Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Magánnyugdíjpénztárak: menni vagy maradni?

Szeged - A tajekozodjon.com honlap segítségével kiszámoltuk, hogy egy 52 éves, 1998 óta magánnyugdíjpénztári tag mennyi nyugdíjra számíthat abban az esetben, ha marad a pénztárában, és hány forintra akkor, ha visszalép az állami rendszerbe.
A különbség nem túl jelentős, ezért is okoz sokaknak fejtörést az átlépés. Márpedig a határidő hamarosan, január 31-én lejár. Persze, aki marad a megtakarításainál és a pénztáránál, annak abban is reménykednie kell, hogy valamikor visszakapja a mostani törvényben megvont szolgálati idejét. Hogy ebben a helyzetben milyen nehéz okosnak lenni, az kiderül a Délmagyarország holnapi cikkéből.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a csütörtöki Délmagyarországban és Délvilágban! Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

 • 8. xBen 2011. január 21. 18:17
  „Még ennyi baromságot!
  A bankárok milliós fizetéseit meg a bankbetétesek, a közműszolgáltatók dolgozóinak fizetését a fogyasztók, a Tesco napelemeit meg a kisnyugdíjasok fizették, akik ott vásárolnak csirkefarhátat! Hagyjuk már!
  Ja a politikusainkat meg mi adófizetők fizetjük, amit hajlamosak elfelejteni és rendszeresen megszavazzák maguknak a fizuemelést, mikor a normál földi halandó örül, ha munkája van! Valamiért a saját nadrágszíjjukon sose húznak! Az állampolgár meg le van k@kálva!

  Ezek szerint Kóka megvette Csányit is OTP-stől! ((-:”
 • 7. nádiposzáta 2011. január 21. 14:27
  „A tagok fizették a nyugdíjkampányt

  Legkevesebb kétszázmillió forintot költhettek a hazai magánnyugdíjpénztárak november vége óta olyan kampányokra, amelyek során televíziókban és az interneten látható reklámokkal, tájékoztató internetes oldalakkal, illetve nyugdíjkalkulátorokkal igyekeztek meggyőzni saját tagjaikat a kötelező pénztárak előnyeiről - derül ki a Magyar Nemzetnek nyilatkozó reklám- és nyugdíjszakértők véleményéből.

  A Stabilitás Pénztárszövetség és egy, a kasszák mögött - multinacionális cégekből - álló pénzügyi csoportosulás sem árulta el, hogy pontosan mennyit fizettek ki azokból a működési költségekből, amelyekre sajátjukként tekintenek a pénztárak, miközben ezeket valójában a pénztártagok által befizetett havidíjakból vonják le. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már vizsgálja, hogy a hazai nyugdíjpénztárak többsége mire költötte a működés finanszírozására felhasználható tartalékait. Mindeközben a Magyar Nemzet azt is kiderítette, hogy az egész pénztári lobbi mögött egyetlen PR-cég áll, ennek tulajdonosa pedig már a Kóka-féle balliberális pénzosztó gyakorlatnak is haszonélvezője volt - írják a lap pénteki számában, melyben bővebben is olvashat a témáról.”
 • 6. Jáki 2011. január 20. 22:46
  „A magánnyugdíjpénztárak a kalkulátorukkal csúnyán átvernek, mert úgy számolnak, hogy ha 65 éves korodban nyugdíjba mész, akkor 5 évre elosztva folyósítják a náluk felhalmozott pénzedet. És mi a garancia arra, hogy csak 5 évet ér meg az ember nyugdíjasként, és utána feldobja a talpát? Így könnyű olyan számokat kihozni, amik tűrhető nagyságú nyugdíjakat mutatnak a magánpénztáraktól. De ha a megtakarítást már mondjuk 20 évre elosztjuk, akkor csak negyedannyi havi nyugdíj jön ki. Az állam viszont tényleg az ember haláláig folyósítja a nyugdíjat. A magyar átlagéletkor ugyan elég alacsony, de azért, mert sokan halnak meg fiatalon, 50-es éveikben, vagy még fiatalabban. Aki viszont megéri a 65. évet, annak már jó esélye van rá, hogy mondjuk 75-80 éves korig éljen.”
 • 5. Teo 2011. január 20. 17:56
  „Lépj az államiba, s köss egy önkéntest.

