Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Megkezdődött a nagyböjti időszak

Szeged - Az egyházi évben véget ért a farsangi időszak, hamvazószerdával tegnap megkezdődött a negyvennapos böjt. A hívő emberek hústilalmat és bűnbánatot tartva várják a húsvétot, az Úr szenvedésének és feltámadásának ünnepét.
„Emlékezz, ember, hogy porból vagy és porrá leszel" – mondják a katolikus papok hamvazószerdán, keresztet rajzolva a hívők homlokára. A szegedi rókusi templom plébánosa, Kretovics László szerint a modern ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy a teremtett világban semmi sem örök. A hamu a bűnbánatra és az emlékezésre hívja fel a figyelmünket. A katolikus egyházban tegnap elkezdődött a negyvennapos nagyböjt, amely többek között a húsételek mellőzésével jár.

Tisztítókúra

A negyvennapos böjti időszak egy tisztítókúraként is felfogható a „húsdömping" előtt. A napi háromszori étkezés megfelel a magyar átlagnak, és kiegyensúlyozott táplálkozást jelent – tudtuk meg Tibay Rózsa dietetikustól, aki szerint egy felnőtt, egészséges szervezet nem igazán érzi meg az önmegtartóztatás hatását.

– Úgy szokták mondani, hogy az ember háromszor eszik, de ebből csak egyszer lakhat jól – beszél a böjtről népiesen a plébános. – A hústilalom péntekenként és a szigorú böjti napokon, hamvazószerdán és nagypénteken tartandó. Az úgynevezett szigorú böjt 18–60 éves korig kötelező, a hústilalom viszont már a 14. életév betöltésétől. Olyanokra nem vonatkozik, akik üzemi konyhán esznek, súlyos betegek, vagy kemény fizikai munkát végeznek. A rómaiak azt mondták, őrizd meg a rendet, és a rend megőriz téged – meséli Kretovics László arra utalva, hogy nem árt, ha az ember fegyelmezni tudja magát az étkezésben.

A böjt külsőségekben is megjelenik: a templomokban a lila, viola szín jelképezi a bűnbánatot, néhány ünnepet kivéve nem díszítik virággal az oltárt, az énekrendből pedig kihagyják az Alleluját egészen a nagyszombati, esti liturgiáig. Idén április 8-án és 9-én ünnepeljük húsvétot, amely a katolikusoknál Jézus szenvedésének és feltámadásának ünnepe

Olvasóink írták

 • 6. szolcsányitamásné 2012. február 23. 20:56
  „Ma már mit sem számit a vallás, hit, böjt, istenadta böjt előírva......, hisz ha akarsz, ha nem, böjtöldöd kell, ha kifizetted a gáz- áram-, viz-, stb számlád... onnantól hiába vagy ateista, ugyanis akkor is böjtölsz! - Nem azért, mert a hited ezt tanitja!”
 • 5. racionalitás? 2012. február 23. 13:30
  „meg persze régen megfizethető bűncédulák---meg büntető ISTEN kép...stb...naaaaaaaaaaaa....NEM AZ SZÁMÍT AMI BEMEGY -HANEM AZ AMI KIJÖN A SZÁJON ÁT !!!”
 • 4. PálfiPéter 2012. február 23. 11:38
  „Ebben különbözik:
  Hamvazószerdán és nagypénteken a 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek, de táplálkozásaik közül csak egy alkalommal lakhatnak jól.
  A 14 éven felülieknek szól az a kérés, hogy a ,,böjti fegyelem részeként" ne vegyenek magukhoz húst péntekenként.”
 • 3. Beroesz 2012. február 23. 11:09
  „Miben különbözik a szigorú böjt a 14. életévtől kötelező húsnélküli böjttől?”
 • 2. Pandora 2012. február 23. 07:58
  „ma meg torkos csütörtök van.”
 • 1. varadipal 2012. február 23. 07:38
  „Mindenki vallását és meggyőződését mélységesen tisztelem, de a nagyböjt 1990-ben kezdődött meg, és a mai napíg is tart.A minimálbéresek, munkanélküliek és kisnyugdíjasok mindennap gyakorolják a húshagyó keddet, szerdát, csütörtököt stb...Sokan nem választhatnak, hogy jól lakjanak, vagy jóllakjanak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki gyalogosnak született

Veszélyes útszakaszokat lehet bejelölni hazánk térképén a Mindenki gyalogosnak születik kampányban. Tovább olvasom