Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Lukács János 15 éve Csongrád megye rendőrfőkapitánya

Szeged - Népszerűség, megváltozott bűnözés, új bűnügyi igazgató, média, olimpia, határok – ezekről beszéltünk Lukács János dandártábornokkal, aki 15 éve áll a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság élén.
– A rendőrség feladata a jogszabályban előírt kötelezettségek érvényre juttatása és az állampolgárok biztonságának garantálása: a közlekedésrendészet terén tett intézkedéseink gyakorta népszerűtlenek, de a törvényt mindenkinek be kell tartania. Ugyanakkor jólesik, amikor olyan levelet kapunk, amelyben elismerően szólnak rólunk: tavaly 164 érkezett hozzánk – mondta Lukács Jánosdandártábornok, akit 1997-ben neveztek ki Csongrád megye rendőrfőkapitányává.


Lukács János: A közlekedésrendészet terén tett intézkedéseink gyakorta népszerűtlenek, de a törvényt mindenkinek be kell tartania. Ugyanakkor jólesik, amikor olyan levelet kapunk, amelyben elismerően
Lukács János: A közlekedésrendészet terén tett intézkedéseink gyakorta népszerűtlenek, de a törvényt mindenkinek be kell tartania. Fotó: Karnok Csaba
– A 90-es évek óta a magyar társadalommal együtt a bűnözés szerkezete is átalakult. Az akkoriban jellemző bűnügyek helyett mára más jellegűek adnak munkát. Hosszú évek tapasztalata: a vagyon elleni bűncselekmények az összes bűncselekmény kétharmadát teszik ki, de tavaly ez az arány már csak 52 százalék volt. Helyettük a közterületen elkövetett garázdaságok száma emelkedett meg. Tavaly több gépkocsifeltörést és rablást követtek el, viszont kevesebb lett a gépkocsilopások és a lakásbetörések száma. Ugyanakkor valamennyi bűncselekmény-kategóriában nyomozásaink eredményessége jobb az országos átlagnál, 7 év óta pedig minden emberölési ügyet megoldottak munkatársaim – mondta a dandártábornok. Ha már a bűnügyekről van szó: az országos rendőrfőkapitány március 16-i hatállyal az ORFK bűnügyi főosztályának egykori vezetőjét, Urbán Zoltán alezredest bízta meg a CSMRFK bűnügyi igazgatói feladatainak ellátásával. – Urbán Zoltán kellő helyismerettel rendelkezik: korábban a Szegedi Rendőrkapitányság és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályain dolgozott, majd évekig a Nemzeti Nyomozó Iroda szegedi területi osztályát vezette – mondta.

Olimpia, kézi és kazuár
A korábban a Szegedi Volán férfi kézilabdacsapatában játszó dandártábornokot 2008-ban a pekingi olimpia előtt megkérdeztük: hány magyar aranyra számít? 6-ot jósolt – 3 lett belőle. Idén újra nyári olimpiát rendeznek. – Egy időben az egész ország azért fohászkodott, hogy legyen legalább 10 aranyunk, azaz minden millió magyarra jusson egy. Sajnos ennek most kevés a realitása, de a kajak-kenu, az úszás, a torna, az atlétika és az öttusa örömet szerezhet nekünk – mondta Lukács János. A tábornok a Pick Szeged meccseit is figyelemmel követi. – A csarnokba ritkán, többnyire BL-meccsekre, valamint az ősi rivális, a Veszprém elleni rangadókra járok ki. Szurkolok egykori csapattársamnak, Skaliczki Lászlónak és fiatal, tehetséges csapatának. Lenne ötletem, hogy kiket látnék szívesen a csapatban, az azonban öncélú játék lenne – mondta. A főkapitány a Szegedi Vadaspark egyik lakóját, a sisakos kazuárt évekkel ezelőtt örökbe fogadta. Így jellemzi: – Meghökkentően méltóságteljes. Tudja, hogy mit csinál.  
A híradókban egyre több Csongrád megyei rendőrségi hírről hallani. – Több mint 60 helyi és országos médiummal állunk kapcsolatban a nap 24 órájában. Fontos, hogy az emberek megismerjék az általunk elért eredményeket, de tudjanak azokról a nyomozásokról is, amelyek, bár becsületes munka van mögöttük, nem jártak eredménnyel – magyarázta a dandártábornok. A megyei rendőrség számára az egyik legnagyobb kihívás a határok őrzése: az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekmények 40 százalékát Csongrád megyében követik el. – 5 éve élünk boldog házasságban a határőrséggel, immár integrált rendőrségként. Együttmunkálkodásunk első esztendejében egy rendőri vezető azt mondta: topmegye vagytok. Ez a kijelentés akkor és azóta is igaz. Határforgalomban továbbra is elsők vagyunk: tavaly 10 és fél millió ember lépte át határainkat, amihez közel 4 millió járművet használtak.

Tavaly 3258 illegális migránst fogtak el munkatársaim. A Frontex ügynökség értékelése szerint a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség embercsempész- és határsértő-elfogásban az első Európában, hamis okmányok felfedésében európai negyedik, míg visszairányításban ötödik lett. A két utóbbi is figyelemre méltó adat, hiszen sporthasonlattal szólva a közelgő londoni olimpián mindkettő pontszerző helyezés lenne, ha ezt a két „számot" is felvennék a játékok programjába. A kirendeltség munkájáról civil grémium is véleményt mondott: a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság már két IIASA-Shiba díjat mondhat magáénak. A román– magyar határszakaszon, Kiszombor–Csanádon sikeresen működik a közös kapcsolattartási szolgálati hely. Reményeink szerint hamarosan Röszke–Horgoson is hasonló kezdi meg működését. Idén várható a régi röszkei határátkelőhely megnyitása, ami tehermentesíti az autópálya-átkelőhely forgalmát, és várjuk az ásotthalmi átkelő megnyitását is.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2012. március 25. 08:30
    „Lukács úr normális kapitány, de az elődje ,,seftes " volt !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetik a sárga csekkes ügyfeleket

Májustól 142 forintot kell fizetniük a Magyar Telekom ügyfeleinek, ha számláikat sárga csekken fizetik be. Tovább olvasom