Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Megrohamozták az új bevásárlóközpontot

Szeged - Óriási tömeg zarándokolt tegnap Móravárosra, főként nyugdíjasok és kismamák, hogy az új szegedi kereskedelmi központ első vásárlói között lehessenek. Felsővárosról is jöttek, ahol pedig ugyanaz a Tesco-kínálat.
Mire a nap felkelt, a legrutinosabb boltjárók már felkerekedtek tegnap, és a legújabb szegedi bevásárlóközpont legkorábban nyitó üzleteiben böngésztek. A Napfény Parkban Eiler István és felesége, Ica az állati áruházban kezdett. Tudták, hogy a Fressnapfban egy strucc alakú macskaültető polc megvételével akár 16 ezer forintot spórolnának. A szomszédos Intersportban végiggyönyörködték a melegítőket, legfőképpen a piros árnyalatai ragadták meg őket. A hipermarket nyitása előtt még egyszer átböngészték a reklámújságját. Azt mondták, nyugdíjasnak minden fillér számít, ők a legjobb árakra utaznak.

A több mint ezerkétszáz férőhelyes parkoló már fél 10 után megtelt, pedig az OBI nem nyitott ki – még rendezkednek. A Tesco felé a Szabadkai úti villamostól és a buszmegálló felől hömpölygött a tömeg. Az árkádsor alatt 10 óra előtt már egy tűt sem lehetett leejteni.

Akiknek a legkisebb is számít, felkészülten érkeztek, minden akcióról, kedvezményről tudtak. Fotó: Miskolczi Róbert

Összetömörödtek az érkezők, mert nem lehetett bevásárlókocsihoz jutni. Kiderítettük, a közös parkoló felelőse egyszerűen elfelejtette levenni a lakatot az összeláncolt kocsisorokról. Még egy kiránduló osztályt is felfedeztünk, osztályfőnöki órájukat töltötték tescózással, de nem akarták elárulni, hogy melyik iskolából.

Elkelne egy kisposta

A 11 hektáros területen összesen 33 ezer négyzetmétert töltenek meg a kereskedelmi egységek. A beruházó Carion cégcsoport legnagyobb bérlője: a Tesco, az OBI, a dm, a Reno, a Deichmann, a Takko, a Charles Vögele, a Fressnapf, a Kenguru Kid, a KIK, a For You Bizsu, a Jysk és a Cardo. A 25 kisebb mellé még gyógyszertár és több gyorsétterem is betelepült. Az általunk megkérdezettek első vendégek kispostát hiányoltak.

Nyitáskor a legfrissebbek futólépésben mentek a Tesco belső bejáratáig. Megtapasztaltuk: a legkisebb is számít, mert a szalagot ünnepélyesen az ötéves Kutasi Roland Andor vághatta át. Az üzletlánc szegedi származású új szóvivője, Hackl Mónika személyesen segített bárkinek, de felcsillant a szeme, amikor saját édesanyját is meglátta a látogatók között. A kijáratnál a mihálytelki kismamánál, Vecsernyés Tímeánál láttuk ez első megrakott bevásárlókocsit. Fizetés táján jól jön a családnak a nyitási akcióra leárazott bébiétel, pelenka, olaj, szüretre meg a cukor.

Egy hétig ugyan a rókusi testvérhipermarketben is lehet kapni ugyanilyen kedvezményes lapockát, sajtot, laptopot és LCD-tévét is, de az újdonság varázsa most Móravárosba vonz. Bereczky Béláné is Felsővárosról autózott idáig a menyével és az unokájával. A parkolóban – ahogy magukat nevezték – „a felsővárosi vígözvegyek", Ani, Irén és Babi „a dm rózsáját" és a textil diszkont 300 forintos fürdőruháit és férfiingeit ajánlották figyelmünkbe. Ők még – útmutató táblák híján – a kijárat keresésével bíbelődtek, amikor a Szabadkai úton már a szél görgette az akciós újságok tömkelegét.

