Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Megházasították az elhunyt férfit?

Szeged - A hivatalos papírok szerint 20 éve nős az a közelmúltban elhunyt szegedi férfi, akinek halotti anyakönyvi kivonatát gyerekei és első felesége akarta kikérni a szegedi okmányirodából a hagyatéki eljárás miatt. Az új aráról azonban még a legközelebbi barátok és szomszédok se tudtak. Az elhunyt fiának most büntetőjogi felelősségének tudatában kell nyilatkozni: nincs tudomása apja új frigyéről. Nem kizárt, hogy véletlen elírás történt.
Július elején hunyt el olvasónk volt férje; közös gyermekeik apjuk halotti anyakönyvi kivonatát akarták elkérni a szegedi okmányirodában az ilyenkor szükséges hagyatéki eljárás megkezdéséhez. – Nem várt meglepetés ért minket: a kiadásra készített halotti anyakönyvi kivonat szerint volt férjem 1992-ben megnősült. Mi még 1985-ben elváltunk, gyerekeim azóta is rendszeresen látogatták az apjukat: soha egy szóval sem említette, hogy újra megnősült volna és soha életünkben nem találkoztunk az állítólagos új feleséggel – mesélte Katalin. A család ezután a férfit rendszeresen látogató keresztfiával, a szomszédokkal és a barátokkal vette fel a kapcsolatot: az új nejről egyikük sem hallott.

– Csak a házasságkötés dátuma szerepel az iratban, a nő neve, elérhetősége és a házasság helyszíne nem. Kértük az okmányirodát, hogy nézzenek utána a dolognak, de nem jutottunk előbbre: kizárólag úgy akarják kiadni a papírokat, hogy azon a volt férjemet házas embernek jelölik meg. Így viszont nem akarjuk átvenni a kivonatot: bár nem hisszük, hogy létezik az új feleség, de ennek 100 százalékos kizárása nélkül nem akarunk belevágni a hagyatéki eljárásba – mondta Katalin. A haláleset óta lassan már eltelt három hét: a család még most sem tudja, hogy a férfi hol nősült meg és kit vehetett el – ha egyáltalán valóban házas volt.

– Nem tudom, hogy miért olyan nehéz utánanézni a dolgoknak. Az okmányiroda jegyzőkönyvet vett fel a fiammal: ugyanúgy hívják, ahogy a volt férjemet, eléggé érdekes vezetéknevük van. A jegyzőkönyvben vagy ötször írták le a nevét, ezek közül háromszor hibásan. Nem tudok másra gondolni, minthogy az állítólagos házasság dokumentálásánál is hasonló hiba, elírás történhetett. Próbáltak rábeszélni minket, hogy így vigyük el a halotti anyakönyvi kivonatot, de az említett okok miatt ezt nem akarjuk megtenni – magyarázta Katalin.

Bacsik Sándorné, a szegedi okmányiroda anyakönyvi csoportjának vezetője elmondta: irodájuk országos nyilvántartás alapján dolgozik. – A központi nyilvántartó tartja számon az emberek házasságkötéseit, amelyeket az ország egész területén, de akár külföldön is köthettek. Utánajártunk az esetnek, de egyéb információt a dátumon kívül mi sem találtunk; a központi nyilvántartót mégsem bírálhatjuk felül. Kedden végül megérkezett az engedély: ha az elhunyt gyermeke büntetőjogi felelősségének tudatában kijelenti, hogy nincs tudomása apja másik házasságáról, akkor kihúzhatjuk a halotti anyakönyvi kivonatból ezt a tételt. 38 év alatt nem fordult elő hasonló dolog az irodán: nem kizárt, hogy elírás történhetett – mondta a csoportvezető.

Olvasóink írták

 • 11. nickolett 2012. július 30. 09:53
  „Azt állítják, hogy nem tucatnév, de lehet, hogy én értek félre valamit, pl. Kis és Kiss sem ugyanaz.
  Nem vagyok okmányirodás, nem tudom, hogy műxik ez. De nekem felettébb gyanús az ügy, mert ilyet csak házassági anyakövnyi kivonat ellenében jegyeznek fel a rendszerben az emberről, és akkor már oda lehetne biggyeszteni a házas szó mellé, hogy az itt és itt kelt (település vagy külképviselet), ilyen és ilyen sorszámú házassági akvi kivonat az információforrás, onnantól pedig gyorsan utána lehetne járni az igazságnak.”
 • 10. papika56 2012. július 29. 16:14
  „Nem egyedi eset.Máshol olvastam még durvábbat. Név ,szülhely, idő egyezett ..éd Olaszországba lecsukták a kamionost --mert körözték emberölésért. Ült is szegény pár évet ...hiába mondta az igazát, tiltakozott, ..majd végül kiderült nem őtet keresik. Minden stimmelt --cSAK az anyja neve, lakcíme nem! Ugya Kiss Antal--Nagy Tóni rengeteg lehet. Most perel --milliókért kártérítést --mert ártatlanul ült több évet .”
 • 9. booo 2012. július 29. 15:25
  „Abszolút hülyeség, ugyanis a nyilvántartásban több adat együttes kombinációja adja a helyes adatot. Név, Anyja neve, születési hely, dátum, személyi szám... Ha mindez stimmel akkor 100% hogy pontos személyről van szó. A végén nehogy kiderüljön hogy igenis nős volt az illető és nem történt semmi elírás. Az ex-től már rég elvált.
  No, majd kiderül minden.....”
 • 8. DMagóg 2012. július 29. 11:36
  „Nekem csak az okozna fejtörést, ha tökéletesen működnének, ami szervezet formájából adódóan is kizárt!

