Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Mától lezárják a Reök előtti teret

Szeged - Mától jövő áprilisig átépítik Szegeden a Reök-palota előtti teret és a Kölcsey utcát. Újra kell tanulni a környéken a közlekedést. Most a felújítás, jövő tavasztól a tér és az utca pihenőövezetté válása miatt.
Elzárják a forgalom elől mától a szegediek által „Lófarának" nevezett környéket, azaz a Reök előtti terecskét és a jogi kari épület Fekete Sas utcai oldalát. Itt kezdi az Arcadom Zrt. vezette ATV Szeged Konzorcium a munkát: decemberben fölbontják a burkolatot, elkezdik kicserélni az elektromos vezetéket – tudtuk meg a vállalkozást lebonyolító cég, a Szeged Pólus Kft. projektigazgatójától, Máté Tamástól. A következő két hétben lezárják a Kölcsey utcát is: először a Fekete Sas, majd a Kelemen utcához közeli részét – kivéve a Kárász utcai kereszteződést.

Pallókon, „ideiglenes járdákon" juthatnak majd a környék üzleteinek, bankjainak bejáratához a gyalogosok. Ideiglenes gyalogátkelőhely is lesz a Tisza Lajos körúton, a jogi egyetemi épület sarkánál. A kerékpárosokat a Fekete Sas és a Kígyó utca, majd a Tisza Lajos körút, Dugonics tér útvonalra terelik.

Kevesebb lesz a környéken, de a Fekete Sas utcában is a parkoló. A bérleteseknek a környező utcákban (például a Gogol utcában) biztosít helyet a Szepark, elkezdték a parkolókártyák cseréjét. A belső udvarokat csak gyalog lehet megközelíteni, az eddig ott parkoló autók tulajdonosainak máshol ingyen adnak helyet.

Autósok, akik nem irmerik a táblát. Fotó: Segesvári Csaba

Áruszállításra – a kereskedők kérésére – két pontot, a Fekete Sas utcai U házat, illetve a Fekete-ház melletti, áruszállításra fenntartott helyet jelöltek ki. Ide érkezik majd a Kölcsey utcai élelmiszerbolttól kezdve a tévés szaküzleten át a porcelánok értékesítésével foglalkozó bemutatóteremig közel kéttucat kereskedő sok tonna áruja. Időszakonként nem lesz víz-, áram- és vízszolgáltatás a környéken, de hogy pontosan mikor, arról a kivitelező értesíti az érintetteket. Az itt élők számára fontos, hogy a hulladékot is új gyűjtőpontokról szállítja majd el a szolgáltató.

– A belvárosi fejlesztés startját tovább nem halaszthatjuk, mert a kivitelezés egy nagyobb projekt része, ahol a munkák egymásra épülnek, s a projektnek meghatározott időkeretei vannak – magyarázta Máté Tamás. – Nehéz optimális időpontot találni egy ilyen nagyságrendű munkához: most a karácsonyi vásárt zavarhatja, nyáron viszont a turizmus szenved kárt.

Kulturált belváros

Jövő márciusra készül el a Reök előtti városi rendezvénytér. Új burkolatot kap, zöldfelületek, padok és ivókút teszi kulturális központtá. Áprilistól a Kölcsey is díszburkolattal ellátott sétálóutca lesz, díszfasorral. Megújul a közmű- és közvilágítási hálózat, itt is fölállítják a városközpontban használt zöld díszkandelábereket. A környéket gyalogos és kerékpáros zónává nyilvánítják.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Zajcev 2009. december 04. 20:48
  „ifj. Nagy Gábor-nak:
  Talán az lehet az oka,hogy az információk,amikhez hozzájuthatunk, nem minden esetben fedik a valóságot.
  Példaként fel tudom hozni,a már védjegyezett mondatot,hogy mindenki értse: nem lesz gázáremelés:)”
 • 47. kilo 2009. december 03. 23:24
  „#32:
  "
  "2 db fa. Aztaaaaa
  Anno a cikkben le volt irva, hogy circa 80 m2-tel csokken a zoldfelulet :("

  A több fa a Kölcsey utcában lesz, de ezt persze senki sem említi, mert ugye a jót tilos, a rosszat meg kötelező...
  "

  Igen, itt most a térről volt szó. Az akkori cikkben is arról volt szó, még Dova is megjegyezte, hogy naccerű, csökken a zöldfelület. És nem, nem emlékszem, hogy akkor leírták volna, hogy a K. utca dzsungellé változik. A DM sajna ilyen, pár csöpp infó és semmiféle áttekintő kép semmiről, nehogymá...

