Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Lemond az IH a Partfürdőről

Szeged - Járatok állhatnak le, ha az SZKT nem kap több támogatást – derül ki a társaság idei üzleti tervéből, amelyet a többi városi céggel együtt ma tárgyal a szegedi közgyűlés. A főjegyző és a polgármester szerint a cégvezetők a prémiumra hajtanak.
 Minimalizálják a működést

Lemond a Partfürdő üzemeltetéséről az Ifjúsági Ház, költségeit fel sem tünteti üzleti tervében.
A minimalizált működésre idén 3000 forintos nyereséget tervez. Vajda Árpád ügyvezető azt írja, a létesítmény csatornarendszerének megterveztetésére, kivitelezésére nincs pénz, nem tudják megoldani a villanyhálózat felújítását, és a területet kézzel gondozzák, mert tönkrement az egyetlen traktoruk. Ellentmondó, hogy az igazgató másutt azt ecseteli, milyen fontos bevételi forrás a kemping, a területet szeretnék sport- és rekreációs célokra használni. A főjegyző arra, hogy az IH nem vállalja a Partfürdőt, úgy reagált: ilyen döntést a cég nem hozhat, emiatt üzleti terve törvénysértő.

Ha ma a közgyűlés napirendjére veszi a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégek idei üzleti tervét, a címzetes főjegyző és a polgármester törvényességi kifogásai ellenére dönt róla. Hiányzik a város honlapján elérhető üzleti tervek közül a Ritek Zrt.-é, vagyis nincs információ a társaság elképzeléseiről.

Kakukktojás Kalmár Ferenc városüzemeltetési tanácsnok előterjesztésében a Szegedi Hőszolgáltató Kft., amely nem 100, hanem 51 százalékos városi tulajdon. A beadvány nem is tartalmazza a Szehő üzleti tervét. Ugyancsak hiányzik - az IKV Zrt. és a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. kivételével - a felügyelőbizottságok véleménye. Annak ellenére, hogy a tanácsnok azt írja, az fb minden cégnél megtárgyalta az üzleti tervet.

Ezeket a hiányosságokat több más mellett a törvényességi észrevételeknél sorolja fel Mózes Ervin címzetes főjegyző. Botka László polgármester úgy foglalja össze tömören az üzleti terveket, hogy önkormányzati érdeket sértenek. Azokat ugyanis a cégvezetők a 2010 óta megszokott taktikájuk alapján állították össze.

Vagyis az ügyvezetők és vezérigazgatók azért akarják csökkenteni társaságuk bevételét és tervezett eredményét, hogy minél könnyebben teljesítsék az üzleti tervet, és ennek fejében magas prémiumot kaphassanak. Emiatt az üzleti tervek a főjegyző és a polgármester szerint megalapozatlanok, adataik nem reálisak, a betervezett vagyonvesztés nem fogadható el – így azokat nem javasolják elfogadásra.

A SZIN is távozhat a Partfürdőről. Archív fotó: Karnok Csaba
A SZIN is távozhat a Partfürdőről. Archív fotó: Karnok Csaba

Rekordnagyságú, 332 millió forintos veszteséget tervezett be a szokásos ijesztgetős, zsarolásos technikával az SZKT ügyvezetője. Közben a cég 109 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet – emeli ki a polgármester. Hozzáteszi, ennél a cégnél tértek el eddig legjobban az üzleti tervek és a valóság adatai, ami vagy a szakértők hiányára, vagy a hozzá nem értő, de provokatív vezetői magatartásra utal.

Tóth István Tibor a számokhoz írt magyarázatában hosszan elemzi az okokat. Felsorolja, hogy az elmúlt három évben 1,5 milliárdos forráshiány alakult ki a társaságnál, ezt eddig kigazdálkodta a cég, de mostanra szükségessé vált a város segítsége. Ha a cég nem kap több támogatást, az ügyvezető szerint a városnak számolnia kell járatok ritkításával, leállásával.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43 milliót kaphatnak a cégvezetők

Több mint 43 millió forint prémiumot kaphatnak tavalyi teljesítményükért összesen az önkormányzati tulajdonú cégek vezetői. Tovább olvasom