Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Marsha Ivins: egy hölgy az űrből, Szegeden (képgalériával)

Mielőtt a Marsra lépnénk, előbb a Holdat kellene jobban megismernünk Marsha Ivins, a NASA nyugalmazott űrrepülési mérnöke szerint. Az asztronauta élete első magyarországi útján első előadását Szegeden tartotta.
– Fontos különbség az amerikai és orosz űrutazások között, hogy mi nem vihetünk magunkkal alkoholt – mondta Marsha Ivins, a NASA nyugalmazott űrrepülési mérnöke. Az öt űrsikló-küldetésen részt vett amerikai nő a Szegedi Tudományegyetem és a Fizikus Tanszékcsoport vendége volt szerda délután az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az egy órás, angol nyelvű előadáson az űrutazások történetéről, világűr kutatása kapcsán szerzett személyes tapasztalatairól számolt be.

– A leghosszabb idő, amit az űrben töltöttem, mindössze két hét volt, így könnyen el tudtam viselni a távollétet. Nem is távollét ez igazán, hiszen mindössze 400 kilométerre jártunk a Földtől – mondta az asztronauta.
Marsha Ivins 1990 és 2001 között öt alkalommal járt a világűrben, háromszor az Atlantis, kétszer a Columbia űrsikló legénységének tagjaként. Évtizedeken keresztül a houstoni Lyndon B. Johnson Űrközpont munkatársaként vett részt a műholdakkal és az űrhajós küldetésekkel kapcsolatos fejlesztőmunkában. – Minden misszió más céllal zajlott. Az utolsónál egy labort vittünk fel egy űrállomáshoz, nekem robotkarokat kellett építenem. Korábban pedig a MIR űrállomásokhoz küldtek bennünket – mondta Marsha Ivins.

Ők voltak az utántöltők is, árut szállítottak a legénységnek, és elhozták a felesleget. – Egy asztronauta élete szó szerint teljesen felborul az űrutazás során. Az, hogy nincs gravitáció, teljesen más életmódot jelent. Semminek sincs súlya, nem sétálhatsz, repülnöd kell. Ha felfele tartod a kezed, egy kicsit Superman-nek érezheted magad – emlékezett vissza a nyugdíjas asztronauta, de nyomatékosan kért mindenkit, senki ne próbáljon ki semmit otthon az itt hallottakból és látottakból. Marsha Ivins egyik legkülönösebb élménye az űrbeli alvás volt.

Amerikai űrhajósnő az SZTE-n. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Utálja az Armageddont

Marsha Ivins elmondta, hogy nagyon szereti a sci-fit, de a rossz mozik idegesítik. Az Armageddon című filmet például utálja. Nem hisz az Alienekben (a filmbeli Idegenekben), reméli, hogy nem titkolt el előle semmit a kormány ezzel kapcsolatban. Megtudtuk, hogy a fogtömésre vonatkozó legenda valóban csak mese. Azaz, rossz fogakkal is lehet valaki asztronauta.

 
– Sok szempontból előnyös, hogy a levegőben, hálózsákban alszol. Ugyebár nincs honnan leesned, nem fekszed el a nyakad, nem zsibbad el a karod.
Elmondta, hogy dobozból ettek és ittak, hacsak nem akarták kicsit vidámabbá tenni ezeket a perceket, ami azért gyakran megtörtént. Ha kiengedték, a folyadék gömbbé alakult, amire aztán rá kellett harapniuk. Specialitásként űrhamburger fogyasztottak.

– Végy két szelet tortillát, rögzítsd madzaggal a falhoz! Kendd be mustárral és ketchuppal, hogy utána rá tudd ragasztani a húst. Hagyd állni egy darabig, hogy összeérjenek az ízek – árulta el a titkos receptet. Fürdeni vízgolyókkal, vécézni speciális készülékben szoktak, ami elszívja a végeredményt. A szemetet nem dobják az űrbe, hatalmas zsákokban gyűjtik az asztronauták. Űrállomás esetében akár 4 hónapig is, amíg egy szállítóhajó el nem viszi.

Amerikai űrhajósnő az SZTE-n. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Az érdekességek mellet Marsha Ivins az űrkutatás jövőjéről is beszélt. – Ez sosem technikai, hanem politikai döntés. A mostani amerikai elnök egyszerűen nem áldoz erre. Jelenleg gyakorlatilag olyan szinten vagyunk, mint ötven évvel ezelőtt. Szerintem általában az bántja a politikusokat, hogy Kennedy idejére tehetők az űrbéli sikereink, és nem az övékére.

Marsha Ivins 1961-ben volt 10 éves, ekkor látta az első űrutazást a tévében, azóta szeretett volna asztronauta lenni. A 1980-as években több tízezren próbálkoztak a NASA-nál, őt a harmadik próbálkozása után vették fel. Rutinos űrhajósként azt mondja: – Nem kellene mostanában meghódítanunk a Marsot, előbb a Holdat lenne célszerű jobban megismernünk. – Három nap utazásra van tőlünk. Ha bármi baj történne, könnyű lenne visszafordulni.

Olvasóink írták

 • 6. Balrogb 2012. december 07. 08:19
  „Nem igaz, hogy nem hisz az idegenekben. Pont azt mondta, hogy ha ekkora a Világegyetem, egyszerűen nem lehet, hogy ne legyenek élőlények rajtunk kívül. Persze, azt is mondta, hogy a NASA-nak nincsenek felvételei űrlényekről, vagy ha vannak, neki nem mutatták.”
 • 5. SP 2012. december 06. 12:10
  „Igaz,
  amcsik nem vihettek. De szerintem csináltak közös házibulit.

  Marsha
  a raktárosi kalandjait sem részletezte.

  Szovjet budi
  is megrázó volt. Gravitáció jól bekevert a nagydologba. :)

  NASA
  ajándékokat hiányoltam a repiből. ET, mint főmunkatárs is eljöhetett volna. stb.”
 • 4. PiszokAlfréd 2012. december 06. 11:40
  „3. SP Én mégis inkább az oroszokkal mentem volna. Nekik volt vodkájuk!:-)”
 • 3. SP 2012. december 06. 06:11
  „Majdnem
  telt ház volt, de talán szívesen
  részt vettek volna olyanok is az előadáson, akiknek még az amerikai angol nyelvtudása csiszolásra szorul.

  Minden együtt volt a
  szinkrontolmácsoláshoz, de ez csak a magyarul feltett kérdéseknél működött. Q/A

  Orosz és USA
  űrhajósok mintha össze lettek volna hasonlítva az űrállomáson.

  Viccesnek tűnt
  a fém konzervdobozos orosz
  és a fólia csomagolású szuper amerikai étrend összehasonlítása is.”
 • 2. Zoan1 2012. december 05. 20:12
  „Ott voltam, érdekes előadás volt!”
 • 1. Commander-V2 2012. december 05. 19:16
  „Nagyszerű, sok ilyen kiváló embert lenne érdemes elhozni Szegedre hogy lássák az emberek kortól függetlenül, hogy nagyszerű korban élünk, ahol a sokat tanuló emberek, a szorgalmas emberek hihetetlen dolgok részesei és irányítói lehetnek. Inkább erről kellene szólnia a normális életnek, nem gagyi politikusok "kocsmai szintű" verekedéseiről, hatalmi harcokról, nyomorgó tömegekről. Gratulálok az esemény szervezőinek és házigazdáinak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális munkájukat díjazták

A szociális munka napja alkalmából szerdán délután töben is Szociális munkáért díjat vettek át. Tovább olvasom