  Lehetnek ezek a kikövezett terek szépek, de nem a nálunk szokásos nyarakban, nem az ország legporosabb városában. Fát, zöldet, minél többet kellene, nem még követ és követ mindenhová. Szerintem.”
 • 46. ifj. Nagy Gábor 2009. december 03. 23:04
  „Tényleg furcsa, hogy ma, amikor sokkal jobban hozzá lehet jutni az információkhoz, mint akár csak 10 vagy 20 éve, mégis mindenki csak rosszindulatú vélelmekkel áll hozzá mindenhez, holott rövid keresgélés után megtalálhatná a választ a kérdésére. Nem tudom, mi lehet ennek az oka...”
 • 45. E! 2009. december 03. 21:22
  „43. Zsoltee0716 2009.12.03. 18:46

  Ott marad, csak kicsivel odébb. <moderálva> fent van a terv, abban benne van. Nagy Gábor már n-szer belinkelte, én nem teszem meg helyette n+1-edjére.”
 • 44. Zajcev 2009. december 03. 20:45
  „Háát, jól fog mutatni, egy magánrezidencián... :)”
 • 43. Zsoltee0716 2009. december 03. 18:46
  „Múzeumban a helye kovácsolt kerítésnek vagy adják oda valakinek aki tiszteli ezt. Gondolom beolvasztják a francba. Talán vkinek azért meg kellett dolgoznia.

  Mi lesz a sors a kovácsolt kerítésnek???”
 • 42. ifj. Nagy Gábor 2009. december 03. 18:03
  „41. Yossarian 2009.12.03. 17:51
  "a huszárszobor az egyetem jogi kari épületének oldalfalai metszéspontjába van elhelyezve. nem véletlenül. mert így szép. de így azért nem jó, mert a Reökben majdan egyszer működő vendéglátóegység teraszának útban van. "

  Az ugye nem zavar, hogy pont a Reök irányába fog mozdulni a szobor...?

  Az a jó, amikor azt se tudjuk, mi ellen tiltakozunk, de tiltakozunk, mert az az alap...”
 • 41. Yossarian 2009. december 03. 17:51
  „még reménykedtem, hogy amit eleink oly szépen megcsináltak azt nem fogják tönkre tenni.
  de sajnos nem. győzött a barbárság.
  nyugat-európában az a szokás, hogy általában vigyázzák, örzik azt amit elődeiktől kaptak. nállunk a ´csakazértis´ megmutatom, hogy én vagyok az erősebb elve működik.
  a városvezetés módszeresen pusztit ott is ahol nem kéne. ilyen a Reök előtti kis tér. a huszárszobor az egyetem jogi kari épületének oldalfalai metszéspontjába van elhelyezve. nem véletlenül. mert így szép. de így azért nem jó, mert a Reökben majdan egyszer működő vendéglátóegység teraszának útban van.
  ezért tönkre kell tenni őseink munkáját.
  és nem használ a szép szó, kérés, könyörgés.
  az eredményt már egyszer láttuk. az Anna-kút jó példa erre. izomból nyomták le a szegediek torkán azt a pergolának nevezett förmedvényt, avval az üvegkút izével, ami úgy néz ki, mint egy szögletes akril műpénisz.
  arról nem beszélve, hogy a huszárszobor egy emlékmű. járna neki annyi tisztelet, hogy ne egy kocsma terasza mellett csúfoskodjon, részeg hangoskodástól körülvéve.
  ez barbárság. finoman foglamazva.”
 • 40. macs 2009. december 03. 17:06
  „Direk megnéztem a rózsakertet. Foghijas, elhanyagolt. Egyetlen szép van benne, a kovácsoltvas kerítése. A szobor talpazata zöld a szoborról lefolyt víztől, a márványlapok szétnyíltak, a feliratot nehezen lehet olvasni.
  Aki ezt megőrzendőnek tartja, hát ...........”
 • 39. petermeister 2009. december 03. 15:37
  „ismerik ők a táblákat. csak leszarják...”
 • 38. Zajcev 2009. december 03. 14:25
  „Én a Sony Centerben dolgozom,feladataim közé tartozik a kiszállítás,beüzemelés stb. Most per pillanat ha nem akarok szabálysértést elkövetni,akkor a kígyó utcában kell hagynom az autót,és az árut "valahogy" eljuttani. A kézi kocsit sajnos nem tudjuk használni az útburkolat minősége miatt.Marad az izomerő.
  Alapjaiban minden problémához úgy állunk hozzá,hogy meg kell oldani és nem úgy,hogy hogyan nem lehet.
  Nekem kell kilincselnem az önkormányzatnál,hogy megtudjam hogy hogyan tudom ellátni a munkámat úgy,hogy ne büntessenek,meg?
  Nem nekik kellene erről gondoskodni? Az elvileg számunkra kijelölt rakodási terület,szabálysértés nélkül,ma nem használható (behajtani tilos)
  Téved aki abban a hiszemben él,hogy nem lesz forgalomcsökkenés. Persze egy "ruhás" üzletnek nem lesz akkora érvágás,mint mondjuk nekünk. De azt is tudjuk,hogy nem jó a széllel szemben hugyozni,de ha már nem veszik figyelembe az üzletek karácsonyi működését,akkor legalább ne lehetetlenítsenek el,hanem segítsenek! Tehát ma van december 03. ebben az évben mondjuk dolgozik december 23-ig. Ha jól számolom van 20 nap. Ebből van 3szombat és 3vasárnap= 14nap. A hét elszállt már csütörtök-péntek=12 nap. Dec 23 után itt egy jó kapavágás nem lesz január 5-ig. Miért nem januárban kezdik!!! Kérdem én?
  Nem az a gond, hogy csinálják, hanem az, hogy miért most!!!
  Talán rosszul látom?”
 • 37. daimler 2009. december 03. 13:59
  „32. ifj. Nagy Gábor 2009.12.03. 13:39
  A képeken én csak olyan kiegészítő táblákat látok, hogy "kivéve építési forgalom"...

