Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Luxusutakra, cipőkre költötték az alapítvány 130 millióját?

Szeged - Információink szerint a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány tizenkét munkatársát vádolta meg üzletszerűen elkövetett 83 millió forintos sikkasztással a Csongrád Megyei Főügyészség. Az alapítvány elnöke további 47 millió forintot saját céljaira használt fel a gyanú szerint: luxusutakra fizetett be, 185 ezer forintos cipőt vásárolt magának.
– A Csongrád Megyei Főügyészség hétfőn emelt vádat tizenkét emberrel szemben különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények miatt. A sikkasztás büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés – közölte érdeklődésünkre Szanka Ferenc. Az ügyészségi szóvivő elmondta: egy szegedi székhelyű, alapítványi gimnáziumot és szakképző iskolát működtető alapítványról van szó, a vádlottak között van az alapítvány vezetője, az iskolaigazgató, alapítványi munkatársak és könyvelők. Az alapítványt nem kívánta nevesíteni. Információink szerint a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítványról van szó, amely a csongrádi székhelyű Delfi Koronája Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskola fenntartója.

– A vád szerint 2009-ben és 2010-ben az alapítványvezető 83 millió forintot vett ki saját céljaira az alapítvány költségvetéséből, amit később fiktív útiköltségként próbált legalizálni. Készültek fiktív jegyzőkönyvek is, miszerint az alapítványnál minden normálisan működik – közölte Szanka Ferenc. A szóvivő azt is elmondta, hogy az elsikkasztott 83 millió forint mellett 47 millió forint hűtlen kezeléssel is vádolják az alapítványvezetőt, aki megszegte vagyonkezelési kötelezettségeit. – A vád szerint az alapítványt vezető nő az alapítvány költségvetéséből saját ingatlanjait újíttatta fel, amelyeket aztán indokolatlanul adott bérbe az alapítványnak, amely nem használta azokat. A nő az alapítvány részére 7 millió forint értékben vásárolt ruhaneműket, de ezeket is ő használta. Többek között vásárolt egy 185 ezer forintos cipőt, valamint luxusutakra fizetett be Balira és ötcsillagos német szállodákba – mondta Szanka Ferenc.

A Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány honlapján azt írják: az alapítvány 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy középfokú oktatási intézmények, szakképző iskolák létrehozásával, azok fenntartásával, működtetésével megvalósítsák a megnövekedett szakmai igényekhez igazodó magas szintű általános és szakmai képzést. Célként fogalmazták meg elősegíteni a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők képzését, a tanulási nehézségekkel küzdők felzárkózását. Az alapítvány esti tagozatos gimnáziumi képzéssel is foglalkozik: az előző tanévben indítottak esti gimnáziumot többek között Csongrádon, Mórahalmon, Pécsett, Szentendrén és még huszonöt másik városban. Az esti tagozatos gimnáziumi képzéseket a városok egyik középfokú intézményében vagy azok kollégiumában tartották. Csongrádon az órák a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskolában voltak. Az intézmény egyik neve elhallgatását kérő munkatársa elmondta: az alapítvánnyal az iskola hét-nyolc éve áll üzleti kapcsolatban, csak termet béreltek tőlük, ahol az oktatás folyt. Amennyiben bebizonyosodik az ügyészség vádja, úgy a jövőben nem kívánnak együttműködni az alapítvánnyal.

Mivel a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek, szerettük volna megkérdezni az alapítvány vezetőjét és igazgatóját. Az alapítványnál felvették a telefont, de egyiküket sem tudták adni. Visszahívást ígértek, de eddig nem tették meg. Végül sikerült utolérnünk az iskola igazgatóhelyettesét, aki annyit mondott: múlt hét óta megszűnt a munkaviszonya az iskolánál. A konkrét ügyről nem akart beszélni.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Kiscsillag1990 2013. augusztus 11. 17:22
  „John Lennon - Crippled Inside /Férges lélek

