Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Már kétszer árverezték el a termálhotel helyét

Újszentiván - Nyolc éve áll üresen a termálhotel céljára jelképesen 1 forintért átadott telek Újszentivánon. A beruházó cég ellen tavaly felszámolás indult, az ingatlant már kétszer árverezték el.
Nem történt változás a luxustermálhotel építésére átadott újszentiváni telken nyolc éve. A beruházó Tisza–Maros 2005 Kft. életében viszont fordulat következett be. Adóssága miatt az önkormányzat tavaly felszámolást indított a cég ellen. A Cégközlönyben az olvasható, hogy idén két alkalommal, 20 millió forintért, illetve most 17 millió forintért hirdettek nyilvános pályázatot a felszámolás alatt álló cég újszentiváni telkének értékesítésére.

A felszámolással megbízott Mátraholding Zrt. szegedi irodavezetője, Albert Miklós elmondta, az eddigi pályázatok sikertelenül zárultak, ezért nem tudta idáig értékesíteni az ingatlant. Előfordulhat az is, hogy megfelelő ajánlat esetén a hitelezők hozzájárulásával az ingatlan pályázaton kívül is értékesíthetővé válik. Ha az ingatlant értékesítik, a jogszabályi előírásoknak megfelelően a költségek levonásával a vételár a zálogjogosultat illeti meg. A telek, valamint a rajta található raktár jellegű épület értékét szakértő határozta meg még a felszámolási eljárás elején. A felszámolás több mint egy éve tart, befejezésére várhatóan az ingatlan értékesítését követően kerül sor.

Szerettük volna megtudni, mennyi pénzt követel a falu a beruházótól. Kerestük Putnik Lázár újszentiváni polgármestert is, de nem kívánt nyilatkozni.

Semmi sem változott nyolc év alatt a luxustermálhotel építésére átadott telken. Fotó: Karnok Csaba
Semmi sem változott nyolc év alatt a luxustermálhotel építésére átadott telken. Fotó: Karnok Csaba

Hat éve megírtuk, hogy a négycsillagos, négyszintes termálhotel építkezése még nem kezdődött el, de az önkormányzattól kapott telket már 21,5 millió forintos jelzálog terheli. Az előző polgármester, Talpai János vezette önkormányzat a szálló helyszínéül szolgáló 3,8 hektáros telket egy forintért adta oda a beruházó cégnek. A Tisza–Maros 2005 Kft. előbb 2006-ra, majd 2007-re, végül 2008 végére ígérte a szálló átadását a laktanya melletti területen. A társaság adósságai miatt az egyik útépítő cég még 2006-ban jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanra. (Vagyis az önkormányzatnak és egy magáncégnek tartozott a beruházó – a szerk.)

Az akkori faluvezető azt nyilatkozta: nem érheti hátrány a települést a jelzálog miatt. A tulajdonossal kötött első megállapodás szerint ugyanis, ha az építkezés nem jön össze, akkor a Tisza–Maros 2,3 millió forintot fizet az önkormányzatnak. A módosított egyezség már azt tartalmazta, hogy ha nem sikerül a vállalkozás, és az eredeti állapot sem állítható helyre, 25 milliót fizet a cég a falunak. 2008-ban a cégtulajdonos azt nyilatkozta, 120 milliót költött már a terület feltöltésére, bekerítésére, kútfúrásra és öltözőépítésre. Akkor még befektetőket várt a „wellness-, sport- és pihenőközponthoz", amelynek első üteme 1,5 milliárd forintba kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi tragédiát is okozhatott volna a gaz

Az út menti olajfáktól nem látta a sofőr az érkező vonatot. Tovább olvasom