Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Megérkeztek az első menekültek Nagyfára

Nagyfa - Hétfőn megnyitotta kapuit a háromszáz határsértő befogadására alkalmas ideiglenes barakk-menekülttábor Nagyfán.
Megérkeztek az első menekültstátuszért folyamodó határsértők a nagyfai ideiglenes táborba. Ahogy megírtuk, a barakktábor 300 ember befogadására alkalmas, már tavaly novemberben meg akarták nyitni, ám az ehhez szükséges feltételek megteremtése, például a közművesítés miatt csak most tudta beindítani a befogadó intézményt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH).

A BÁH korábbi tájékoztatása szerint Magyarország rendkívüli migrációs problémákkal szembesül, ugrásszerűen nőtt a hazánk területére illegálisan érkező, menedékjogot kérő külföldiek száma: már tavaly nyáron nyilvánvalóvá vált, hogy a menekülteket befogadó intézményrendszer kapacitása nem elegendő. Nagyfán először 2013 nyarán nyílt ideiglenes befogadóállomás: az algyőiek tartottak az onnan szabadon ki- és bejáró menekültektől, többek között a nagyközségben feltűnő ismeretlenektől féltették gyerekeiket, ezért a probléma megbeszélésére akkor és most is lakossági fórumot kellett összehívni, amelyen a rendőrség szakemberei is részt vettek.

Nagyfa most is nyitott befogadóállomásként működik, az itt elhelyezett menedékkérők mozgását nem korlátozzák, elhagyhatják az intézmény területét, ki- és belépésüket az állomás nyilvántartásában rögzítik. A határsértőket a rendőrség fogja el és szállítja át a befogadóállomásra, ahol néhány napot tartózkodnak, majd továbbszállítják őket az ország állandóan üzemelő befogadóállomásaira, Debrecenbe, Bicskére és Vámosszabadiba. A BÁH sajtóosztálya közölte: a nagyfai tábort mindaddig nyitva tartják, amíg a migrációs helyzet megköveteli. Tegnap szerettünk volna bejutni a táborba, de azt a választ kaptuk: „a befogadó intézményünkbe a belépést nem áll módunkban engedélyezni".

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatán kérdésünkre azt mondták: a CSMRFK a Készenléti Rendőrség munkatársaival együtt szavatolja a térség közrendjét és közbiztonságát. A tábort a rendőrökön kívül 4 biztonsági őr is felügyeli, és állandó az orvosi jelenlét. A konténerek mellett boltot nyitottak, a BÁH szakemberei közül is többen kitelepültek a táborba: ettől azt remélik, hogy csak kevés migráns indul útnak Algyő felé.

– Szombaton kaptuk meg a hivatalos tájékoztatást a tábor hétfői nyitásáról. Az önkormányzat plusz anyagi támogatást szavazott meg a polgárőrségnek, amely a mezőőrökkel együtt ezután fokozottan figyeli a menekülttábor környékét – mondta Molnár Áron algyői polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírva fakadtak: nem vettek fel hitelt, mégis 105 milliót követel a bank

Nem vettek fel hitelt, mégis 105 millió forintot követel tőlük a Raiffeisen Bank Zrt. Állítják, az építési vállalkozó miatt kerültek ebbe a helyzetbe. Tovább olvasom