeptembertől Szegeden vesz részt egy kétéves rendészeti képzésen, később főiskolára megy, nyomozó szeretne lenni.

Lányok matrózblúzban

A vásárhelyi Lukács Lejla a Bethlen Gábor Református Gimnázium végzőse, 13. D-s, vagyis speciális osztályba jár, ami öt évig tartó képzést jelent. Az első évben az angolt és az informatikát magasabb óraszámban tanulták, és ezekből a tárgyakból a következő tanévben már érettségiztek – mondta Lukács Lejla.

– Nagyon várom már a ballagást és az érettségit. Életem legmeghatározóbb eseménye lesz. Az érettségi vizsgán múlik, mi lesz velem a jövőben, hol tanulhatok tovább, megvalósíthatom-e az álmaim. A szegedi egyetem egészségtudományi és szociális képzési karára jelentkeztem dentálhigiéniai szakra. E szakterületen ősztől indul először egyetemi képzés – mondta Lejla.

Lukács Lejla. Fotó: Imre Péter
Lukács Lejla. Fotó: Imre Péter


A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban szombaton rendezik a ballagást, és a hagyományok szerint az alsóbb évfolyamok virággal díszítik fel az osztálytermeket, amelyeken énekelve vonulnak végig a ballagók. A lányok matrózblúzt – ezt már 9. osztályban meg kellett vásárolni, mert az egyéb ünnepeken is ezt hordták – és sötét, térdig érő szoknyát viselnek, a fiúknál a bethlenes nyakkendő a kötelező. A ballagási előkészületek során Lejla fodrászhoz megy, ami mintegy 4000 forintba kerül majd, és közel 8000-ért új szoknyát vásárol, másra nem költ. Egyik unokatestvére is idén végez, ő a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, így a ballagási ebéd közös lesz, a vásárhelyi Bandula Vendéglőben tartják, és legalább negyvenen-ötvenen vesznek részt rajta. Az ebéd szervezését a szülők intézik.

– Nem kértem konkrét ballagási ajándékot, meglepetés lesz. Bár szüleimmel arról beszélgettünk, a továbbtanulásomhoz jól jönne egy laptop, vagyis elképzelhető, hogy azt kapok majd tőlük – mondta Lukács Lejla.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki lebukott az árus és a vevők is

Összesen 223 gramm kábítószergyanús anyagmaradványt és fehér port foglaltak le a rendőrök. Tovább olvasom