Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Megégett napszámosok ügye: ˝Lehet perelni a Naptól kezdve mindenkit˝

Cibakháza - A romák elfelejtették, hogy tájékoztatták őket – állítja a megégett napszámosokat foglalkoztató cibakházi férfi. Lipka László szerint ˝a különböző érdekképviseletek a maguk hasznára próbálják felhasználni a romák ügyét˝.

– Akik nem sérültek meg, azoknak mire fel adjak 20 ezer forintot? Ők megkapták a tisztességes bérüket. A pénzt egészségügyi hozzájárulásnak szántam, a kenőcsökre, kötszerekre – mondta lapunknak Lipka László. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei férfi alvállalkozón keresztül foglalkoztatta azokat a baksi romákat, akik júliusban megégtek egy cibakházi petrezselyemföldön. Megírtuk, a rövidnadrágban végzett napszámos munka után több tucatnyian égési sérüléseket szenvedtek, a pórul járt romák perelni készülnek a munkáltatót. A baksiak esetéről többször beszámoltunk, a legutóbb megjelent írásunkig nem sikerült a munkát szervező férfit elérni. Lipka László a cikkünk megjelenése után jelentkezett, hogy megossza velünk az álláspontját.
 

A rendőrség szerint nem zárult le az eljárás

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától megtudtuk, a napégés ügyében a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság folytat vizsgálatot. Elmondták, az eljárást ismeretlen tettes ellen folytatják, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.
 

– A panaszosok elfelejtették közölni, hogy nem a petrezselyemtől, hanem a naptól égtek meg. A petrezselyem valóban fényérzékennyé teszi a bőrt, és napégés történik. Az ügyben indított rendőrségi nyomozás is lezárult, semmilyen emberi mulasztás nem történt – osztotta meg lapunkkal álláspontját Lipka László. Elárulta, a baksi romáknak elmondták, a földben csak hosszúnadrágban és zárt cipőben lehet dolgozni, de ezt sokan figyelmen kívül hagyták.

– Több éve dolgozunk a CISZÖV 49 Mezőgazdasági Kft.-nek, eddig ilyen még nem fordult elő. A romák elfelejtették, hogy tájékoztattuk őket. Az egyetlen hiba, hogy nem írattuk alá velük a munkavédelmi oktatás jegyzőkönyvét, ezért meg is kapjuk a büntetést – magyarázta Lipka László. Úgy vélte, ˝lehet perelni a naptól kezdve mindenkit, de emberi mulasztás nem történt˝. A nyári munkáról elmondta, akkor kérnek az alvállalkozótól napszámosokat, ha a betakarítás előtt álló terménnyel a saját dolgozóik nem bírnak.
 

Több tucatnyian égési sérüléseket szenvedtek. Fotó: Segesvári Csaba
Több tucatnyian égési sérüléseket szenvedtek. Fotó: Segesvári Csaba


Lipka László úgy véli, politikai csatározások vannak Bakson, állítja, a különböző érdekképviseletek a maguk hasznára próbálják felhasználni a romák ügyét. – A fizetés is azért késett, mert az iratokat késve kaptam meg. Most azt mondják, azért nem vagyok tisztességes, mert nem fizetek az egészséges romáknak. Akkor nem vagyok tisztességes – mondta Lipka László. A cibakházi vállalkozó megismételte: a romáknak személyesen mondta el, hogy kötelező a hosszúnadrág és a zárt cipő. – Úgy érzem, a romák a saját hibájukat nem ismerik el, ezért is akarnak pereskedni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Solymos: Így lehetett cégvezető a hittantanárból

A fideszesek az elmúlt négy évben 2 milliárd forint többletkiadást okoztak a városnak a kinevezésekkel. A Fidesz szerint nincs érv az álbaloldali gondolkodás mellett. Tovább olvasom