Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Marx tanulmányi okokból népszerű, Lenint a kutya sem keresi

Szeged - Önszántukból ma sem olvasnak az emberek munkásmozgalmi szerzőket. Ha mégis, leginkább Marx írásait keresik, Lenint viszont csak dekorációnak visznek. A nagy októberi szocialista forradalom évfordulóján eredtünk az „átkos" szellemi hagyatékának nyomába.
– Ritka, mint a fehér holló – felelte Dobosné Brezovszky Anikó arra a kérdésre, hogy milyen gyakran kérik a Somogyi-könyvtár olvasótermében Marx, Engels vagy Lenin műveit. A szakember elmondta: mivel a rendszerváltás után rengeteg kötet maradt rájuk a munkásmozgalom alapszerzőitől, sokat leselejteztek. De így is maradt bőven. A raktárban van például egy igazi kincs is: egy vörös helyett barnába kötött, orosz nyelvű Lenin-összes. Utoljára 2006-ban akart valaki beleolvasni. Marx alapművét, A tőkét legalább havi egyszer kiveszik, Lenint vagy Engelst viszont nem keresik – mondta el a kölcsönzőben dolgozó Oros Sándor. Az alacsony érdeklődési fokot mutatja: eddig még lopni sem próbáltak a klasszikus trojka könyveiből.

Karl Marx és Friedrich Engels művei a szegedi Somogyi-könyvtár raktárában pihennek Fotó: Segesvári Csaba
Karl Marx és Friedrich Engels művei a szegedi Somogyi-könyvtár raktárában pihennek.
Fotó: Segesvári Csaba

– Lenin művei iránt nincs érdeklődés, Marxot és Engelst is csak időnként keresik – közölte Máder Béla. A szegedi egyetemi könyvtár főigazgatója azt mondja, mivel 70 könyvtár állományát vették át, bőséges irodalmuk van az említett szerzőktől, de a hazai pártsajtó gyöngyszemei is rendelkezésre állnak – ha valakit érdekel. A három szerző közül egyébként Marxot, tőle is A tőkét keresik leginkább, a második befutó Engels A munkásosztály helyzete Angliában című értekezése. Nem jellemző, hogy önszorgalomból kölcsönöznék: ehhez leginkább referátum- és szakdolgozatírás adja a motivációt – tette hozzá.

– Nálunk Mao Ce-tung és Sztálin a leginkább keresett „átkosbeli" szerző, mert keveset adtak ki tőlük. Főként történészek, és huszonéves fiatalok keresik. Marxból, Engelsből és Leninből viszont olyan sok jelent meg, hogy nincs igazán érdeklődés irántuk. Mivel közgazdasági alapmű, sokan keresik, A tőke hiánycikk – mondta el Chovanecz Balázs, a Körút antikváriumot is üzemeltető egyik könyvforgalmazó website vezetője.

Marx tanulmányi okokból népszerű, Lenint a kutya sem keresi. Fotó: Segesvári Csaba
Marx tanulmányi okokból népszerű, Lenint a kutya sem keresi.
Fotó: Segesvári Csaba

– Újabban Marxra van kereslet, A tőke például hiánycikknek számít. Örömmel, jó pénzért átvennénk, ha valaki hozna belőle – mondta a Kárász utcai antikvárium munkatársa. Főként a közgazdászok és a történészek keresik A tőkét – de a Kommunista kiáltványért is fizetnének. Sztálin-művet legföljebb poénból vesznek az emberek – tette hozzá. Lenin viszont a mai napig dekoratív szerző. Ezt mi sem bizonyítja jobban: egy vevőjük a bútoraihoz keresett két és fél méter, vörös színű könyvet – a proletárvezér összes műveit ajánlották neki. Meg is vette.

Lenin legjei

Az antikvarium.hu-n 178 Marx-, 173 Lenin- és 108 Engels-kötet rendelhető – de a felük-kétharmaduk csupán előjegyezhető, mert jelenleg nincs belőlük eladó példány. A legolcsóbban megvásárolható munkásmozgalmi szerző Lenin: tőle már 180 forintért megkapjuk A szociáldemokrácia két taktikája a demokratikus forradalomban című könyvet. De Lenin a legdrágább is: az 55 kötetes, 1981-ben kiadott, vörös kötésű összes művek kedvezményesen is 38 ezer 500 forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 2. justicia 2008. november 07. 16:19
  „Tisztelt Mirelit Úr !

  az ön sorait olvasva ön egy tudatlan ember hatását kelti bennem
  amit ön ír az csak alaptalan kötekedés”
 • 1. millerlite 2008. november 07. 11:59
  „Tombácz Úr!

  Nagyon örülök, hogy Önt ennyire izgatják az említett emberek művei, meg a nagy októberi szocialista forradalom évfordulója. Talán az említett műveket vegye le a családi könyvtár könyvespolcáról, és emlékezzen meg családi körben nov. 7-ről!
  Ezzel szemben nagyon érdekes, hogy nem írt nov. 4-én cikket az oroszok mocskos bevonulásáról!
  Gratulálok!

  Tudja , van aki Leninen nevelkedett, van aki Jókai, Mikszáth, Móricz, Nagy László és még sorolhatnám a végtelenségig, kiknek a művein.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Závada Pál: Időnként útban vannak az emberek

Szeged - A népszerű íróval, Závada Pállal találkozhatunk a REÖK-ben. A szerző – aki valaha… Tovább olvasom