Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Másfél perc alatt kész a tűzoltó, bárhova megy

Ruzsa - 30 millió forintos pályázaton felújított tűzoltófecskendős autót és felszerelést kapott Ruzsa. Mintegy 40 önkéntes veszi birtokba, kit az adrenalin, kit a családi tradíció vonz a testületbe. A legnehezebb: az erdőtűz és a vízi hulla kihúzása. Megyénk kisebb településein 288 tűzoltó és 19 autó szolgál.
Szirénaszóval köszöntötték a tűzoltóautók megérkező fecskendős társukat tegnap délelőtt Ruzsán. A helyi köztestületi önkéntes tűzoltóság sikeres pályázat révén egy felújított, Mercedes típusú tűzoltóautóhoz jutott.

Makóról érkezett a kocsi, amelyet 20 millió forintból újított fel a helyi tűzoltóság. További 10 millióért védőfelszerelést, roncsvágót, áramfejlesztőt kaptak – tájékoztatott Sánta Gizella polgármester, aki a ruzsai köztestületi önkéntes tűzoltóság elnöke is.

Megyénkben fontos szerepet töltenek be a kisebb településeken szolgálatot teljesítő egyesületek: a hivatásos és önkéntes tűzoltók száma a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint: 288 – a legtöbben éppen Ruzsán teljesítenek szolgálatot. 15 településen 19 kocsi áll készenlétben, a legtöbb, 3, a fábiánsebestyénieknek van.

Kitörő lelkesedés. Birtokba vették a felújított fecskendős kocsit a ruzsai önkéntesek. Fotó: Tűzoltóság
Kitörő lelkesedés. Birtokba vették a felújított fecskendős kocsit a ruzsai önkéntesek.
Fotó: Tűzoltóság

Ruzsán közel 40 önkéntes vette birtokba a fecskendős kocsit – amely első napján bárkit körbevitt a községben. – 24 órás ügyeletet tartunk fenn, 24 ezer hektár tartozik hozzánk, Ruzsa mellett Ásotthalom, Öttömös, Pusztamérges és Üllés területe – árulta el Tóth Zsolt, a helyi tűzoltók parancsnoka.

Ima

„Ha bárhol tűz lángol, én teljesítem feladatom. Életeket menteni, Uram, adj nekem elég erőt!" – idézték fel a ruzsai állomány felsorakozott tagjai a tűzoltók imáját, s védőszentjük, Szent Flórián segítségét kérték.

– Már nagyapám is tűzoltó volt, én 11 éve dolgozom itt. Szeretem, hogy tudok segíteni másokon – így indokolta önkéntes státusát a civilben termelőként dolgozó, 41 éves Kothencz István. – A kétezres évek elején volt a hatalmas ruzsai erdőtűz, több mint 100 hektár égett, két napon át el sem mozdultunk mellőle. Félelmetes volt – idézte fel a legemlékezetesebb pillanatot. Éppen az adrenalin miatt tetszett meg ez a hivatás a 19 esztendős Papp Attilának, aki 40 órás tanfolyamot végzett el, hogy itt dolgozhasson.

– Avar- és erdőtűzhöz, autóbalesethez riasztanak minket leggyakrabban. Szedtünk már ki holttestet összeroncsolódott kocsiból, a legdurvább pedig egy kéthetes vízi hulla kihúzása volt Üllés mellett. Napi 12 órát kell dolgozni, reggel és este 6 között, illetve éjszakai műszakban, ki mennyit tud vállalni. Volt, hogy 400 órán át voltam ügyeletes – ilyenkor otthon lehetek, de ha riasztás van, 10 percen belül az állomáson kell lennem. Ha barátaimmal este szórakozni megyünk, én vagyok kész leggyorsabban – meséli. Mintha csak Bödőcs Tibor humorista e helyzetről született bonmot-ját idézné: „nagybátyám tűzoltó, és ezért másfél perc alatt van kész, bárhova megy".

Olvasóink írták

 • 4. Valaki81 2009. szeptember 30. 20:22
  „3. hozzászólás Cilkó 2009.09.28. 11:04 :
  Nem kizárt mert van amikor igen közelre kell menni így sietni kell mindig.
  Lásd: Jobb mint otthon vendéglő ( Tűzoltóság melletti utcában van)”
 • 3. Cilkó 2009. szeptember 28. 11:04
  „Kizárt, hogy minden tüzoltó két perc alatt kész van :) Igaz, ami igaz: Helyzettől függ :)”
 • 2. Kritikus 2009. szeptember 26. 10:05
  „A cím már megint megtévesztő: a hivatásosoknak két, az önkénteseknek tíz perc a riasztási idő. Mielőtt megkapták működési területüket, addig a szegedi tűzoltóknak kellett kivonulni a megye nyugati részére, ami átlagban annyi ideig tartott, mint ahány km-t vonulni kellett.”
 • 1. flexsnake 2009. szeptember 26. 09:38
  „Minden tűzoltónak őszinte elismerésem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cappuccino, az alpaka bébi

Szeged - Az első babájánál még be kellett segíteni a Szegedi Vadaspark gondozóinak, az idei bébit… Tovább olvasom