Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Lilába öltözött a deszki faluház

A hagyományteremtő lilanapon készült levendulabuzogány és barátság karkötő - az asztalokon mindenhol Milka csokikat lehetett látni.
- Egy súlyos műtét után lettem epilepsziás. Nagyon nehéz ezzel a betegséggel az élet, s bár gyógyszerrel kordában tartható, az emberre bármikor rájöhet a rosszullét. Az utcán a legrosszabb, mert aki nincs tisztában az epilepszia tüneteivel, annak úgy tűnhet, hogy nem rohama van az embernek, hanem sok alkoholt ivott. Újszetivánon lakom, és már többször lettem rosszul az utcán: kértem segítséget, amire a válasz az volt: máskor igyak kevesebbet. Még egy közeli ismerősöm is figyelmeztetett: ha túl sokat iszom, akkor miért nem a férjemet küldöm el a boltba - mesélte szombaton a deszki faluházban az első Marosmenti lilanapon Óré Mihályné.

Az asszony és az ország számos pontján élő betegtársa találkozott itt egymással, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a betegségre, és arra, hogy ezt mindenki előtt nyíltan merjék vállalni. Magyarországon megközelítőleg 150 ezer epilepsziás él, színük a levendula után a lila.

 készült levendulabuzogány
Készül a levendulabuzogány.
Fotó: Karnok Csaba

- Ennek a gyógynövénynek a főzete csillapítja a görcsöket, ezért lett ez a színünk. Egy szívműtét után feküdtem a kórházi ágyamban, amikor elkezdtem gondolkodni, hogy mit is tudnék magam mögött hagyni, ha vége lenne az életemnek. Mivel szinte az összes epilepsziás félt nyilvánosságra hozni betegségét, létrehoztam a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványát. Ma már mosolyogva tudunk egymás között beszélgetni a betegségről - mesélt a kezdetekről Mészáros László alapító.

Novoszáth Hannától megtudtuk: ha valaki az utcán egy epilepsziás rohamot kapó embernek segít, helyezze stabil oldalfekvésbe, és a tévhit ellenére semmilyen eszközt ne tegyen a szájába, amire rá tudna harapni, a legfontosabb, hogy az illető szabadon tudjon lélegezni. A görcs általában öt perc után elmúlik, ha nem értesítsük a mentőket.

A hagyományteremtő lilanapon készült levendulabuzogány és barátság karkötő. Az asztalokon mindenhol Milka csokikat lehetett látni - az alpesi édességet a kezdetektől fogva lila papírba csomagolják.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝nagy testvér˝ elől nem lehet elbújni – 9000 határsértő mégis megpróbálta

Négy hőkamera pásztázza a déli határszakaszt. Közel 9000 határsértőt fogott el idén szeptember közepéig a rendőrség Csongrád megyében. Tovább olvasom