Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Máshol is sikeresek a szegedi énekesek

Szeged - A szegedi közönség kedvencei közé tartozott Gábor Géza és Rácz Rita is. A két népszerű operaénekes ma már alig kap lehetőséget itt. Máshová hívják őket – és rendre sikert aratnak.
Szegeden vált befutott operaénekessé a basszista Gábor Géza és a koloratúrszoprán Rácz Rita. Éveken át sikerrel léptek fel az operaegyüttes produkcióiban, mostanában viszont ritkán hallhatja őket a szegedi publikum. Nemrégiben együtt énekeltek A rózsalovagban a Magyar Állami Operaházban.

Kivételes alakítás, a világ bármelyik operaházában megállná a helyét – írta Gábor Gézáról a kritikus, aki külön kiemelte, hogy Ochs bárót nem bohócnak, nevetséges idiótának mutatja, hanem egy olyan – sokunk számára ismerős – mai figurának, aki nem látja okát annak, hogy bármitől is megfossza önmagát. Nemcsak szerepformálását, hanem a basszista hangját is a legnagyobbakéhoz hasonlítják.

– Amikor Szegeden kitettek az operatársulatból, azt mondták, ne keressek máshol munkát, mert itt úgy is kapok majd feladatokat szabadúszóként. Nem kaptam. Többször szóba kerültem korábban az Operaházban, ezért amikor hallottam, hogy az ottani társulat tagjai közül az idő rövidségére hivatkozva egyik basszista sem vállalta A rózsalovag-bemutatóra Ochs báró szerepét, jelentkeztem. Ez az egyik legnehezebb, leghosszabb basszus szerep, két és fél oktáv hangterjedelmet igényel, ráadásul németül kellett megtanulni. Jól sikerült a bemutatkozásom, a Strauss-operán kívül Sári József új darabjában, a Napfogyatkozásban és a Don Giovanniban is kaptam szerepet – mondja Gábor Géza, aki mostanában Szegeden is fellépett: Brander szerepét énekelte a nagyszínházban újra műsorra tűzött Faust elkárhozásában.

Gábor Géza Ochs báró, Rácz Rita Sophie szerepében A rózsalovagban, az Operaház színpadán. Fotó: DM/DV
Gábor Géza Ochs báró, Rácz Rita Sophie szerepében A rózsalovagban, az Operaház színpadán. Fotó: DM/DV

– Úgy érzem, Szegeden már nem gondolkodnak bennem, nem vesznek elő olyan operát, amelyben lenne nagy basszus szerep. A rózsalovag lett rendezője, Andrejs Zagars, aki a rigai opera igazgatója, meghívott Rigába Leporellónak. Külföldön is érdemes szerencsét próbálnom, mert szabadúszó énekesként nehéz megélni itthon.

Neves karmesterekkel énekel

Rácz Ritát – miután Marton Éva növendékeként diplomázott a Zeneakadémián – folyamatosan elhalmozzák ajánlatokkal a legjelentősebb karmesterek: Fischer Ádámmal Mahler II. szimfóniájában lép majd fel, Kocsis Zoltánnal a Nelson-misét énekli, Medveczky Ádám Mozart Requiemjére, Peskó Zoltán a pécsi Carmina Buranára hívta. Kocsár Balázzsal és a debreceni társulattal a Hunyadi László gyulai várszínházi bemutatójára készül – Gara Mária szerepét énekli majd. Előtte a miskolci operafesztivál zárókoncertjén a Milánói Scala kórusával a Carmina Buranában lép fel. Alföldi Róbert meghívta Melindának a Nemzeti Színházba, ahol a következő évadban Katona drámájából és Erkel operájából különleges produkciót rendez. – Szegedre csak pihenni megyek majd a nyáron, amikor a férjem, Silló István a My Fair Lady karmestereként a szabadtérin dolgozik. Ki sem látszom a feladatokból, rengeteget kell tanulnom, de szívesen fellépnék néha otthon is – fogalmaz Rácz Rita, akit a győriek a Hoffmann meséiben láthatnak, az Operaházban pedig a Pomádé király új ruhájában Dzsufi szerepét, a Don Carlosban a Mennyei hangot énekli.

Olvasóink írták

 • 4. Martynko 2010. május 15. 12:06
  „Mondjuk nem tudom mennyi penze van a szinhaznak.. de azt el tudom kepzelni hogy ha szabaduszo vki akkor annak ara is van.”
 • 3. EXENTER 2010. május 15. 11:24
  „Géza, hiányolunk !
  ...a tehetség bajjal jár...SOK SIKERT másutt...”
 • 2. pogabi 2010. május 15. 11:22
  „Kinevelte a színházunk -másnak.
  A magna az nem szegedi,tehát jöhet!”
 • 1. hb 2010. május 15. 10:52
  „a szegedi színház nem becsüli meg az innen elszármazott művészeit sajnos :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Seregszemle - vérfrissítéssel a REÖK-ben

Vérfrissítésre törekedtek a REÖK-ben tegnap megnyitott XIII. Táblaképfestészeti Biennále rendezői, ezért több ponton is szakítottak a hagyományokkal. Tovább olvasom