  Lesütöm a szemem forró olajban, hátha úgy élesebb lesz a látásom eztán.

  És ha mind építésvezető volt???:)”
 • 36. KaszaOne 2009. december 03. 13:51
  „Ma 17.00-kor kezdődik a TÜNTETÉS, a huszárszobor talapzatánál, aki tud jöjjön!!”
 • 35. vuk 2009. december 03. 13:46
  „22. hozzászólás Evelyn_26 2009.12.03. 10:42

  Es foleg nem egy bazinagy parkolo kell oda... Az legyen a belvaroson kivul.
  Nagyon irigylem azokat a nagyvarosokat, ahol a belvarost gyalogos/kerekparos zonakka alakitottak szinte teljesen. Lasd Pecs, Gyor... Szegeden meg van 1 (egy) utca ami setalo...”
 • 34. vuk 2009. december 03. 13:44
  „28. hozzászólás bélás 2009.12.03. 13:08

  Az unnepek alatt kevesebben jarnak dolgozni igaz? Tehat kisebb a forgalom is, igaz?”
 • 33. vuk 2009. december 03. 13:42
  „"környéket gyalogos és kerékpáros zónává nyilvánítják" o/

  A kovetkezo a Google utca lesz.”
 • 32. ifj. Nagy Gábor 2009. december 03. 13:39
  „24. Csirén 2009.12.03. 11:39
  "22. MITNÉZTÉL AHOL ÁRNYAT ADÓ FÁKAT LÁTTÁL?
  AZ EGÉSZ TERV A FALANSZTERT IDÉZI, ISZONYATOS, RONDA ÉS RIDEG. ( De nem baj, a bicikliseknek nem kell a járdaszegélyt és egyebeket kerülgetni."

  Te tényleg nem tudsz olvasni vagy tényleg nem érted, amit már az elmúlt hetekben többször is leírtak konkrétan neked címezve? :-)

  Másfelől nem tudom, neked feltűnt-e már, de a látványtervek mindig kicsikét olyan steril hatásúak, a megvalósuló helyzet az nem annyira "vonalzóval húzott". Biztos ez okozza a falanszter-hatást.

  26. kilo 2009.12.03. 12:10
  "2 db fa. Aztaaaaa
  Anno a cikkben le volt irva, hogy circa 80 m2-tel csokken a zoldfelulet :("

  A több fa a Kölcsey utcában lesz, de ezt persze senki sem említi, mert ugye a jót tilos, a rosszat meg kötelező...

  29. daimler 2009.12.03. 13:19
  "Fotósok, akik nem ismerik a táblát.
  "kivéve célforgalom"
  nem állítom, hogy mind céllal hajtott be, de a jövőt még egy fotós sem láthatja ennyire biztosan.."

  A képeken én csak olyan kiegészítő táblákat látok, hogy "kivéve építési forgalom"...”
 • 31. Mike3 2009. december 03. 13:37
  „bmx pálya nem lesz a tekerészőknek?”
 • 30. Szecskamester 2009. december 03. 13:29
  „KingTiger 2009.12.03. 08:31

  "Logaritmus, ezzel a nyálas dumával nyugodtan elmehetsz szóvivőnek a torony alá.
  Azt nem számolod, hogy hány kereskedelemből élő szegedi embernek tesz keresztbe a karácsonyi szezon tönkretétele?
  Szeged nem a turizmusból él meg, erre ne hivatkozzon senki. A Kárász utcát érdekes módon nyáron csinálták (igaz még az előző vezetés volt), az nem okozott ekkora zavart."

  De zavart okozott az is, csak akkor még nem volt dm fórum...:D”
 • 29. daimler 2009. december 03. 13:19
  „Fotósok, akik nem ismerik a táblát.
  "kivéve célforgalom"
  nem állítom, hogy mind céllal hajtott be, de a jövőt még egy fotós sem láthatja ennyire biztosan..”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A halasok optimisták

A választékról és árakról tájékozódtunk Csongrád megyei halboltoknál tett mini-körutunkon. A karácsonyi halroham előtt a kereskedők többnyire optimisták. Tovább olvasom