  Vehetsz öltönyt, ragyoghat cipőd,
  Fésülködhetsz a tükör előtt,
  Arcod mosoly mögé rejtheted,
  Egyet nem rejthetsz el soha: Férges lelkedet.
  Öltsél maszkot, fessed arcodat,
  Hangsúlyozd ki ember mivoltodat,
  Legyen rajtad illő viselet,
  Egyet nem rejthetsz el soha: Férges lelkedet.
  Nézd, macskádnak kilenc kölyke lehet,
  Mind él, ahogy bír,
  De neked egy van csupán,
  S a kutya sors nem vidám,
  ... , nézz az orrodon túl!
  Buzgólkodhatsz, egy misét megér
  Bírálhatsz, hogy "bőröm nem fehér",
  Hazudozhatsz amíg csak lehet,
  Egyet nem rejthetsz el soha: Férges lelkedet.”
 • 20. Mozart53 2013. augusztus 08. 18:27
  „Nagy hiba lenne általánosítani és azt mondani, hogy, na ilyenek ezek a nonprofit szervezetek. Igen, van ilyen is, akik lopnak, csalnak, hazudnak. Ahogy a forprofitok között is. Bt,Kft,Kht, mindbe lehet lopni, de lehet tisztességesen is művelni. Ahogy az alapítványokat is. A hitelességüket pedig azok adják, akik vagy támogatják a tevékenységüket, vagy éppen őket támogatják. Hány és hány iskolai, óvodai alapítványt tudnánk felsorolni, akik nélkül aligha működhetnének úgy pl. az általános iskolák, mint az ő segítségükkel. Hány kórházi, klinikai alapítvány segíti a gyógyító munkát. Vagy éppen hány olyan alapítványt ismerünk, akik tudósok kutatásait, könyveit támogatja.
  S hogy milyen körülmények között működnek, azért, hogy minden fillérjüket a céljaik elérésére tudják fordítani? Hát erről is lehetne mesélni.
  Ők, akikről a cikk szól, csak nevükben nonprofitok! De biztosan megkapják méltó büntetésüket. Remélem, ahogy azt is, hogy a többség igenis korrekten és becsületesen segíti a civil szférát!”
 • 19. Emberségetavilágnak 2013. augusztus 08. 07:52
  „Ezek nem az 1% felajánlásokból éltek nagyvilági életet, hanem MÁK fejkvótás finanszírozásból és más pályázati pénzekből.”
 • 18. Vyk 2013. augusztus 08. 07:46
  „Mindig a becsületesek is szívnak a csalók miatt. Így van ez az alapítványoknál is.
  Biztos van sok becsületes alapítvány is. Jó esetben ebből van több.”
 • 17. NP1 2013. augusztus 07. 19:54
  „Egyébiránt mindkettőtöknek ajánlanám Szeged város honlapját. Nézzétek meg a szevezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek kiosztott éves támogatások összegeit: az átlag olyan 80-90 000 Ft körül lehet.
  Esetleg nézzétek meg ezek honlapjait is......”
 • 16. NP1 2013. augusztus 07. 19:49
  „Zotya
  Llukrecia

  Az emberek arról általánosítanak amiről a sajtó ír. (például a holt részegen balesetet okozó kamionsofőrről...)
  Nem szoktak cikket írni a polgárőr egyesületekről, az állatmenhelyek fönntartóiról, a kórházak alapítványairól, a kulturális egyesületekről tehát azokról ahol egyszerűen csak teszik a dolgukat.”
 • 15. Zotya100 2013. augusztus 07. 16:49
  „Én sem bízom az alapítványokban, ezért nem adok. Sajnos egyre több ilyet hallani, nem csoda, hogy az emberek kezdenek általánosítani.”
 • 14. lukrecia 2013. augusztus 07. 16:44
  „9. Np 1 talan nem veletlenul veded a mundert, de az alapitvanyok tulnyomo tobbsege szerintem is a penzmosas egyik " legalizalt formaja" : Amikor ilyen celok "a megnövekedett szakmai igényekhez igazodó magas szintű általános és szakmai képzést." fogalmaznak meg , mar a cel is santit. Tipikus liberalis duma "megnovekedett szakmai igenyek" :)) Ev vegen meg osztonozve van egyebkent mindenki, hogy a fennmaradot is elkonyveljek ha nehezen is valahova, csak ne az allam kapja. Ha en lennek az allam , oriasi penzosszegeket talalnek , ebben a szegmensben. Offshore mennyisegut.
  De mint tudjuk azt sem akarjak hazahozni, ezt sem akarjak felszamolni, mert a politikusok nagy rezse szinten erintett valamilyen alapitvanyi dologban.”
 • 13. xilinx 2013. augusztus 07. 16:07
  „"Célként fogalmazták meg elősegíteni a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők képzését, a tanulási nehézségekkel küzdők felzárkózását"

  Ez az a bizonyos dekódolandó mondat...”
 • 12. StencilAtya 2013. augusztus 07. 14:08
  „ez is fidesz közeli? akkor érthető..”
 • 11. Kiscsillag1990 2013. augusztus 07. 13:45
  „Jaj neeee.. :D
  Azt a nőt egyébként ismerem is.. ELÉG JÓL. lényegtelen hogy honnét... Folyamat mondta h ilyen meg olyan ruhákat, cipőket vett több 100 ezer Ft értékbe, meg Balira mentek nyaralni.. Ja, és télen mikor leesett a hó, az volt a legnagyobb gondja h ki durja el a havat... És a nőnek van egy 19 éves lánya, aki most érettségizett, és egy SZALONUJ A1-es AUDI-val mászkál...
  Más, vagy éppen én meg ÖRÜLÖK ha ki tudom fizetni a számláimat, kaját tudok venni. Újgazdag népség.. Nem irigylem őket :D Legalábbis most már biztos hogy nem. :D”
 • 10. tobaccoroad 2013. augusztus 07. 12:18
  „Qllancs azaz papika56 mi azt hittük,hogy a Vásárhelyiket folyamatosan leszóló hagymaagyúak alapítvány elnöke vagy vagy nem....”
 • 9. NP1 2013. augusztus 07. 11:27
  „5. Qllancs 2013.08.07. 09:30

