Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Megalapoznak a szegedi gyógyszeriparnak

Dél-Alföld - Barnamezős beruházással, a kis- és középvállalkozások számára nyitott Goodwill Biotechnológiai Klaszterrel megteremtődik a szegedi gyógyszeripar alapja. Szerdán projektzáró ünnepséget tartottak.
– Önálló telephely is kell ahhoz, hogy a tudomány és a gazdaság találkozását siker koronázza. Erre a következtetésre jutottunk 8–10 év után, amikor laboratóriumi és diagnosztikai feladatokat ellátva szövetkeztünk a Szegedi Tudományegyetemmel és különböző cégekkel – utalt az előzményekre az orvosból lett üzletember, Jójárt Ferenc, a Goodwill Invest Kft. ügyvezetője.

A cég az infrastruktúra megteremtésétől kezdve a tanácsadásig támogatni kívánja a Szegedre betelepülő gyógyszeripari vállalkozások működését. Ezért vágott bele – 136 millió forintos uniós pályázati támogatással – abba a barnamezős beruházásba, amelynek eredményeként 2 részből álló inkubátorház lett a szegedi Cserzy Mihály utcában korábban omladozó egykori ipari épületekből. A kft. fölépített egy új irodaházat is, amelyben – többek között – szövettároló labor kap helyet. Ezekbe az épületekbe a következő 3 évben 30–35 biológust, gyógyszerészt, orvost vár az ide betelepülő 5-6 cég új munkahelyeire. A közelben fölhúzták a gyógyszeripart szolgáló csomagoló és raktárcsarnokot is. Ez a hazai és a határ menti gyógyszer-kereskedelem logisztikai ellátó központja lesz. Mindez a Goodwill Pharma Park.

A cég az infrastruktúra megteremtésétől kezdve a tanácsadásig támogatni kívánja a Szegedre betelepülő gyógyszeripari vállalkozások működését.
A cég az infrastruktúra megteremtésétől kezdve a tanácsadásig támogatni kívánja a Szegedre betelepülő gyógyszeripari vállalkozások működését. Fotó: Karnok Csaba


Klaszter

A biotechnológia és az egészségipar területén működő, ezekhez az iparágakhoz kapcsolódó vállalkozások és szervezetek önkéntes együttműködéseként létrehozták a Goodwill Biotechnológiai Klasztert. Az alakulat nyitott, feladata a kutatói és vállalati szféra piaci alapú együttműködésének, a szegedi gyógyszeriparnak a megteremtése.

Olvasóink írták

 • 12. kispacni 2010. december 17. 12:04
  „Ez orvosi beruházás nem 25-35 fős laborocska..

  http://www.richter.hu/hu/Pages/research2.aspx

  Az utolsó mondat:

  A Richter Csoport 2009-ben jelentős 28,1 százalékkal növelte kutatás-fejlesztésre fordított kiadásait, így az összeg elérte a 23.567 MFt-ot (83,9 MEUR-t), ami a konszolidált árbevétel 8,8 százalékát jelentette.

  És ebből 12 milliárdot mi zavartunk el Debrecenbe :-(

  Mielőtt nekem estek, sajnos most zavarjuk el az ELIt. Szégyen gyalázat az is. De a Richter ügy is az.

  Reményeink szerint a most felálló egyetemi vezetés, meggyözi a Richtert, hogy ide is jöjjön, mert ugy tudjuk, hogy tovább szeretne bőviteni, és neurofarmakológiai ágat lehet ide hozza, ha el ne b@sszuk azt is.”
 • 11. kispacni 2010. december 17. 11:56
  „Larsson és macs,

  Sajnos ez nem blöff most. Tény, hogy Richter teljes vezérigazgatósága élén Bogsch Erik igazgatóval háromszor is lejött Szegedre mert ide akarta telepíteni az uj kutatási részleggel felszerelt gyárát, ird és mond 12 milliárd forintért. Botka egyszer sem fogadta, mindig alpolgármester küldött csak. Erre elmentek Debrecenbe, ott azonnal megegyeztek jövőre beüzemel a gyár.

  Szerencsére azt hírlik, hogy most megont tapogatóznak Szeged irányába.

