Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Még kér a nép! Mi legyen a Media Markt helyén?

Szeged - Álmodjon velünk, nagyot, merészet! Mit kellene csinálni Ön szerint a makkosházi kiürített áruházépülettel?
– Csupán annyit tudok mondani, hogy a költözés után nem sokáig áll majd üresen – válaszolta augusztus eleji érdeklődésünkre a Makkosházról a nagy bevásárlóközpontba költözött elektronikai áruház ügyvezető igazgatója. Plusz hivatkozott még üzleti titokra is, ami meggátolja abban, hogy megmondja, hogyan hasznosul a fotóinkon látható épület.

A nagy makkosházi üres áruházépület - mihez kezdene vele? Fotó: Garai Szakács László (galéria)

Tudják mit?

Mondjuk meg mi! Oké, tudjuk, igazából nem számít a véleményünk, hiszen hamarosan költözik oda valami, de addig is, amíg letelik a „nem sokáig áll majd üresen", találgassunk, mire volna szüksége Makkosház népének, s persze Szegednek.

Legyen mondjuk uszoda? Vagy földfelszín feletti mélygarázs? Méltó kiállítóhely a vásárhelyi majolikának? Egy újabb barkácsbolt? Kispiac? Várjuk ötleteiket, ne fogják vissza magukat! Írásunkat a legszellemesebb javaslatokkal folyamatosan bővítjük!

* * *

Olvasóink javaslatai:

Szaniszló Attila a New York-i egyezmény felmodása után el tudna képzelni egy "első teljesen legális piroslámpás házat komplett szolgáltatással."

Lajos már-már anarchista gondolata: "A lehető legkomolyabban gondolom: soha vissza nem térő alkalom a Szeged Nagyáruház átköltöztetésére, utána pedig rögtön a Jókai utcai förmedvény lebontása!"

Szöllősi Szilvia olvasónk szükség esetén az újrahasznosításban is partner lenne: "Egy kis uszoda, wellness lehetne benne, akár két szinten. De ha szétkapják a napraforgós csempékre, amik kívül díszítik, vevő lennék!"

A legforradalmárabb gondolat díjat Fehér Zsanettának ítéljük oda ezért: "Bontsák le! Vessék be fűvel! Park legyen!"

Tímea is mozgásra "használná" az épületet: "jó lenne egy amerikai típusú görkoripálya a fiataloknak. Göri diszkóval hasonlóan mint a jégdiszkó."

Szabados László javaslata "rímel" Szabó Csanádéra: "Egy multifunkcionális művész kávézót lehetne belőle csinálni: egyben könyvesbolt, kávézó, kiállító helység, előadásokra, internetezésre, esetleg alkotó műhelyekre alkalmas terekkel kiegészítve. Nem steril és pénzbe kerülő művészeti központ ahova a kutya se jár be, hanem olyan hétköznap is aktív életet élő kávézó (vagy kultkocsma), ahol el lehet tölteni az időt, érdekes dolgokat lehet látni esetleg csinálni, de vásárolni is lehet: könyvet, ajándék tárgyat, népművészeti vagy képzőművészeti akármit (csak ne bóvlit)."

"Szerintem egy kreatív művésztelep hiányzik a zsúfolt makkosházi közterekről. Ez otthont jelenthetne azon fiataloknak, akik érdeklődnek a művészetek, az audiális és vizuális kultúra iránt. Azok a fiatalok, akik otthon, a szomszéd legnagyobb bánatára a saját szobájukban gyakorolnak gitározni, vagy akár fotózni, azoknak egy helyen egy kreatív központ átadásával lehetne megteremteni a minden művészeti területet érintő és kölcsönösen motivációs tevékenységek otthonát, ahol ezen értékeket egy kisebb-nagyobb közönség felé is továbbítani lehetne. Ez nem pusztán makkosházi, hanem szegedi érdek is volna" – javasolta Szabó Csanád.

Kothencz József javaslata: "Gyorsétkezdés, többnemzetiségű konyhával és kínálattal rendelkező vendéglátó létesítmény - kiegészítve népszerű, teremben űzhető sport és játéklehetőségekkel."

Bakos Pál "régi" módon teremtene munkahelyet: "Szerintem egy varrodát, vagy valamilyen csendes munkahelyet kellene oda. Elég már az árúházakból! Legyen már cél a munkahely teremtés!"

Csamangó Zoltánné javasata: "Szegeden nincs rendezvényház, ahol különböző rendezvényeket lehet lebonyolítani, például esküvő, bankett, érettségi találkozó, 18 éven aluliaknak diszkó, magányosok klubja esetleg és lenne ajándékbolt, különböző rendezvényekre vásárlási lehetőség, ajándékozás születésnapra, házassági évfordulókra."