  "Gyanítom 10 alapítványból min. 9 hasonló " munkát " végez !" - rosszul gyanítod!
  Mint egy alapítvány és több egyesület munkájában lassan 20 éve aktívan részt vevő ezt a minősítést kikérem magamnak!

  Fogalmad sincs a civil szféra ilyen intézményeinek a működéséről.
  A szerveztek 90%-a nem is hallott hasonló összegekről - látni pedig még sohasem látott. Más kategóriát képviselnek a politika (mindkét oldali Zuschlag, CÖF) csókos szervezetei.
  Én nagyon sok olyan embert ismerek, aki állatot ment, ételt hord a betegeknek, ingyen lép föl iskolákban, éjszaka járőrözik a faluban .... és Karácsonykor max. egy üveg bort, vagy csokoládét kap az évzáró vacsora mellé....és fizetheti a tagdíjat.
  Ők vannak többen.”
 • 8. macs 2013. augusztus 07. 11:12
  „"Célként fogalmazták meg elősegíteni a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők képzését, a tanulási nehézségekkel küzdők felzárkózását"
  És nem ez az első eset, amikor nem azokhoz kerül a pénz, nem azok kapnak lehetőséget, akik a leginkább rá vannak szorulva a segítségre. :-(”
 • 7. pachakuti 2013. augusztus 07. 10:47
  „"Célként fogalmazták meg elősegíteni a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők képzését, a tanulási nehézségekkel küzdők felzárkózását"

  Mi van akkor, ha kiderül, hogy az alapítvány vezetői is hátrányos helyzetűek?”
 • 6. szatyi 2013. augusztus 07. 09:49
  „Ennél kevesebbért rabszíjon vezetgettek embereket a TV tudósításokban!
  A nokiás dobozban mennyi is volt?”
 • 5. Qllancs 2013. augusztus 07. 09:30
  „2009..2010 . és csak most buktak le?? Hol a szigorú ellenőrzés?? Nem évente kéne elszámolni a lóvéval ?? Aki hagyta idáig fajulni..nem ellenőrzött..vagyis a munkáját NEM végezte el rendesen..remélem az is ott ül a vádlottak padján !
  Mindenkitől teljes vagyon elkobzást !!!
  Gyanítom 10 alapítványból min. 9 hasonló " munkát " végez ! A rengeteg milliárd ft megy egyes emberek zsebébe !
  Na én ezért NEM adok semmilyen alapítványba ! Ellopják..elcsalják mind !
  Min. 10 év börtön csak kinéz nekik..remélem !!”
 • 4. papsajt 2013. augusztus 07. 07:39
  „nem hiszem, hogy meglepődik valaki, hogy az alapítványok nagy része működési költségre költi a támogatásokat.
  (legalábbis működési költségnek álcázott dőzsölésre)
  emlékszünk még Blázsik Patrik esetére:
  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/20081018/elkoltotte_a_sulyos_beteg_patrik_penzet_az_alapitvany”
 • 3. DasBoot 2013. augusztus 07. 07:38
  „Namégeccer:

  - A Csongrád Megyei Főügyészség hétfőn emelt vádat tizenkét emberrel szemben különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények miatt. A sikkasztás büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés - közölte érdeklődésünkre Szanka Ferenc. Az ügyészségi szóvivő elmondta: egy szegedi székhelyű, alapítványi gimnáziumot és szakképző iskolát működtető alapítványról van szó, a vádlottak között van az alapítvány vezetője, az iskolaigazgató, alapítványi munkatársak és könyvelők. Az alapítványt nem kívánta nevesíteni. Információink szerint a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítványról van szó, amely a csongrádi székhelyű Delfi Koronája Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskola fenntartója.”
 • 2. NP1 2013. augusztus 07. 07:03
  „Zuschlag ennek a feléért már talpig bilincsben volt......
  Kettős mércéről a kiváló és pártatlan nemzeti ügyészségünkkel kapcsolatban persze gondolni sem merek....”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Jobbik: Elég volt a társasházi cigánybűnözésből!

Lakossági fórumot rendezett a szegedi Jobbik a Hétvezér utcában lapunk cikkének hatására, amiben arról számoltunk be, hogy az utca lakóit évek óta tartja rettegésben az 54-es szám alatt élő IKV-s ház egyik népes famíliája. Tovább olvasom