Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Mától több száz pirula ára változik: 20-600 forint plusz

Csongrád megye - Mától az egyik gyógyszer drágább, a másik olcsóbb a korábbinál. A patikaszerek körüli árváltozás káoszában 1,5 millió ember gyógyszeradagja drágul. A gyógyszertárak készlete is kárát látja a változásnak: például amit tegnap 5000-ért vett meg, ma 4850 forintot ér.
– „Pusztuljon a férgese!" Így gondolkodik, aki képes annyira megdrágítani a gyógyszert, hogy már képtelen leszek kifizetni, hiába hozta rendbe a vérnyomásomat – mondja az egyik sorban álló a másiknak.

– Szerdán és csütörtökön egy átlagos hétköznapi forgalom kétszeresét vezényeltük le – sóhajt föl Szegeden, a Mars téri gyógyszertárban Harsányi Krisztina gyógyszerész. – A roham oka az, hogy az úgynevezett fix kombinációkat tartalmazó tablettákat még az áremelés előtt igyekeztek kiváltani a betegek a patikákban.

Az egy-egy tablettában két- vagy többféle hatóanyagot tartalmazó, úgynevezett kombinációs készítmények ára változik mától.

Ezeknek az orvosságoknak az árából a korábbinál nagyobb részt hárít a betegekre az egészségbiztosító. Az általunk kérdezett szegedi gyógyszerész szerint például a különböző kombinált vérnyomáscsökkentők ára nagyjából 20–600 forinttal kerül többe. Vérnyomás-, vércukor- és koleszterincsökkentő szereket, urológiai és csontritkulást kezelő termékeket érint az áremelkedés. Lapinformáció szerint másfél millió ember havi gyógyszeradagja drágul, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 114 gyógyszer tb-támogatását csökkenti.

Nagy kupac gyógyszer ára változik. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy kupac gyógyszer ára változik.
Fotó: Schmidt Andrea

– Van olyan készítmény, amely drágulni fog – ismerte el az MTI-nek adott nyilatkozatában az OEP főigazgatója. Sélleiné Márki Mária szerint a lakosság nem jár rosszabbul a kombinációs gyógyszerek árának változásával, mivel azon medicinák mindegyike kiváltható több készítménnyel, amelyek együttesen olcsóbbak.

– Mintha csak arra játszanának, hogy aki szegény és beteg, mielőbb a temetőbe jusson – fortyan föl egy másik gyógyszertárban a beteg. Hiába akart segíteni neki a patikus, a receptre fölírt vérnyomáscsökkentő „fix kombinációs szert" csak április 1-je után válthatja ki. Igaz, személyre szabott gyógyszere csak 20 forinttal kerül többe. A néniből dőlt a panasz: korábban nagyon ingadozott a vérnyomása, sokszor érezte magát rosszul. Most végre a számára legjobb gyógyszert megtalálta ugyan a doktor, de nem biztos, hogy az áremelés után is meg tudja majd venni. Meg aztán sokkal egyszerűbb egy tablettát bevenni, mint két különbözőt, eltérő időpontban.

