Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Ma királlyá választják Istvánt a szabadtérin

Szeged - Ma este méltó helyén, a szegedi szabadtéri színpadán mutatják be az István, a királyt. A jubileumi változatban szerepelnek gomolygó táncosok, ló és csecsemő is. A főszereplők azonban A Társulat tagjai.
Ma kezdődik az István, a király-sorozat Szegeden. Este kilenckor mutatják be a rockoperát a Dóm tér színpadán. Ott, ahol a címszerepet alakító Feke Pál és Csikós Attila díszlettervező szerint is a leginkább otthon lesz a darab. Játsszák még vasárnap, kedden, szerdán és csütörtökön (esőnap a hétfő és a péntek).

A Társulat tagjai csütörtökön este kezdtek próbálni, a feladat az volt, hogy a rockopera és a szabadtéri színpada összeérjen, eggyé váljon. A szereplőknek meg kellett szokniuk az arányokat, hogy máshol van a forgószínpad, a „járások" megszűntek, és újak lettek a fehérvári és a budapesti helyszínhez képest. A Gizellát alakító Simon Boglárka szerint azonban ez rövid idő alatt megtanulható, A Társulat című műsorban is gyorsan kellett otthon érezniük magukat a próbaterem után a televíziós felvételek helyszínén. Két nap alatt belakták a színpadot, még Álmos, a szürke ló is – a Rékát alakító Herczeg Flóra üli meg – pontosan kiszámított útvonalon lépked.

A Társulat tagjai szerint a darab ezen a helyszínen él igazán. Fotó: Karnok Csaba
A Társulat tagjai szerint a darab ezen a helyszínen él igazán. Fotó: Karnok Csaba

Nemcsak a színészeknek és a statisztáknak, de a táncosoknak is érezniük kell az új helyszínt, a próbákon Szikora János rendező és Zsuráfszky Zoltán koreográfus felváltva instruált. „Gomolyogjunk, gyerekek!"„Másszatok, mint a kukacok!" – utasított a koreográfus, a rendező pedig változatokat próbált ki: hogy mutat, ha a sértett Réka nem a díszlet mögé szalad, hanem lefut a színpadtól jobbra. Vagy mégis inkább balra.

Gyorsöltözés

A társulatosok először farmerban, pólóban jelennek meg a színpadon, majd két percük van jelmezbe bújni. Simon Boglárka elmondta: arra kell vigyázni, hogy se a hajukba, se a mikroportba nem akadjon be a ruha. A gyorsöltözést sokat gyakorolták.

A Társulat tagjai az előadások előtt beszélgetnek kicsit – így elmúlik az idegesség. Magukévá tették a színházi babonát: szerencsét nem kívánnak, legfeljebb az összetartás kifejezéseként megszorítják egymás kezét.

A darab ünnepi, augusztus 20-i előadásán színpadra áll a két szerző is: Szörényi Levente a Mondd, te kit választanál című dalt adja majd elő, Bródy Jánossal pedig a krónikás szerepében találkozhat a közönség.

Imike

A Szikora János által a darab végére ígért különlegességet nem lestük ki, de azt igen, hogy Gizella óhaja teljesül: István nemcsak a politikával, de vele is törődik és csinálnak egy kisbabát. A csecsemő – egy játék baba – feltűnik a darabban.

Olvasóink írták

  • 1. che 2008. augusztus 16. 20:15
    „MA egész nap ez a vezércikk ?! Nem történik sehol semmi ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna-kút: ha a kivitelező késik, napi 15 millió a kötbér

Szeged - Új határidőkben állapodott meg a városvezetés az Anna-kúti csomópont felújítását végző… Tovább olvasom