"Nagyon örülnénk esetleg egy játék komplexumnak ahova az anyukák örömmel vinnék le a gyerkőcöket hétköznap és jó elfoglaltság lenne az egész családnak hétvégéken" – ábrándozott Alexandra.

Váradi Pál olvasónknak ítéljük oda a Gordiuszi csomó díjat: "Amíg pereskedik a város az alperessel, nyissák itt meg a Virág cukrászdát."

"Egy étterem az egyik felébe, a másik felébe pedig egy wellness 'központ' de inkább ilyen konditerem feelinggel" - írta Norbert.

Lakatos Béla tömör, ám annál meghökkentőbb javaslata: "Méhtelep"

"Valami közösségi ház féleség, ahol a környék 'kulcsos' gyerekei múlathatnák az időt, normális helyen"
- írta nekünk Márta.

Lizának csak elsőre meghökkentő a javaslata: "Nyisson újra itt a Szote klub!"

"Lehetne ebből csinálni egy színvonalas szórakozóhelyet, akár több tánctérrel is, úgysincs Szegeden ilyen"
- ajánlja Szűki Endre.

Mofa is sportolna: "Nagy örömünkre szolgálna, ha koripályát alakítanának ki az épületben, s ezzel enyhülne a Jégpálya zsúfoltsága. Egyre többen hódolnak (hódolnának) e szép sport örömeinek, gyerekek, fiatalok, idősebbek egyaránt. Várjuk a nyitást!"

Kádár Zsuzsanna javaslata: "Szegeden nincs egy olyan vásárlással egybekötött művészeti kiállító hely,mely bemutatná a Szegedre érkező turistáknak a helyi művészek munkáját.A dél-alföldi régióban számos művész alkotását lehetne bemutatni illetve értékesíteni. Ajándékozásra is ötletet adna a mára már megfásult fogyasztóknak. Szerintem vannak még olyan vásárlók Szegeden akik szívesen vennék,ha a művészi külső képpel felépített áruházban szeretteiknek vásárolhatnának olyan ajándékot is,mely tükrözné az alkalomhoz illő ajándék üzenetét." Vajon megfogadják?

"Egy hatalmas, grandiózus, gigantikus kínai áruház lesz, büdös gumipapucsokkal!" - rántja vissza szárnyaló lelkünket a lehetséges szomorú valóságba Tibor.

"Kaszinó, játékterem, biliárdszalon, teke- és bowlingpálya, koktélbárok egybesűrítve!" - javasolja Fodor Nikolett.

Farkas Sándor javaslata: "Már számtalanszor tűzte a városi vezetésünk napirendre a túlzsúfolt uszodák mérséklését egy harmadik uszoda megépitésével. Ez mindannyiszor kudarcot vallott, a magas üzemelési költségek miatt. Jó lenne felvállalni a városnak, és a sportra éhező idősek és fiatalok részére kialakitanának egy uszodát ott." Ezzel mi is maximálisan egyetértünk!

Tibor, de nem ugyanaz, mint az előző hozzászóló ezt javasolja: "Szerintem sportcentrum volna jó. Focipálya, kosárlabdapálya, fallabda pálya, esetleg egy alaktalan részében elfér még egy kondi terem vagy boxklub. Lehet még benne ping-pong asztal, és kisebb edzőterem az egyéb sportoknak."


Olvasóink írták

117 hozzászólás
 • 117. info 2011. október 14. 22:04
  „Esetleg, ha valaki gondolna a kulturáltan szórakozni vágyó közép-korosztályú emberekre is, mondjuk hétvégente szombatonként lehetne erre is használni az épületet. Kulturált hely, környezet, könnyű- zenével ahol táncolni is lehetne, elérhető áron. Nem hinném, hogy zavarná a lakó-környezetet, hiszen nem sok lehetőség van az emberek számára, hogy kikapcsolódjanak.-Talán erre is gondolni kellene, akik nem a kondizásra, evésre - italozásra, vásárlásra gondolnak, - számukra is legyen lehetőség. Aki nem hiszi járjon utána.........”
 • 116. Smerdis 2011. október 12. 12:25
  „112. pq 2011.10.11. 19:46 végre egy értelmes megnyilvánulás :)”
 • 115. Smerdis 2011. október 12. 12:24
  „81. papika56 2011.10.10. 15:44