Olvasóink írták

124 hozzászólás
 • 124. Martina 2008. október 08. 20:56
  „Kedves Sóska Márton!. Én sem kaptam lakást amig fiatal voltam , évekig albérletben éltem /elég rosszban/gyerekkel együtt. és sok évi zsroskenyér ,tea után nagycirkusszal kaptunk pénzért, egy szövetkezeti lakást,szóval nem volt egy álom.A lakás garzon volt!Összesen 1 db nyári ruhám volt, este kimostam, hogy reggelre tisztán vehessem föl! Agyermekemet tömegközlekedés hiányában amikor nem tudtam a babakocsit tolni, !sár, hó,/ ölben vittem kilómétereken át. Ön nem tart el engem 40 évig fizettem a járulékot,és fillérekért dolgoztam. Nem kell olyan nagyon irigyelni, sem Tescóba, sem más multiba nem járok,minek is, negyed kiló kenyér, margarin egy kis tej, a piacról kis gyümölcs. ínem is lenne értelme multiba járni, magam sem értem az időseket akik ha igaz ott tolonganak. Ja és kormányt én nem szavaztam meg, soha semmilyen szavazásra nem járok, és 56-ban leszürtem a tanulságot. Két fajta ember van : politikus és rendes ember. Továbbra is ugy gondolom, nem kellene gyülölködni, mert ez eleve kizár bármiféle összefogást. Az hogy nem értünk egyet valamiben nem azt jelenti hogy mocskolódni, vádaskodni, és gyülölködni kellene.Gondolkozzon ezen el. Az is csak egy politikai fogás, hogy a fiatalokat uszitják az idősek ellen, oszd meg és uralkodj. És bizony a mütött lábommal én is álltam a trolin.Szeretettel üdvözlöm.”
 • 123. Tulipan 2008. október 07. 01:50
  „Kedves Macs !

  Rendszeresen, minden vasárnap járok reggelente a vásárhelyi piacra, de nem csak ott, másutt is lehet szembesülni ezzel a jelenséggel, ha valaki nyitott szemmel jár.
  Egyébként én nem vicsorgok. És nem vagyok mint mondtam nyugdíjas ellenes sem, én nem haragszom rájuk. Én csak az ellen a "szegény nyugdíjasok " szállóige ellen tiltakozom amit nagyon sok ember azt hiszem elfogad minden megalapozottság nélkül.
  A tisztelet egyébként az én értékrendem szerint nem a korhoz van kötve. önmagában a kor egy állapot, és nem érdem. Ennek megfelelően a hülyeség, és egyéb emberi tulajdonságok sem a korhoz vannak kötve. Alaphelyzetből a tiszteletet mindenkinem megadom, ami aztán nyilván el is veszíthető, de erősödhet is, kortól teljesen függetlenül.
  Azzal azért vitatkoznék, hogy a liberalizmus elterjedése nem segítette a többgenerációs családi kapcsolatok felbomlását.”
 • 122. Macs 2008. október 06. 20:40
  „Szociológus, de párton kivüli,

  a családok szétválása nem most kezdődött el és a folyamathot semmi köze sincs a liberalizmushoz. Az "anciem regime-ben" is igy volt. A fiatalok elköltöztek otthonról, élték az életüket és abban nagyon kevés hely jutott a szülőknek. Kivéve, ha szükség volt a nagymamára, mint babysitterre. Jó most gonosz voltam.

  Tulipán,

  "Februárban veszik a görögdinnyét a zöldségesnél, a filézett pulykamellet kilószámra a hentesnél, és sorolhatnám. Ezek a jelenségek mindenki által érzékelhetők." Hol?
  Az ismerősem körében élő nyugdíjasok 60-80 eFt-ból élnek. Mit láttál, hol látad?
  Véletlenül nem karácsony előtt láttad a családi vacsorához bevásárló nagymamát pulykamellet vásárolni?