Készletek

Zavart okozott a patikákban, hogy a csaknem kétszáz készítmény közül tizennégynek már a gyártó csökkentette az árát, huszonkettő a korábbi áron maradt. Ez az árváltozás a gyógyszertárakat érinti hátrányosan, hiszen a készleteik kevesebbet érnek. Például az a gyógyszer, amelyet tegnap 5000-ért vett meg a nagykereskedőktől, ma 4850 forintot ér.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. öregvegyész 2011. április 04. 15:07
  „Parasztvakítás! Egyértelmű bonyolítás és nyerészkedés. Tiz éve szedek egy olcsó vérnyomáscsökkentőt ami magyar és nekem eddig jó volt. Valószinúleg azért mert a kombináció jól formulázott, pedig magyar megoldás. Most több mint kétszerese lett és felmerül a probléma,ha egyszerre veszem is be a kettőt ez két külön formulázást jelent ugyanolyan lesz a felszívódás is,vagy csak az a fontos ,hogy két dobozban legyen Ráadásul mindkét komponensre van külföldi változat is..Szerintem valaki hülye volt akkor amikor ezért az OEP többet fizetett a kelleténél,vagy ma hozzá-nemértő. De ez már nem ritkaság.Unom a jogászkodást. Első lenne a szakmai hozzáértés.”
 • 68. Kisg 2011. április 02. 08:17
  „Kedves Jozko!
  Nem tudom, ki vagy, de szimpatikus vagy. Valami lappangó emberséget látok benned, ami, gondolom, arra is ösztönzött, hogy feladd a szép karriert, gyümölcsöző jövőt. Nos, igazad van, amikor azt írod, hogy az élet furán osztja a lapokat. A legfurább, legkegyetlenebb, mikor úgy vagy felesleges sőt teher önhibádon kívül, hogy közben üvöltesz a tenni, a segíteni akarástól, mert nincs betegségtudatod, mégsem teheted. A szerveid betegek, cserben hagy a tested, de a szellemed ép. Attól tartok, ebből a helyzetből azt kell mondanom, fordítva könnyebb... Pontosan az önbecsülés lehetőségét veszik el az embertől ebben a kapitalista világban. Lehet, a szocializmus nem termett egyeseknek ekkora koszorúnyi babérokat, mint manapság, de a többség igenis boldog volt. Mert a boldogsághoz nem pénz, palota, luxusautó kell, hanem egészség, létbiztonság, jövőkép, és a megbecsülés érzése kinek-kinek a maga helyén: az idősnek az élettapasztalata jogán; a betegnek a kiszolgáltatottság jogán; a dolgozni akarónak az alkotás, építés jogán, és így tovább. Egy társadalom, civilizáció, ahol az életek emberek alkotta értékrend szerint vannak "osztályozva", az tűzre való, nem életképes.
  Tudod? Én nem akarok sokat, nagyot, csak annyit, amennyivel ember módján élhetek egy nyugodt, boldog országban, ahol az emberek tudnak mosolyogni, nem pedig rosszabb kilátásokkal a jövőre nézve, mint a legutolsó gyilkos a Csillagban, ahol a fogva tartottakat ingyenes eü. ellátás, a tanuláshoz és a munkához való jog is megilleti.”
 • 67. qrumpli 2011. április 02. 05:01
  „Had hulljon a férgese!
  Köszönjük fidesz Köszönjük orbán viktor!
  Csak így tovább ,hisz erre szavaztak az emberek!”
 • 66. jozko 2011. április 01. 22:17
  „36- Kisg :

  Köszönöm, hogy az "elthez" sorolsz !
  Gazdag ember vagyok.
  Van 3 felnőtt és 1 még "növésben lévő" iskolázott, a saját tehetségéből megélő fiunk, 4 unokánk.
  Hála Istennek egészséges a családom és jómagam is.

  Kenyérre nem kell kölcsön kérni, ami meg azon felül kell, azt meg beosztással,
  apránként vettük/vesszük meg!
  A jövedelmemet inkább szégyellnem kellene, mint dicsekedni vele.
  Azért nem szégyellem, mert becsületesen dolgozom érte.
  Meglehetősen szép karriernek, jövedelemnek fordítottam hátat annó-de máig sem bánom!
  Tiszta maradt a lelkiismeretem-ugrott viszont rengeteg előny...

  Önbecsülést az ad, hogy hasznomat veszik, az emberek megbecsülnek.
  Leginkább azok, akik segítséget kérnek-és nem tudják megfizetni.
  Akinek szüksége van rám-megtalál.
  Oktatni nem szoktam-bár van némi tapasztalat a hátam mögött.
  Azt szívesen megosztom-nevezheted ezt esetleg életvezetési tanácsadásnak.

  A sok betegséged mellett olvasni azért tudsz /mint látom, írni is.../
  Kérlek, olvasd el a 6. és 32. hozzászólásaimat!/
  Alapvetően kétfajta ember van:
  akin már segítettem -és akin ezután fogok!

  Mielőtt nagyképűnek titulálnál, gondold meg:
  Akár Teis csoportosíthatod így az embereket!

  Ne légy kishitű, ne keress kifogásokat!
  Jusson eszedbe a mese az oroszlánről és a kisegérről!
  Te vagy /vagy éppen én/ - a kisegér!
  El kell hinned, hogy az élet néha így fogja leosztani a lapokat!
  Élned kell vele, amikor eljön az ideje!

  Jobbulást, jó egészséget kívánok!”
 • 65. Mignon 2011. április 01. 21:56
  „Justicia Romanus.
  (vagy igy valahogy, na...)”
 • 64. Mignon 2011. április 01. 21:47
  „Kezdünk elterni a tematol.
  A pirulak aratol a rendörök nyugdijaig jutottunk.

  Hogy a temat erintsem en is.

