Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Még nincs rendelés, de már tumultus van reggel a vérvételen

Még nincs rendelés, de már tumultus van reggel a vérvételen
Szeged - Már fél órával a beutalók beszedése előtt sorban állnak a betegek a Tisza Lajos körúti rendelő vérvételi várójában, ahol 2-3 órával később egy gombostűt sem lehet leejteni. A klinikai központ elnöke megoldást ígér.
Megduplázódik a váró

A zsúfoltság csökkentése érdekében bővítik a Tisza Lajos körúti vérvételi részleg váróját is. Egy szomszédos rendelőhelyiséget ürítenek ki, és alakítják át. A falak egy részét kiveszik, így néhány hónapon belül plusz 30 négyzetméterrel nagyjából a duplájára nőhet a váró – tudtuk meg Földesi Imrétől, a vérvételt koordináló Laboratóriumi Medicina Intézet vezetőjétől.
– Ott a sor vége! – szólt rám egy széken ülő idős nő tegnap reggel fél 7-kor a Tisza Lajos körúti rendelőintézet vérvételi részlegén, ahová azért mentem, mert olvasóink szerint szörnyű tömegben kell kivárniuk, mire sorra kerülnek.

Főleg azóta, hogy januártól megszűnt a vérvétel a Vasas Szent Péter utcában. Bár a munka csak 7-kor kezdődik, már kanyargott a sor az ablak előtt, ahol beszedik a beutalókat. Ekkor még ülőhely is bőven volt. Fotót nem készíthettünk – arra csak 11 óra után kaptunk engedélyt.

– Én éhgyomorra jöttem – mondta egy idősebb férfi. A mellettük ülő fiatal pár pedig munkába ment, azért jöttek ilyen korán, magyarázták. A már említett idős nő azt mondta, bár nem kellemes, kivárja, amíg sorra kerül, ugyanis háromhetente jönnie kell, nem tudja megengedni magának, hogy „maszekba" intézze a vérvételeket. Nevét egyikük sem árulta el, magyarázatuk szerint azért, mert „ide járnak".
 
Tumultus a vérvételen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
Amikor fél 10 tájban visszamentem, már nemhogy szabad ülőhely, állóhely se nagyon volt: néhányan a Szentháromság utcai előtérbe szorultak ki. Egy idősebb nő inkább az utcán várakozott, hogy – mint mondta – ne kapjon el semmit. Hozzátette: maga a vérvétel gyorsan halad, kedves a személyzet, csak a váró kicsi, és szellőztetni sem lehet. Ismerőse, Tóth Ilona, aki közben lépett ki az utcára, több mint egy órát várt, mire bejutott.

– Megfogadtam legutóbb, hogy többet nem jövök ide – mondta Kiss Melinda. A Szegeden tanuló egyetemista most speciális vizsgálatai miatt kényszerült erre, azokat nem tudja magánorvosnál megoldani.
 
Akinek nincs ideje

A szegedi háziorvosok egy része is végez vérvételt azoknak, akik megspórolnák a hosszas várakozást. Információink szerint 1700–2000 forintot kérnek érte. Több magán-rendelőintézetben is lehet kérni vérvételt, laborvizsgálattal együtt 2400 forintos árról hallottunk.
 – Hogy csökkentsük a reggeli zsúfoltságot, terveink szerint kiterjesztjük a vérvétel időtartamát 7-től 13 óráig, ami jelenleg másfél órával rövidebb – közölte Facskó Andrea, a klinikai központ elnöke.

– Emellett terveinkben szerepel egy betegtájékoztató kampány, amelyben plakátokon, vörös, sárga és zöld színekkel mutatnánk be a pácienseknek azokat az időtartamokat, amikor a nap folyamán hosszabb, illetve rövidebb várakozásra kell számítaniuk. A reggeli tumultushoz hozzájárul, hogy a rendszeres ellenőrzésre érkező betegek is már akkor megjelennek, pedig nekik nem kell éhgyomorra jönniük, és ha már nem aktív dolgozók, jöhetnének később is. Ilyen például a véralvadásgátlót szedő betegek vagy a cukorbetegek ellenőrzése. Egyébként az éhgyomros vérvételnél is lehet vizet inni – jegyezte meg a professzor.

Hozzátette, a hiányosan, hibásan kitöltött beutalók is lassítják a rendelést. Naponta átlagosan négyszáz vérvétel zajlik az I. számú Rendelőintézetben, míg korábban a Vasas Szent Péter utcaival együtt végeztek ennyit, azaz nem csökkent a vérvételek száma – közölte Facskó Andrea.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Centenáriumi Simándy-énekverseny

Kettős évfordulóhoz érkezik idén a szegedi Nemzetközi Simándy József Énekverseny. Tovább olvasom