  Emberek, szépen kérek mindenkit, gondolkozatok mielőtt igy vicsorogtok!”
 • 121. Lemba 2008. október 06. 19:52
  „Mi lesz a gyerekesekkel?
  Elnek meg a szulei? Oroluk is ugyan igy nyilatkozik?
  Tiszteletet csak az varjon aki tiszteletet ad.
  On is a "periplaneta"-k genus-ba tartozik! Ha nem tudna mit jelent; csotany.”
 • 120. egyszeru polgar 2008. október 06. 12:02
  „Durva kritizalas helyett inkabb segiteni, torodni kene a "nyuggerekrol"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nem is gondoljak kedves fiatalok, milyen hamar fognak Onok is rokkant vagy kornyugdijassa valni.”
 • 119. egyszeru polgar 2008. október 06. 11:58
  „Igen, ez egy roppant csabitonak tuno kampany intezkedes.
  De... hat gondolkozzunk! Ez a generacio mar kihalt, itt-ott talalni esetleg 90 eveset. Es kulonben is, ha netan akad egy-ket ´tulelo", hat toluk ne sajnalja senki ezt az osszeget, mert ok mind a ket vilaghaborut megeltek, egyaltalan nem volt irigylesremelto sorsuk. Aztan meg az olyan regen nyugdijazott emberek nyugdija a minimumot jelenti. A feleslegesen elkotyavetyelt milliokat, milliardokat az "impotens" politikusoktol es a "nema Levente" kepviseloktol kell sajnalni!!!!!!!!
  Gyalazatos az oregekrol igy nyilatkozni. Oszinten kivanom ezeknek a fratereknek, legyen nehezebb oregkoruk, mint azoknak, akikrol beszelnek.”
 • 118. miezmááán 2008. október 06. 10:34
  „A 100. életévüket betöltött nyugdíjasok jubileumi juttatásban részesülnek 2009-től; az intézkedést a következő években kiterjesztik a 95., illetve a 90. évüket betöltöttekre is - jelentette be Gyurcsány Ferenc az idősek napja alkalmából. Jövő januártól a 100. születésnapjukat betöltött, magyarországi lakhellyel rendelkező nyugdíjasok egy alkalommal százezer forintot kapnak. A 95. életévüket betöltöttek 2010-től 95 ezer, a 90. életévüket betöltöttek pedig 2011-től 90 ezer forintot kapnak a születésnapjuk alkalmából - ismertette a kormány döntését az Idősek köszöntése elnevezésű rendezvényen a miniszterelnök. A jubileumi juttatás nem nyugdíj, a központi költségvetésből folyósítják majd.


  MINDENT A SZAVAZATOKÉRT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 117. Mi lesz a gyerekesekkel? 2008. október 06. 10:33
  „Sok igazsága van azoknak akiknek nem tetszik az, hogy szegény nyuggerek megszakadnak a bevásárlókocsi tolása közben, mert a láda sör, a 4-5 kiló hús stb benne van...fürödni viszont nem tudnak! A legbüdösebb szájúak, és izzadtságszagúbbak Európában a magyar öregek!”
 • 116. Lakóparki 2008. október 06. 09:43
  „Nem tudom kedves "115.Tescós", ha IP cím alapján a főnökeid visszakeresnék ki vagy mit szólnál hozzá? Nem valószínű hogy a kedves vevőbarát magatartásodat díjaznák. Mielőtt leírsz valamit nem ártana goldolkodni rajta hogy a TESCO és bármelyik másik üzlet belőlünk vevőkből él.... mellesleg nem kellene általánosítani kedves "112.Kell nekünk Napfénypark". Én a "Majomparkban" élek ahogy Te nevezted és egyrészt örülök annak hogy a közelembe költözött például a TAKKO a Voege a Deichman cipő. Eddig Váráshelyre jártam át mert mnőségi árut árulnak elérhető áron. Most a közelemben van, De annak hogy por van és zaj annak nem örőlök. Az építéssel járó felfordulásnak sem örültem. Most meg annak nem örülök leginkább, hogy a lakópark forgalma megnőtt. A Hiúz utcán és Teve utcán járnak be nagyon sokan a bevásárló központ felé. Semmilyen forgalomlassító fekvőrendőr, de még egy lakó pihenő övezet tábla vagy 30-as sebességkörlátozó tábla sem "véd" bennünket ottlakókat. És lehet hogy Te ide jársz dolgozni, de mi itt élünk már egy ideje és NYUGALOMBAN és BIZTONSÁGBAN szeretnénk továbbra is itt ÉLNI annak ellenére hogy épült egy bevásárlóközpont a szomszédunkban......”
 • 115. Tescós 2008. október 06. 08:56
  „Nem elég benneteket barom arcú állatként viselkedő vásárlókat el viselnünk az üzletben, még itt is hallgatni kell benneteket? Minek jöttök ghozzánk vásárolni, ha szar. Mégis a mi árunk kell? Nem kötelező hozzánk jönni. El lehet menni a bús pi-be. Ápolatlan büdösek vagytok, nagy képűek, alkoholisták.Ugy viselkedtek az üzletekben, mint a barmok.Szőrnyű benneteket el viselni. Menjetek Afrikába oda valók vagytok a primitívek közé.”
 • 114. Tulipan 2008. október 06. 08:00
  „LE a Nyugdíjasokkal ?