  A 25-ev szolgalati idö utan valo nyugdijaztatas a
  Romai Birodalom idejeböl szarmazik.
  Ott, minden ferfi, a letöltött 25-ev utan a Romai Biradalom szolgalataban letöltött evek utan

  keszpenzt ( 100 ezer Sesterciust), hazhelyet, kb. 1,5 hold földet ,es 2 rabszolgat kapott.

  Innen ered a törveny.”
 • 63. W666W 2011. április 01. 21:12
  „" 61. Csucsi00 2011.04.01. 19:30

  ezen sem lepődök már meg. a rendőröknek 55 év lesz a nyugdíjkorhatár, nem feltétlenül mehetnek 25 szolgálat "pihenni". azok, akik mégis megtették már, megvonják tőlük a nyugdíjat. egy 3 gyerekes családban ez mekkora kieséssel jár? "

  Ehhez annyi a hozzáfüznivalóm, hogy az a rendör aki 45 évesen 25 év szolgálati viszony után elmegy nyugdíjba azt ne lássam már "gebinben" dolgozni mint biztonsági ör a plázában vagy kidobóember a discoban és felveszi "maszekba2 a "jol megérdemelt" havi 100-150 nettót pluszba 150-180k nyugdíja mellé..Én ezt elég pofátlan és aljas dolognak tartom..Ha egy öntödei munkásnak be kell tölteni az adott nyugdíjkorhatárt ami épp 62 év akkor az a rendör sem rokkan bele ha pl 55 évesen megy nyugdíjba....

  Én is 25 éve melózók és nem tingli tangli szakmában és mégis majd 47 év munkviszony után tudok majd 65 évesen / ha megérem / elmenni níugdíjab amikor már a "kifáradt" rendör már több mint 20 éve kapja a FOLYÍAMATOSAN EMELKEDÖ NYUGDÍJÁT:::::akkor hol itt az igazság ???
  Én mindent elhiszek a Rendörökröl még azt is hogy iszonyat ideggel jár mondjuk védtelen emberek közé szemmagasságba lövöldözni vagy éppen egy koncerten ronggyá verni a fiatalokat meg azt is elhiszem hogy az nagy megterhelés hogy az Út mentén a kocsik mögé elbujva trafipaxolni Civil autóval és utána pénzbehajtást rendezni a szabálytalankodok között...
  De könyörgöm amikor meg szükség van rájuk akkor miért nincsenek ott ahol lenniük kéne..Pl éjszaka a Falukba hogy a Bünözök nem rabolják kia nyugdíjasokat 2-3k forintért vagy ne történjen meg az a szégyen hogy nem hagyhatom az autómat a SAJÁT GARÁZSOM elött éjjelre mert betörik az abalakot és ki akarják rabolni a kocsimat hátha hagytam benne értéekt.....

  Összegezve menjen nyugdíjab 25 év szolgálat után 45-48 éves korba a rendör de NE TELJES NYUGDÍJJAL !!!!!

  Hisz ennyi erövel kinyilatkoztathatnánk azt is hogy a vájárm bányász , atomerömüvi munkás, Öntödei szakmunkás is menjen el mert azok KEMÁNY FIZIKAI MELÓT VÉgeznek..Neki azért jobban tönkremegy az egészsége mint egy rendörnek..Ha mondjuk az idegi megterhelést nézem akkor bizony elég sok az "idegbeteg" rendör de az meg szerintem szipologiai dolog mert nagyon sok fiatal csak hatalomvágytól fütve megy rendörnek mert ott ki tudja Élni alantas állatisa ösztöneit és fitigtatni tudja erejét mert ÖT a törvévy védi..Én nagyon sok arrogáns nagyképü Rendörrel találkoztam akiknek azért erösen megkérdöjelezhetö volt az hogy nem -e gurult el a gyogyszere az intézkedés folyamán..”
 • 62. Kazikázmér 2011. április 01. 19:32
  „61. Csucsi00 2011.04.01. 19:30
  Legyen inkább kerek szám! 63 év mint nekem!”
 • 61. Csucsi00 2011. április 01. 19:30
  „ezen sem lepődök már meg. a rendőröknek 55 év lesz a nyugdíjkorhatár, nem feltétlenül mehetnek 25 szolgálat "pihenni". azok, akik mégis megtették már, megvonják tőlük a nyugdíjat. egy 3 gyerekes családban ez mekkora kieséssel jár? nálunk "csupán" 200ezer ft körüli összeg... tönkremegy rengeteg család. de persze a fidesz jobb lesz... jah persze említsük meg, h költségtérítésesen vagyok egyetemen (kit érdekel, persze), ahol most kb duplájára emeli a drága kormány a tandíjat, ami nálam 400.000ft lenne félévente. kíváncsi vagyok, mi lesz ebből az egész csürhéből, akik ott ülnek a parlamentben, ha ennyi baromságot kitalál. adót mindenre, dögöljön a férgese, akiknek meg annyi pénzük van, mint a dög, azok maradhatnak, Ők igazi magyarok... csodálkozunk, h mindennek megy fel az ára? ezen már nincs mit csodálkozni sajnos...”
 • 60. Kazikázmér 2011. április 01. 19:20
  „53. Figyelő 2011.04.01. 17:56
  CCC ezt már nem hiszem el! Szegény gyógyszergyártók most nem kapnak 2 féle árkiegészítést a kombinált gyógyszerhez! Aki tud és akar olvasni, annak bejött a lényeg! De az akadékoskodóknak nem! De félre téve a viccet pl Togóban az öregeknek nem gyógyszer ír fel a fővarázsló, hanem nagy hosszú sétákat az oroszlánoktól hemzsegő pampákra! :)”
 • 59. Mignon 2011. április 01. 19:18
  „Mar elmultam joval 50.

