Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megváltozott az életük olvasóink segítségével: alapítványi családjaink meséltek

Csongrád megye - Kifizették tartozásaikat, hónapokra való élelmiszert kaptak, egyenesbe jöttek - mesélték a Délmagyarországnak azok a családok, amelyeket olvasóink a legtöbb adománnyal támogattak a Lapcom Média Alapítvány adventi akciójában.
Egy hónappal karácsony után újra felkerestük azokat, akik lapunk alapítványának év végi adománygyűjtő akciójában szerepeltek, és történetük a leginkább megindította olvasóinkat.

Hónapokra elég élelmiszer Bartoséknál

– Megfordult velünk a világ! Ilyen jó dolog még sohasem történt velünk! – mondta Bartos Zsuzsa, akinek története leginkább megmozgatta olvasóinkat. Az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest mostanra mintha kicserélték volna az egész családot. – Nem volt könnyű megírni azt a levelet a Délmagyarországnak. Adott az amúgy is padlón lévő önbecsülésemnek. Nem gondoltam, hogy ennyien együtt éreznek majd velünk.
 
Hónapokra elég élelmiszer Bartoséknál. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Bartos Zsuzsáék a címzett olvasói támogatásokkal együtt 358 ezer forintot kaptak karácsony előtt. Most pedig újabb 90 ezret vittünk hozzájuk, ami azóta érkezett nekik alapítványunk számlájára. – Hosszú idő óta először nincs kifizetetlen számlánk. Kaptunk kályhát, tüzelőt, automata mosógépet. A működésképtelen számítógépünk helyett is lett másik. Tartós élelmiszerből annyi van, hogy májusig elég lesz – újságolta az anyuka, aki hozzátette: a gyerekek most nem betegeskednek annyit, mint korábban.

Ezt annak is köszönhetik, hogy jut gyümölcs és zöldség az asztalra. Bartos Zsuzsa munkát is kapott: hajnalonként ő kézbesíti Pitvaroson a Délmagyarországot. Az anyukának kilátásban van egy másik állás is.

Egy hónapja nem vásároltak, annyi mindent kaptak

– Óriási lökést adott nekünk a Lapcom Média Alapítvány karácsonyi támogatása – mondta Szögi Andrásné. Az asszony, aki két unokájával és lányával él albérletben egyetlen takarítói fizetésből, olvasóink támogatásának köszönhetően talpra tudott állni. – A két költözés és a kaució rengeteg pénzbe került, padlóra küldött bennünket. Karácsony óta viszont még vásárolnunk sem nagyon kellett, annyi mindent kaptunk – mesélte.
 
Rengeteg élelmiszert kaptak Szögiék. Végre magukra is tudtak pénzt költeni, például ruházkodásra. Fotó: Karnok Csaba
Rengeteg élelmiszert kaptak Szögiék. Végre magukra is tudtak pénzt költeni, például ruházkodásra. Fotó: Karnok Csaba

Az asszony sírva idézte fel, amikor egy vásárhelyi házaspár csengetett fel hozzájuk. – Rengeteg élelmiszert, mosóport és egy 5000 forintos vásárlási utalványt is hoztak, hogy költsük a gyerekekre. Még a nevüket sem mondták meg, hogy megköszönhessük.

A családnak ebből és az alapítványunktól kapott élelmiszercsomagból is van még tartaléka. A készpénzből pedig hosszú idő után maguknak is tudtak vásárolni, nem a létfenntartásra ment el minden fillér. – A lányom vett magának egy kabátot, én pizsamát. És persze a gyerekeknek került ajándék a fa alá – mesélte a nagymama. A fiúk egy olvasónknak köszönhetően laptopot is kaptak. Az asszony most azt tervezi, tavasszal megpályázik egy önkormányzati bérlakást, az ugyanis kevesebbe kerülne, mint az albérlet.

Adósságuk felét rendezték Zsaklinék

A tüdőátültetésra váró 28 éves szegedi nő sorsa is sokakat megindított karácsony előtt: egy olvasónk egymaga 100 ezer forintot adott Zsaklinnak, ezzel együtt összesen 280 ezer forintot adtunk át neki. Hatvanezer forintot pedig személyesen hozzájuk vittek, így adósságuk felét ki tudták fizetni, és nincs rezsielmaradásuk.
 
