Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Magához vette négy unokáját a nagymama

Magához vette négy unokáját a nagymama
Szeged-Kiskundorozsma- Magához vette négy unokáját a kiskundorozsmai Krajnyák Józsefné. Ha a 65 éves nyugdíjas asszony nem vállalta volna a kicsiket, már régen elvesztették volna a családjukat.

Gyerekzsivajtól hangos szinte mindig Krajnyák Józsefné kiskundorozsmai otthona. Vasárnap délután jártunk náluk, akkor is nagy volt a sürgés-forgás. A tízéves Tomi és a nyolcéves Krisztián éppen tévét néztek, egészen addig, amíg fel nem ébredt öccsük, az ötéves Peti. Akkor bevonultak a szobába játszani, közben pedig hazaért nővérük, a 11 éves Évi is, akinek kézilabdameccse volt.

Átlagos hétvégi család képe is lehetne ez, csakhogy itt a családfő egy 65 éves nagymama. Krajnyák Józsefné több mint két éve vette magához unokáit – máskülönben a gyámhatóság elvitte volna őket.

– A lányom négyéves volt, amikor a férjem, az ő édesapja meghalt. Azt gondolom, ettől kezdve siklott ki az élete, mert nagyon szerette – kezdte a problémák gyökerénél az asszony. – Sok gond volt vele, általános iskola után már nem is folytatta a tanulmányait. Nekem segített a büfénkben. Ott ismerkedett meg a férfival, akitől később négy gyereke született.

Aranka elmesélte: lánya és párja rendszeresen ittak, a férfi bántotta is családját. Főleg az anyát, de volt, hogy a legidősebb fia hasán is elnyomott egy cigarettacsikket. Egy ideig a fővárosban éltek, aztán visszaköltöztek, a nagymama befogadta őket otthonába. – Végül én voltam, aki elköltöztem: kivettem egy házat, mert nem bírtam az állandó veszekedéseket – mondta.


A családot terrorizáló férfi három éve felakasztotta magát. A nagymama azt gondolta, végre rendeződhet a család sorsa. – Mondtam a lányomnak, hogy maradjon a házban, álljon talpra, szedje össze magát, de felelőtlenül élt tovább. Néhány nap alatt elitta a fizetését. A gyerekek érdekében ezért hazaköltöztem. Mivel már akkor is mindannyiukról én gondoskodtam, egy idő után megmondtam neki: magamhoz veszem a gyerekeket hivatalosan is, mielőtt a gyámhatóság kiszakítaná őket a családból.

Lánya ugyan a telken lévő másik házban lakik, érdemi segítséget azonban nem ad, így a nagymama egyedül neveli a gyerekeket. – Tulajdonképpen a lányomat is én tartom el – magyarázta az asszony, aki gyermeke és unokái mellett szívbeteg élettársáról is gondoskodik. Ő maga sem egészséges: csípőjét és térdét is műtötték, emiatt nehezen mozog.
 
Magához vette unokáit a nagymama. Fotó: Kuklis István (galéria)

– Világéletemben megtanultam beosztani a pénzt, most is ezt teszem – válaszolta arra a kérdésre, hogyan tud ennyi embert eltartani. – Szeretem a szépet, lenne sok dolog, amit felújítanék a lakásban is, de inkább a gyerekekre költök. Nekik igyekszem mindent megadni. Szerencsére néha kapok segítséget – a napokban például a Szeged Első Lions Club hozott egy nagy élelmiszercsomagot. Két férfi is alig tudta becipelni – mesélte.
Arra a kérdésre, 65 évesen nem vágyna-e egy kis nyugalomra, ahelyett, hogy kisgyerekeket nevel, elfutotta a könny az asszony szemét.

– Ha vágyom is néha nyugodt életre, hamar elhessegetem ezeket a gondolatokat. Nem volt lelkem annak idején sorsukra hagyni az unokáimat. Ki tudja, hol lennének már, ha nem veszem őket magamhoz.

Beteg dédunokáját is igyekszik támogatni

A baj nem jár egyedül – Krajnyák Józsefné családjában legalábbis semmiképpen. A vele élő négy unokán kívül másik öttel is büszkélkedhet, egyikük pedig már egy dédunokával is megajándékozta. Ő Nózsi Martin, akit lapunk alapítványa, a Lapcom Média Alapítvány is támogatott. A maroslelei kisfiú egy ritka betegségben, rövidbél-szindrómában szenved. Vékonybelének jelentős része hiányzik, és a vastagbél egy szakasza is. Születése óta infúzióval táplálják, a vékony- és a vastagbelet a hasfalra vezették ki. Krajnyák Józsefné őt is igyekszik támogatni – hol pénzzel, hol pelenkával, bébiétellel.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész évben tart a gombaszezon

Egész évben tart a gombaszezon
Egyre népszerűbb hazánkban a gombagyűjtés - aki szerencsés, rövid idő alatt összegyűjtheti a természetben az ebédre valót. Tovább olvasom