  A 87 által felvetett véleményre reagálnék. Én nem vagyok nyugdíjas ellenes, sőt időnként szeretem is

  őket. Mindemellett vannak társadalmunkban olyan jelenségek, amelyek szerintem kicsit érthetőbben

  magyarázzák a a 87 által megfogalmazottakat, mint ahogy Macs leírta, a családok szétverése a

  szoclib. irányvonal által.
  Nincs önzőbb embertípus a nyugdíjasnál. Siet, durakszik, reklamál, és saját magát helyezi elsőrendű

  állampolgárnak a társadalomba.
  Februárban veszik a görögdinnyét a zöldségesnél, a filézett pulykamellet kilószámra a hentesnél, és

  sorolhatnám. Ezek a jelenségek mindenki által érzékelhetők. Jelenleg egy nyugdíjas házaspárnál

  magasabb az egy főre jutó jövedelem, mint ami egy kétgyermekes családra igaz. És akkor nekik nem

  kell otthonteremtésre, iskoláztatásra, ruházkodásra (oly mértékben), és sorolhatnám még mire

  költeni. Az sem igaz, hogy a jelenlegi nyugdíjasok milyen sok járulékot fizettek be, mivel a

  szocializmusban teljesen más volt az elszámolás. Fenti megállapításaim mellett természetes az is

  igaz, hogy nagyon sok egyedülálló kisnyugdíjas van, aki alig tud megélni a nyugdíjából, csak az eset

  pikantériája, hogy nem azok feszelegnek általában, és nem azok durakodnak, és nam azok

  emlegetik fel, hogy egész életükben dolgoztak. A jelenlegi társadalmi helyzetben ők a legstabilabb és

  leginkább manipulálható szavazóbázis. Elég néhány jól irányzott hazugság az elvett 19.000 ft-ról.
  Jelenleg ennek a rétegnek akkor is emelik a járandoságát ha az ég leszakad. Bizonyos mértékig ez

  irritáló. Az ország sorsának meghatározása meg ugye annak az embercsoportnak a kezében van, aki

  az értékteremtéshez tevőlegesen már nem járul hozzá, csak annak a jól irányzott újraelosztásában

  aminek haszonélvezője.
  " Szegény nyugdíjasok ! " Ez manapság egy szállóige, amely úgy tűnik megtámadhatatlan, és az

  általános közgondolkodás része.
  A 87 által leírtak nagyon keményen vannak megfogalmazva. Ezt a keménységet manapság nem

  nagyon tolerálják az előbb említett közgondolkodásban. Sajnos már az igazmondást sem nagyon. Ez

  súlyosabb probléma talán. A lanygymeleg állapotot szertjük, ami igazán a romlásba visz. A