  Önkéntes volt eddig is, s lesz ezután is.

  Ha mindenki a magánt választja, akkor a mai nyugdijas , nyugdíját beépítik az adózásba más néven.Azt is fizetni kell valamiből.”
 • 4. lidi 2011. január 20. 15:05
  „1. www.maradok.com: innn minden pénztárat elérsz, és (elméletileg) lekérdezheted az egyenleged, ha még nem kaptál év végi értesítőt
  2. nem akarlak meggyőzni, de két dolgot érdemes megfontolni:
  - ha megvan a 20 szolgálati éved, mindenképp kell nyugdíjat kapnod az államtól (igaz, a nyugdíj - a visszalépőké is!) 2013-tól adóköteles lesz
  - ha visszalépsz, a bevitt pénzedről örökre lemondhatsz, azt soha senki nem fogja visszaadni, hisz 1-2 év alatt feléli az állam (hogy aztán akkor mihez nyúlnak egy egyénileg és országként is ennyire eladósodott országban, azt nem tudom) - a most hatályos jogszabály viszont nincs kőbe vésve - azaz a szolgálati idődet még visszakaphatod.
  - és akkor még nem esett szó arról, hogy milyen a korfa, vagy hogy eredetileg arról szólt a fáma, hogy az aktuális nyugdíjakra kell a pénz, most meg a nyugdíjak befagyasztásáról szól stb. És persze az sem elhanaygolható szempont, hogy ha nem éred el a nyugdíjkorhatárt (ami most 65, de lesz az még 67 vagy 70 is), akkor a magánnyugdíjad a családodé lesz, nem hiába fizettél - míg állambácsitól max fityiszt kapnak (volt szó a házastársi öröklésről, meg egyéni számlavezetésről, de ezt mind nem csinálták meg, nincs szabályozva stb.)
  ja, és még egy: mindenki után nyugdíjadót fizet a munkáltató, nem csak a maradók után - csak azt kevesen tudják, hogy ez nem puszta nyelvtani különbség, ugyanis a járulékfizetéssel jogot szerzel egy szolgáltatásra (az államtól), az adóként befizetett pénzedet viszont arra költi, amire akarja, nem tartozik neked érte konkrét ellátással!”
 • 3. lidi 2011. január 20. 14:55
  „gondolom, a különbség nem túl jelentős kitétel a nyugdíj összegére vonatkozik.
  csakhogy egy jelentős különbség mégis van: ez a bizonyos kalkulátor azt is megmutatja, mennyit kapnak az örökösök, ha az illető nem éri meg a nyugdíjat - magánnyugdíjpénztár tagként a befizetett milliókat+hozam, állami nyugdíjasként 0 Ft-ot.
  és ne felejtkezzünk el arról sem, hogy akinek 15-20 éve már van (ahogy gondolom az 52 éves fiktív személynek is), annak mindenképpen jár öregségi nyugdíj az államtól, ha megéri a nyugdíjaskort, akkor is, ha OV örökéletú és minden így marad 20*-30 évig- csak legyen, aki aktuálisan befizeti a járulékot, mint aktív kereső (jaj, bocs, adót)”
 • 2. spiler 2011. január 20. 14:53
  „AXA küldött ............de igy is nehéz a döntés....2,2 millánál ,illetve 2,6 millánál érdemese -e maradni.....”
 • 1. pajesz 2011. január 20. 08:18
  „Valaki kapott már az OTP Magánnyugdíjpénztártól értesítést az egyenlegéről, vagy tájékoztatást a menni-maradni dilemmával kapcsolatban? Már csak mintegy 12 napunk van a döntésre! Úgy látszik, Csányi úr jó pártkatonaként megakadályozza a legnagyobb létszámú pénztár tagjait abban, hogy átgondolt döntést hozzanak! Hát nem felháborító?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbuherált gázóráért 300 ezres büntetés

Szeged - Ha használt lakást veszünk, cseréltessük le az összes fogyasztásmérőt? A gáz-, az áram- és… Tovább olvasom