  En, ugy vagyok az orvosokkal, hogy
  el sem megyek hozzajuk.
  Ha megvizsgalnak, biztos talalnak valamit...

  Nem akarom tudni!

  Csak egyedül lennek igy...?”
 • 58. Mignon 2011. április 01. 18:41
  „Mindenki fel "betegnek lenni".
  Mindenki fel az orvostol.

  En is.
  Aki nem fel, az hazudik, sajatmaganak is.”
 • 57. Ferrer 2011. április 01. 18:33
  „Haha jó áprilisi tréfa volt! :)”
 • 56. Evelyn_26 2011. április 01. 18:15
  „Orbán Viktor személyes védelmére pluszban csak sikerült elkölteni közbeszerzés nélkül 800 milliót. Ennyit a Fideszről. Takarodjanak el örökre a közéletből!”
 • 55. Mignon 2011. április 01. 18:13
  „TCM

  Traditionelle Chinesische Medizin
  Ludwigstraße 2
  D-93444 Bad Kötzting

  Tel.: 00-49-9941-609499”
 • 54. kalkutta 2011. április 01. 17:57
  „Kösz Mignon!”
 • 53. Figyelő 2011. április 01. 17:56
  „Azért érdekes ez az áremelés.
  Meg kell figyelni, hogy milyen szerek árát emelték fel és mennyivel!
  A legtöbb szer olyan betegségekre ható szer amelyet általában az idősebb emberek kénytelenek szedni!
  Ezzel az áremeléssel a FIDESZ bebizonyította, hogy számára nyűg az ország idős, nyugdíjas lakossága, és legszívesebben megszabadulna tőlük, legszívesebben a gödörben vagy urnában látná őket!

  Ami külön érdekes, egy gyógyszerész ismerősöm mondta, hogy az áremelés előtt az OEP-től írásos utasítást kaptak arra, hogy azokat a szereket nem szabad március végén kiadniuk amelyek árát 2011. április 01. napjától felemelték!
  Azt is elmondta, hogy nem igaz az állítása az egészségügyi kormányzatnak - ha van egyáltalán ilyen - és az OEP-nek, hogy az emelés legfeljebb pár száz forintot tesz ki, van olyan szer - nem is egy - amelynek az ára 200%-al emelkedett!
  Az meg egyenesen cinizmusra vall, hogy a lakosság még jól is jár az emeléssel!”
 • 52. 4Angel 2011. április 01. 17:54
  „ki tudja a betalok zok menyi lett??”
 • 51. Mignon 2011. április 01. 17:48
  „50. Kalkutta!

  Ird be a Googleba

  "Bad Kötzting", a kisvaroska honlapjan ott a cim.
  De, ha mar ott vagy, akar gyalog, autoval vagy vonattal, biztos megtalalja mindendenki...!

  Csak ez az egy korhaz van ott.”
 • 50. kalkutta 2011. április 01. 17:44
  „"Igaz, egy napot ott betegeskedni naponta 150,- Euroba kerül...!"

  Csak? Mondd a címet máris megyek!”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedj okosan - a 4-es felújítása mentén

Nagy iramban megindult a 4-es villamos felújítása. Bemutatjuk, mikor és merre lehet és merre érdemes közlekedni, kerülni. Tovább olvasom