  puhányság nagyon nagy szenvedéseknek lesz okozója.”
 • 113. Ness 2008. október 06. 00:48
  „Ez mind szép és jó, de valaki linkeljen már be egy képet arról a strucc-alakú macskaültető alkalmatosságról, mert nem hagy nyugodni. :D”
 • 112. Kell nekünk Napfény Park? 2008. október 05. 22:03
  „1. A majomparkiak mennyit tiltakoztak az építés ellen, és most pedig legalább huszan dicsekedtek (az egyik üzletben dolgozom), hogy ott laknak, és milyen jo nekik, mert csak lesétálnak.
  2. Minden üzletben ugy vásárolnak az emberek, mintha muszáj lenne.
  Nekem kell Napfény Park! Mert ott van a munkahelyem.”
 • 111. 6281 2008. október 05. 21:36
  „87. elég durva hogy egy áruháznyitás milyen érzelmeket vált ki egyesekből,és miyen témák kerülnek elő! 87.hozzászólása is meglehetősen felháborító! A nyugdíj minden valamennyire fejlett társadalomban elfogadott,sajnos Magyarországon már lassan ez sem lesz(az okokat most ne firtassuk). De szerintem aki egész életében át dolgozott, és fizette a járulékokat megérdemli hogy legyen nyugdíja. 87. te lehet nem tartozol a fenti emberek közé. A nyugdíj és hasonlók a szociális fejlettség eszközei. Inkább ott a gond, ahol nincs. Másrészt lehet egyszer te is leszel nyugdíjas, ha megéred és lesz még nyugdíj, és nagyon rosszul esne akkor ha így beszélnének rólad, vagy idös, beteg korodra pénz nélkül maradnál, és nem vinné a postás a kis nyugdíjadat!!!”
 • 110. Cat_ 2008. október 05. 20:28
  „"Inkább új stadiont és focit, mint teszkót.... "
  Miért épp focit? Ezer másik fontos dolog van még.”
 • 109. Cat_ 2008. október 05. 20:25
  „Itt valami nagyon félrecsúszott, ha a liberalizmus istenének a pénzt tartjuk. Persze a liberalizmus fogalma is félrecsúszott. Akármennyire is félrecsúszott, a liberalizmus és a család szemeállítása szvsz helytelen.”
 • 108. Szociológus, de párton kivüli 2008. október 05. 20:02
  „Tisztelt Macs

  irta:
  Valaki mondja meg, mi váltotta ki az emberekből ezt a hihetetlen gyűlöletet az idősek/nyugdíjasok ellen?"

  A választ szociológiai szempontból lehet megválaszolni.
  A liberális politika célja, egy kisebbség mérhetetlen meggazdagodása, a többség rovására.
  Ennek érdekében megszüntetik a családokat, és inkább a népesség hiányt betelepítésekkel ,,oldják" meg, mert azok az adott térségben gyökér és jog nélküli személyek. Ezt főleg Magyarországtól nyugatra lehet megfigyelni a ,,modern" kapitalizmusban.

  Avval, hogy szétszakították a családokat, az ember egyedül maradt. Az ember nem tudott ekkor - lelkileg - a liberalizmus Istenével, a pénzzel, olyan boldog lenni, mint az elvesztett meleg családi élménnyel, azért is, mert az ember érzelmi lény is.

  Az ember elvesztette a természetes - családi - közösséget.

  A pénzzel való lelki ,,pótlás" nem sikerült és nem is fog.

  S nem csak a fiatalok vannak az az idősek ellen, hanem fordítva is. Mindenki mindenki ellen. Ez a liberalizmus célja azért, hogy több pénzt keressen.

  Üdvözlettel”
 • 107. tahószegedi 2008. október 05. 19:15
  „,,Köztudott, hogy végtelen számú világ létezik, egyszerűen azért, mert végtelen tér áll rendelkezésre. Mindazonáltal nem mindegyiken van élet, ezért a lakott világok száma véges. Bármely véges szám osztva a végtelennel, jó közelítéssel nullát ad eredményül, így az Univerzum átlagos népsűrűsége nullának mondható. Ebből következik, hogy az Univerzum népessége, maga is zéró, vagyis azok a személyek, akikkel időnként összefutunk, csupán a zabolátlan fantázia termékei." - Douglas Adams”
 • 106. tahószegedi 2008. október 05. 19:11
  „Még több bevásárló központot, még több elégedett nyugdíjas, még több biztos szavazó (alkoholista) Lacikára,
  közben meg szeged visszafejlődik a 70-es évek szinvonalára.

  Na most ne gyertek nekem a giga beruházásokkal, mert a falnak megyek. nem látjátok, hogy cumiztatnak benneteket?”
 • 105. benq 2008. október 05. 19:10
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
124 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teszteltük a szegedi tömegközlekedést

Szeged - Az indulás pillanata nem feltétlenül határozza meg az érkezés idejét – ez derült ki… Tovább olvasom