  Persze, ettől még a saját korlátaikon belül lehetnének ügyfélcentrikusak, csak éppen az ügyfelek keserítik meg a napjaikat, így aztán elegük van a szervezeti rendszerből meg az ügyfelekből is. Mindkettőtől kiborulnak. Néha még sajnálom is őket. (No, könnyeket azért nem ejtek.)”
 • 7. macusnéni 2012. július 29. 09:37
  „Mi is úgy jártunk 2 éve,hogy az elhalálozás dátumát elírták.Csak a difi az lett volna,hogy végig minden borult volna,meg hamvasztás volt.Ott kellett volna az ÁNTSZ is,s így maradt a régi.A közjegyzőnél sem mertem szólni,hogy a dátum nem egyezik.Szólni nem igen lehet,mert gond van,s majd kioktatják az embert.Egyedül csak az utleveles hölggyel voltam elégedett,az igazi hivatalnok,s dicséretet érdemel.”
 • 6. sügér63 2012. július 29. 08:28
  „Hozzám egy roma család jelentkezett be. Úgy derült ki , hogy árulták a lakásom és jöttek érdeklődők. A népességnyilvántartóban annak ellenére nem akartak felvilágosítást adni, hogy minden igazoló papirt bevittem.Felettes szervekhez kellett fordulnom, hogy fiktivvé tudjam nyilvánitani a bejelentkezőket. Az az érdekes,hogy a népességnyilvántartóban annyira palira vettek,hony szinte fájt,és ha nem vagyok rámenős, akkor már nincs lakásom.”
 • 5. klj-54 2012. július 28. 22:59
  „Ezen okmányiroda alkalmazottai erőn felül melóznak!
  Senkit nem ismerek közülük, de volt kis vitám a vezetővel, mely miniszteri vizsgálattal zárult!
  Félreértés ne essék, magamért nem emelek szót, felesleges.
  De másért a Teremtőig is elmegyek!
  Nekem nem az adminisztrátorokkal van gondom, hanem a hierarchiával úgy en block!”
 • 4. szatyi 2012. július 28. 22:27
  „Ez aztán a "polgárbarát" ügyintézés!
  " Próbáltak rábeszélni minket, hogy így vigyük el a halotti anyakönyvi kivonatot.."

  Az ügyintéző vagy írja be a házasságkötés idejét, helyét, házastárs nevét, vagy törölje a bejegyzést! A házasságkötésnek ugyanis szintén anyakönyvi bejegyzésnek kell lennie.
  A központ nyilvántartót pedig nem kell felülbírálni, pusztán kérni kell az adatok pontosítását, és nem az ügyfélnek, hanem a hivatalnak! Ha már egyszer az ügyfél adóforintjaiból is kapja az ügyintéző a munkadíját!”
 • 3. Tope2006 2012. július 28. 21:19
  „Az a legsiralmasabb, hogy az okmányiroda vezetője is egy nagy igénytelen nő látszik, hogy a beosztottjai is milyen munkát végeznek. El kellene őket bocsátani menjenek kapálni, a diplomájukkal. Férjem házába 4 éve bejelentkezett egy idegen férjem tudta nélkül mire az okmányirodás bige válasza az volt, hogy majd ügyvédnek megmutatja a hamisÍtó aláÍrását. Mire mi közöltük, hogy holnap akkor mi jelentkezünk be az ügyintéző cimére. Erre az volt a válasz ugyebár unió és 21. század, az nem fog menni, mert a kollégák tudják az ügyintéző cimét és nem fogják beirni. Tehát ilyen ostoba kretének dolgoznak kemény százezrekért ebben a megyei okmányirodába. Szégyen másokat kevesebbért kirúgnak, kérdés hány ilyen ügy van még ami ki sem derül soha, mert senki nem veszi észre, vagy sok idős például nem is mer szólni.”
 • 2. info 2012. július 28. 20:09
  „1. klj-54 2012.07.28. 19:38
  Csatlakozom a hozzászólóhoz.”
 • 1. klj-54 2012. július 28. 19:38
  „Ha a mentőautó vezetője hibázik vagy az ápolója akkor felelősségre vonják.
  Nem lehetne ezt a szigort bevezetni az államigazgatásra is?
  Mert az siralmas / nevetséges, hogy az állam azt baltázik el amit akar és a végén a polgáron csattan az ostor!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágota-tábor: tartozni valahova

Az Ágota-tábor szervezői tegnap 180 fiatallal léptek be a Napfényfürdő Aquapolisba. Tovább olvasom