Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak Szegedre. Ez lesz holnaptól a város karácsonyfája a Klauzál téren.
A tíz méter magas, másfél tonnás örökzöldet óvatosan emelték a szállító járműre. Fotó: Segesvári Csaba
Réges-régen karácsonyfa volt a sándorfalvi Mihály Andreáék otthonában az a douglas-fenyő, amelyet felajánlottak Szegednek. A fiatal asszony szülei több mint húsz esztendővel ezelőtt földlabdával együtt vásárolták a piacon. Sajnálták volna, ha tönkremegy a kis fa, ezért az ünnepek után a házuk elé ültették. Megfogták a gyökerei, így tovább gyönyörködhettek az örökzöldben, amelynek megdörzsölve ráadásul narancsillatú a selymes tűlevele.

A fenyő csúcsa tíz méter magasra nyúlt, és mert magas feszültségű villanyvezeték húzódik fölötte, életveszélyessé vált. Az áramszolgáltató és a város önkormányzata sürgette az eltávolítását. Az asszony hallotta, hogy a szegedi környezetgazdák fát keresnek a városi karácsonyra. Értesítette a céget, amelynek emberei tegnap egyórás munkával kivágták a fenyőt.

Az áramszolgáltató reggel 8-kor kikapcsolta az áramot, hogy a favágók biztonságban dolgozhassanak. Négy óriásjármű és kilenc munkás fogott neki a szűk utcában a bonyolult feladatnak. Letisztították az alsó ágait. Emelőkosaras daruval rögzítették a fa csúcsát, hogy kivágáskor ne dőljön el, ne sérüljenek az ágai. A daru függőlegesen tartotta a fát, amíg alul motoros fűrésszel elvágták a törzsét. A másfél tonnás örökzöldet ezután óvatosan egy hosszú szállító járműre fektették. Lelógó ágait hevederekkel rögzítették, és a szegedi Klauzál térig meg sem állt vele a különös menet. Ott ugyanezzel a módszerrel a talpára állították. A művelet több mint százezer forintba került. A fát ma díszítik fel a környezetgazdák.

Holnaptól gyönyörködhetünk benne Szeged belvárosában. Ugyancsak holnap este gyulladnak ki a város karácsonyi fényei, valamint holnap nyílik a hagyományos karácsonyi vásár a Széchenyi, a Dugonics és a Dóm téren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkoznának a szakorvosok

A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz hasonlóan egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás… Tovább olvasom