Zsaklint nem engedték haza a szokásos kontrollvizsgálatról, hetek óta kórházban kezelik. Fotónk január elején készült. Fotó: Karnok Csaba
Zsaklint nem engedték haza a szokásos kontrollvizsgálatról, hetek óta kórházban kezelik. Fotónk január elején készült. Fotó: Karnok Csaba

A legfontosabb probléma azonban továbbra sem oldódott meg: Zsaklin telefonja még mindig nem csörrent meg, hogy viszik transzplantációra. Pedig év elején bombaként robbant a hír, hogy elvégezték az első magyarországi tüdőátültetést, így akár az is előfordulhatna, hogy nem kell Ausztriába menniük. Ez nagy segítség lenne számukra, hiszen az édesanya kint-tartózkodását nincs miből finanszírozniuk.

– Valószínűleg csak akkor tudjuk meg, hová viszik a lányomat, amikor ideér érte a mentő. De tulajdonképpen mindegy is lenne, csak már ott tartanánk – mondta Zsaklin édesanyja, Cserepes Erika. Zsaklin állapota ugyan most megint stabil, de harmadik hete kórházban kezelik.

Kucskáné kifizette hitelét, de tovább romlik a tanya állapota

A sérült ikerlányait egyedül gondozó Kucska Józsefné azt mondja: az olvasóinktól kapott pénz hatalmas segítség volt, kifizette belőle a hitelét. Karácsony előtt 100 ezer forintot vittünk neki, olvasóink azóta újabb 20 ezret küldtek, amit tegnap adtunk át. – Végre megint nullán vagyunk – mosolygott az asszony. Kapott egy új gáztűzhelyet is, egyelőre azonban nem meri berakni a lakásba, mert fél, hogy azt is szétrágják az egerek. Mosógépét is lecserélte, de úgy tűnik, rossz vásárt csinált: a 15 ezer forintért kínált gép ereszti a vizet. Most megpróbál alkatrészt venni bele, hogy tudjon mivel mosni.
 
Böbi és Andi a farsangra készülődött. Édesanyjuk elmondta, az olvasóktól kapott pénzből kifizette a hitelét. Fotó: Karnok Csaba
Böbi és Andi a farsangra készülődött. Édesanyjuk elmondta, az olvasóktól kapott pénzből kifizette a hitelét. Fotó: Karnok Csaba

A nehézségek ellenére az édesanya továbbra is rendszeresen hordja lányait Szegedre fejlesztőfoglalkozásra: Böbi és Andi tegnap éppen farsangi maszkot készített. A romos domaszéki tanyát azonban továbbra sem tudják felújíttatni. A falak folyamatosan repednek. – Kőműves kellene ide, de nincs pénzünk rá. Azon gondolkodom, hogy a televíziót elrakom a sarokból, ha leomlik a nappali fala, legalább az ne menjen tönkre – mondta az asszony.

Nemcsak segítséget, reményt is kapott

– Nagyon hálás vagyok azoknak, akik segítettek – mondta a makói Bakacsi László, amikor a napokban felkerestük. Az Alma utcában, egy parasztház hátsó szobájában lakó 55 esztendős férfiról megírtuk: agyvérzés miatt öt éve él ágyhoz kötve, fél oldalára lebénulva. Csak 90 éves édesapja és egy szomszéd van mellette.
Bakacsi László története meghatotta olvasóinkat: 150 ezer forintot kapott, sokan küldtek neki könyveket, többek között az egyik könyvkiadó is, a Telekom csoporttól pedig egy okostelefont kapott. Több felajánló adott tüzelőt, amiből – mint meggyőződtünk róla – az udvaron még mindig van, így biztosan nem fognak fázni ezen a télen. Van már televíziója is, igaz, a bekötést egyelőre nem sikerült elintézni, így műsorokat nézni még nem tud.
 
Bakacsi László 150 ezer forinton kívül kapott még könyveket, tüzelőt is. Bízik benne, hogy hamarosan talpra állhat. Fotó: Szabó Imre
Bakacsi László 150 ezer forinton kívül kapott még könyveket, tüzelőt is. Bízik benne, hogy hamarosan talpra állhat. Fotó: Szabó Imre

A férfi most végre elszánta magát, hogy beköltözik valamelyik rehabilitációval is foglalkozó intézménybe – háziorvosa intézi a szükséges papírokat. – Kezdek bizakodni abban, hogy ha segítséggel is, de lábra állhatok néhány hónapon belül. Ha sikerül, veszek egy disznót, és főzök egy finom bográcsos pörköltet! – mondta mosolyogva.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hétig ingyenes a dóm látogatóközpontja

Még egy hétig ingyenes a dóm látogatóközpontja
Péntek délig közel ötezren voltak kíváncsiak a dóm ingyenesen látogatható altemplomára, az új látogatóközpontra és a fogadalmi templom belsejére. Tovább olvasom