  árúház sehol sincs. legfeljebb áruház.”
 • 114. trofimenka 2011. október 11. 23:18
  „IKEA, KIKA, csak ne kaja”
 • 113. bikanor 2011. október 11. 21:12
  „Műfüves labdarúgópályákat alakítsanak ki. Elférne benne vagy 4 darab. A hely fedett, fűtött, jó megközelíthető. Csak a sport, sport, sport. Áruházból már van elég.”
 • 112. pq 2011. október 11. 19:46
  „Decathlon!!!”
 • 111. FordTom 2011. október 11. 19:03
  „nagy autósbolt! Egyébként nagyon sokan autós mozit szeretnének szegedre... olcsón meglehetne oldani.. kellene hozzá egy projektor egy laptop egy FM transfer /mindenki a rádióját az adott fekvrenciára hajtja és van hang!/ egy magas fehér fal meg egy terület...”
 • 110. Dema 2011. október 11. 15:38
  „Nem lehetne MediaMark esetleg?!”
 • 109. ametiszt51 2011. október 11. 15:14
  „IKEA!”
 • 108. favágó 2011. október 11. 14:42
  „Esetleg, ha olyan műintézmény lenne ott, ahol pénzért, ellenőrzött körülmények között ... stb. Értik mire gondolok?:-)”
 • 107. deakicska 2011. október 11. 14:17
  „Legyen hajléktalanszálló és ingyenkonyha.

  Az állatvédő egyesületeket pedig szüntessék meg, és a vagyonukat fordítsák a szegény sorsú emberek megsegítésére.”
 • 106. maradando 2011. október 11. 13:18
  „Bíztosan nem a lakosságnak tetsző dolgot kivánnak "telepiteni" !
  Ellenkező esetben már agyba főbe reklámoznák a leendő "csodaberuházást" !Kész tények elé állitják a lakosságot!
  Ezt nevezik "korrekt"tájékoztatásnak ? Nem vagyunk gyerekek,hogy titkolódzanak mintha Karácsonyi ajándékot kapnánk, amiről az utolsó pillanatig nem szabad megtudnunk semmit.
  Sajnálatos bizonyiték :nincs a városvezetésben egyik oldalon sem alkalmas személy aki nyiltan tényeket közölne.”
 • 105. techMon 2011. október 11. 12:09
  „Űrkikötő !
  Amúgy egy sportcentrum nem lenne rossz, szaunával , esetleg 25 m-es medence is elférne.
  Nem drága belépővel még népszerű és nyereséges is lehetne.”
 • 104. Beroesz 2011. október 11. 11:45
  „102. ketkerek 2011.10.11. 09:50

  Azon a területen ez volt a második boltépület, a helyén korábban ugyanolyan füves terület volt, mint most a túloldalon. Korábban csak ott állt épület, ahol most a 9-es trolibusz lekanyarodik a Körútról. A lakók 12 éve tiltakoztak a Media Markt felépítése ellen, mivel attól féltek, hogy a forgalom és a nagy betonplacc tönkreteszi a környéket. A képviselők a tiltakozó lakossági gyűlésen megígérték a polgároknak, hogy parkosítani fognak és az építkezéstől eltekintve minden marad a régiben. Ehhez képest kaptak a körútiak még egy csomó dobozboltot (Penny Market, Lidl,, Kistesco), hozzájuk tartozó böszmenagy parkolókkal. A parkolóba ültetett fák azóta sem tudtak megnőni, nyáron a beton ontja a hőséget magából.

  A terület sajnos magánterület, így remény sincs arra, hogy lebontsák és parkosítsák. De azért álomnak nem rossz.”
 • 103. Clyde 2011. október 11. 10:08
  „CLYDE7-nek:
  71. Clyde7 2011.10.10. 13:59
  Komolyan van valaki, aki ezt a nicket használja? Mekkora véletlen, én alapvetően a Clyde-ot használom, de ha pl. foglalt valahol, akkor ez a következő, amit megpróbálok. Ráadásul ugye szintén Szeged (Csongrád megye)... Vagy csak én lettem skizofrén? :P
  Kár, hogy nem lehet itt felvenni a kapcsolatot, mindegy, ha olvasol, írj e-mailt vagy valamit itt, aztán majd még visszanézek.”
 • 102. ketkerek 2011. október 11. 09:50
  „Erdő telepités miatt áruházat bontanak.
  Egy hir amelyre várhatunk egy ideig még...
  Forditva miért természetes ?”
 • 101. Kisg 2011. október 11. 08:39
  „Fú... Az Auchan bárhol legyen Szegeden, jó. A Cora baromi drága. A Karnis remek bútorgyártó és - árusító (plusz magyar, mi több, szegedi!!!!), megfizethető, tehát igen, jó lenne egy Karnis bolt a MM helyére. Nem mellékesen ez a vállalkozás elég sok szegedinek ad munkát és folyamatosan növekszik, szóval ha segítik, még több munkahelyet tud teremteni...”
 • 100. hsoni 2011. október 11. 08:15
  „Ikea az tényleg jó ötlet!!!”
 • 99. mylittlepony 2011. október 10. 23:36
  „Remélem nekem munkahely!!!”
 • 98. tol 2011. október 10. 22:43
  „könyvtár. Felolvasóestekkel.”
117 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értesítés iratismertetésről - kétezer sértett is lehet

A Szegedi Rendőrkapitányság közleményét szó szerint ismertetjük. Tovább olvasom