Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Máté több mint 200 napja él géphez kötve

Kiskundorozsma - 207 napja él műszívvel a kiskundorozsmai Illés Máté, aki egyre nehezebben viseli, hogy március óta nem volt szabad levegőn. Szülei is kétségbeesettek: Magyarországon még senki nem élt ilyen hosszan a géphez kötve. Már nem lehetnek biztosak benne: fiuk még másnap is jól lesz.
Több mint 200 nap telt el azóta, hogy a kiskundorozsmai Illés Mátét műszívre kötötték. 4 hónapig várakozott a transzplantációs listán, végül az orvosok azt mondták: nem lehet tovább halogatni a beavatkozást. A hatéves kisfiúnál csecsemőkorában diagnosztizáltak szívproblémát, amely műtét, gyógyszeres kezelés és pacemaker beültetése után is csak romlott. Március 19-e óta, vagyis 207 napja várja, hogy új szívet kaphasson, miközben 180 nap után már kockázatos lehet a műszívkezelés. Mostanra nemcsak a kisfiú, édesanyja türelme és hite is fogyatkozóban van.

– Számoljuk az időt, jó lenne a karácsonyt már otthon tölteni – sírta el magát a hónapok óta gyűlő feszültségtől az édesanya, Kispál Istvánné Márti. – Mindig a „talán holnap"-ban bízunk, miközben ennyi idő elteltével nem tudunk nem gondolni rá: szerencse, hogy Máté ma jól van, de vajon holnap is jól lesz még?

7 hónapja nem hagyhatja el a kórházat, ezért egyre rosszabbul bírja a bezártságot Márk. Fotó: DM/DV
7 hónapja nem hagyhatja el a kórházat, ezért egyre rosszabbul bírja a bezártságot Márk. Fotó: DM/DV

A család idegeskedését csak tetézte, hogy nemrégiben egy vérvétel során megállapították: a kisfiú szervezete ellenanyagot termel. Ez azt jelentette, hogy hiába adódott volna egy donorszív, azt Máté nem kaphatta volna meg. Szerencsére azóta megszűnt ez a jelenség, így már csak arra kell ügyelni, hogy ne kapjon el semmiféle fertőzést. Az ugyanis szintén kizárja a transzplantáció lehetőségét.

– Egy hete már csak maszkban megyek be hozzá, annak ellenére is, hogy semmi bajom, és a kezemet is annyiszor fertőtlenítem, hogy az már teljesen kiszáradt – mesélte Márti. – Nem kockáztathatunk egy kisebb megfázást sem, hiszen az élete a tét.

Rosszul bírja a bezártságot

Máté 207 napja, vagyis műszíves kezelése óta nem volt szabad levegőn. A bezártságot pedig egyre rosszabbul tűri: már futkározna, focizna, ahogy más korabeli gyerekek. És bár elfogadta, sőt örül neki, hogy sorstársa és egykori szobatársa, a szintén műszíves Zsolti már túl van a műtéten, amelyre ő még mindig csak vár, amikor meglátta a tévében, ahogy otthonában játszik, bizony elfacsarodott a szíve.

Olvasóink írták

  • 1. ebebri 2010. október 06. 20:56
    „Drága kis Máté, sok erőt kívánok a kitartáshoz! Imádkozok, hogy sikerüljön minél hamarabb kapnod egy új szívet és meggyógyulj! Szorítok, hogy szüleid kívánsága, hogy otthon karácsonyozz, beteljesüljön! A szülőknek is kitartást és ne veszítsék el a reményt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis pénz került hozzánk - fizetéskor derült ki

Bizonyára mindenkinek megfordult már a fejében postán való fizetéskor: mi történik, ha hamis pénz került hozzánk, és ezt csak fizetéskor, az UV-lámpás vizsgálat után tudjuk meg. Tovább olvasom