  A Goodwil fikázni nem kell, de attól még lószar. 136 milliós beruházás.. A Richter meg 12 milliárdot fektetet be Debrevcenbe az uj gyárba. A Richter sosem fogja elhagyni Magyarországot, mert a privatizáció lezárása után egyedüli megmaradt magyar gyógystergyár. Az összes többi EGIS, Chinoin, Biogál valóban nemzetközi multik (Servier, Sanofi-Aventis, Teva) magyar leányvállalata lett, tehát elvileg tényleg megtörténhet, ha valahol olcsóbb lesz minden, akkor bezárják a magyar kapukat. Mindegyik megszüntette a kutatás-fejlesztési részlegét tehát semmi nem köti őket Magyrországhoz ha ugy adodik. A Servier végül tavaleylőtt valóban nyitott egy K+F központot.
  Viszont a Richter megmaradt magyarnak. Olyan mint a MOL és OTP. Bár részvényei nagy része különböző portfoliókban van, de magyar a menedszment Magyar multi, amely terjeszkedik. Ezt elbaltázni, hogy nem fogtuk meg őket, pedig tényleg szegedre jöttek finoman szólva is gyalázat. Politikamentesen.”
 • 10. macs 2010. december 17. 00:03
  „frakk,
  tudod Kína egy qrva nagy piac, azért megy oda a Richter:
  "A magyar gyógyszercég 18 millió jüant (2 millió euró) fektet a vegyesvállalatba, amelynek feladata a Richter nőgyógyászati termékeinek törzskönyvezését és piaci bevezetését segítő értékesítési és promóciós hálózat felállítása Kínában. A vegyesvállalat a későbbiekben harmadik féltől licencbe vett termékekkel is bővítheti portfólióját a kínai piacon - olvasható a közleményben."

  Az USA is egy nagyobbacska piac:
  "Az európai vizsgálatok bizonyítják, hogy a fejlesztés utolsó szakaszában lévő Esmya hatásos és biztonságos kezelést nyújt a nők millióit érintő méhmióma ellen. A termék jelenleg Európában a fejlesztés utolsó szakaszában tart, a Watson szerint a fázis III. klinikai vizsgálatok várhatóan 2011 során kezdődhetnek el az Egyesült Államokban."”
 • 9. rozator 2010. december 16. 19:16
  „Majd a jobbosok eltolják! Ahogy eddig!”
 • 8. Evelyn_26 2010. december 16. 16:09
  „Szégyen, hogy a fika topikokban erenyi jobbos ír be, ami pedig jó hír, ott ezek az alakok kussolnak.”
 • 7. rodeziai 2010. december 16. 15:50
  „szerintem a gyógyszeriparban sok lehetőség és nem utolsó sorban sok pénz rejlik. Bár a részleteket nem tudom, csak remélni merem, hogy hasznot hoz a városnak.”
 • 6. frakk 2010. december 16. 13:18
  „tankgyár, lada gyár, vasöntöde-- szűklátókörre tervezve”
 • 5. szatyi 2010. december 16. 12:50
  „Neki csak az öntöde meg a kovácsműhely a munkahely.”
 • 4. N.P. 2010. december 16. 12:28
  „Larsson 2010.12.16. 12:24

  Macskáink réme ugyan ezt az ócska szöveget nyomja ha a Merciről, Richterről vagy bármi másról is van szó. Majd ő eldönti mi is a munkahelyteremtés.”
 • 3. Larsson 2010. december 16. 12:24
  „Szokásos kamu blöff, told el!”
 • 2. frakk 2010. december 16. 11:46
  „Richter múlthéten Kínában, tegnap USA-ban nyitott közös vállalatot. Botka Állítólag nem ért rá fogadni őket Szegeden, mert a Szeviéppel tartotta a "gyümölcsöző" kapcsolatot.”
 • 1. Logaritmus 2010. december 16. 11:09
  „Munkahely teremtés. Senkit nem érdekel? :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellebbezett a bank Virág-ügyben

Nem zárult le a Virág cukrászda ügye, mert a CIB Bank fellebbezett a Fővárosi Bíróság ítélete ellen. Tovább olvasom