Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Magánbefektető az Alzheimer-kór ellen

Szeged - Minden 85. ember áldozata lehet az időskori elbutulás betegségének – e kórban halt meg a napokban Peter Falk amerikai filmszínész, a legendás Columbo hadnagy. Az Alzheimer-kór kutatását Magyarországon eddig magántőke nem segítette, pedig részben ez a célja a 350 millió forinttal Szegeden alapított Velgene Biotechnológiai Kutató Kft.-nek. Mi történt eddig a Tisza-parton? Leltározzunk!
A szegedi egyetemi laboratóriumokban Kása Péter professzor irányításával foglalkoztak először az Alzheimer-kórral. E témát 19 éve kutatja Penke Botond akadémikus: a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézete professzora a Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpontban a neurodegenerációs betegségek (az Alzheimer-, a Parkinson- és a Huntington-kór) megelőzésére és kezelésére alkalmas új gyógyszerek kifejlesztését célzó munka egyik irányítója volt.

„Bizonyos fehérjék, amelyek a központi idegrendszerben normálisan is termelődnek, időskorban – egyensúly-eltolódás miatt – nem tudnak onnan eltávozni, vagyis meggyűlnek, akkumulálódnak, és talán ezek váltják ki az Alzheimer-kór betegségének indító lépését" – nyilatkozta lapunknak Penke Botond professzor. Több száz millió forint értékű munka eredményeként csoportjával gyógyszerjelölt molekulát talált, és új koncepciót dolgoz ki. A professzor szerint minden kutatói ötletet, módszert ki kell próbálni az ember időskori elbutulásával járó betegség legyőzése érdekében.

 Vész 65 év felett

A szellemi képességek hanyatlásával járó, idült lefolyású, lassan előrehaladó Alzheimer-kór első tünetei többnyire 65 év feletti embereken jelentkeznek. A betegség kiváltó oka máig ismeretlen, holott jellemzőit először 1907-ben Alois Alzheimer német ideggyógyász írta le. Azóta kiderült: a betegek száma 20 évente megduplázódik: 2030-ra a világon minden 85. ember Alzheimer-kóros lehet.

Más irányból közelít az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékét vezető professzor, Kiss Tamás és csoportja: a kór elindulásának megakadályozását úgy képzeli el, hogy a speciális fehérje és bizonyos fémek kötődését meggátolják. Ezzel szemben a pszichiátriai klinikán működő memóriaambulancia és az Alzheimer-kór kutatócsoport vezetője, Kálmán János és munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen zsíranyagcserét befolyásoló módszerekkel lehet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, vagy lassítani a lefolyását. A fiatal orvos-biológus, Horváth Szatmár, az SZTE Szent-Györgyi Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikája adjunktusa feltételezése pedig az, hogy e mentális betegség alapja esetleg herpeszvírus-fertőzés lehet. Arról is írtunk már lapunkban, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett munka eredményeként az Alzheimer-kórt megelőző élelmiszer-esszenciákat dolgozott ki Letoha Tamás kutatóorvos, Oláh Zoltán molekuláris biológus és Molnár Zsolt vegyész, majd azt gyártják is a Pharmacoidea Kft.-ben.

Az új szegedi cég, a Velgene Biotechnológiai Kutató Kft. – egy nemzetközileg jegyzett budapesti genetikus elképzelései alapján – a sejtek bizonyos anyagcsere-folyamatait, az úgynevezett autofágiát kutatja. Az ezt befolyásolni képes fehérjék és molekulák azonosítása a cél – mondta el lapunknak Erdős Attila. A szegedi orvos és gyógyszerfejlesztő irányításával dolgozó Velgene két szegedi laboratóriumnak ad megbízást a kísérletsorozat elvégzésére. Ha a vizsgálat elér a lényeges fázisba, akkor saját labort alapítva fejezik be a munkát. A cégvezető úgy véli: a mostani 350 millió forintos tőkeinjekció arra elég, hogy másfél év alatt bebizonyosodjon, rossz vagy jó irányba visz az Alzheimer-kóron kívül többféle súlyos betegség kezelésére is választ ígérő, autofágiára alapozó kutatási koncepció.

Kockázati tőke

A kutatói eredményesség tőkeigényes is. A Biggeorge's-NV Equity I. Kockázati Tőkealap 4 milliárd forintos alaptőkével, 10 éves futamidejű tőkealapként indult 2010 májusában, a Jeremie-program keretében. Preferálják az élettudományok, az üzleti és informatikai szolgáltatások és az alternatív energia területén tevékenykedő társaságokat – tudtuk meg a cég befektetéskezelőjétől, Zsembery Leventétől.

Olvasóink írták

  • 2. lukrecia 2011. június 27. 18:49
    „Varjal: a lenyeget elfelejtettek leirni, ill maskent fogalmaztak meg :(((
    A palyazati penzek a varazsszo !!!”
  • 1. KamuNeni 2011. június 27. 12:19
    „Az a kis toke hamar elfog fogyuni es akkor mi lessz a ceggel?
    Az allam meg ugyis tonkre teszi mert azt mondja hogy "huhhh ot meg van egy kis penz, igaz adomany de lessz ra uj torveny egy het mulva ugyis"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patikák: rend vagy önkizsákmányolás?

Egy új szakminisztériumi rendelettervezet a nyitvatartási időhöz és a vények számához igazítaná az egyes gyógyszertárakban dolgozók létszámát. Tovább olvasom