Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: februárban kezdik újra

Szeged - Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt sem tudta hivatalosan megbírálni a megyei közgyűlés, miután az év utolsó ülése határozatképtelenség miatt félbe szakadt.
Szóba került, hogy az MSZP–SZDSZ-frakció távozása miatt elmaradt munkát rendkívüli ülésen kell bepótolni, de aztán kiderült: az elmaradt előterjesztések nem sürgősek. Februárban lesz az első rendes ülés, várhatóan akkor választanak új főjegyzőt.

Lapunk is beszámolt arról, milyen hirtelen ért véget a megyegyűlés december 18-án. Az MSZP–SZDSZ-frakció tagjai fölálltak és elmentek, a polgári frakció tagjai viszont nem voltak elegen ahhoz, hogy határozatképes maradjon a közgyűlés.

Mindez az után következett be, hogy a közgyűlés nem fogadta el a szocialista frakcióvezető indítványát. Kozma József azt szerette volna elérni, hogy vizsgálóbizottság derítse ki, kik a felelősek a szabálytalan foglalkozás-egészségügyi szerződések megkötéséért, illetve, hogy az elnök asszony felelős-e. Magyar Anna elnök megismételte, minden olyan vizsgálatot, amit kellett, elvégeztek, egy névtelen bejelentés nyomán az ügyészség is vizsgálódott, de megszüntette a nyomozást. A vizsgálóbizottság felállítását csak 6 igen szavazat támogatta, 13 nem és 4 tartózkodás mellett. Ezek után döntöttek úgy a még jelenlévő szocialisták, hogy elmennek. Sándor Attila alelnök tette szóvá ekkor, hogy az MSZP–SZDSZ magatartása miatt vált határozatképtelenné a csapat, és most nem sikerül megtárgyalni az ifjúsági stratégiát, az ásotthalmi átkelővel kapcsolatos előterjesztést és az M43-as nyomvonalán dolgozó régészek jelentését. Két olyan előterjesztés sem kerülhetett szóba, amely a megyei önkormányzat fennmaradásával foglalkozik.

Nem tárgyalták az M43-ason dolgozó régészek jelentését. Fotó: Frank Yvette
Nem tárgyalták az M43-ason dolgozó régészek jelentését.
Fotó: Frank Yvette

Az egyik előterjesztés kiáll az ezeréves megyerendszer szükségessége mellett. Eszerint az önkormányzat tiltakozik minden olyan politikai törekvés ellen, amely a megyék elsorvasztására törekszik. A másik előterjesztés Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz szólt volna. Ez a megyei – és a települési – önkormányzatok működőképességének drámai romlására hívja fel a kormányfő figyelmét. „Megyénk több településének vezetője kereste meg az önkormányzatunkat, hogy a megyétől kérjen egyedi segítséget kilátástalannak tűnő gazdasági helyzetének javításához" – írja a felterjesztés, és azt kéri Gyurcsánytól, változtasson önkormányzati politikáján, mert már 2009-ben működésképtelenné válhat sok helyhatóság, és nem presztízsberuházások, hanem a kormányzat megszorító intézkedései miatt.

– Ha a kormányt akarják bírálni, legyenek hozzá elegen – kommentálta az ülés félbeszakadását Kozma József szocialista frakcióvezető, utalva arra: ha minden fideszes jelen van, nem válhat határozatképtelenné a közgyűlés.

Nem terveznek rendkívüli ülést

Még december 18-án, a megyei közgyűlésen elhangzott, a megyei vezetés megvizsgálja, össze kell-e hívni a történtek miatt egy rendkívüli ülést. A megyeháza sajtószolgálatától és a polgári frakciótól pénteken megtudtuk, nem terveznek rendkívüli ülést, így – ha addig nem történik valami váratlan – februárban találkoznak a megyei képviselők. Akkor fogják elbírálni a főjegyzői posztra érkező pályázatokat is.

Olvasóink írták

  • 1. studyfy 2009. január 05. 19:53
    „A megyei önkormányzatok alól lassan kifogy a munka. Ha megnézzük a napirendi pontokat, azokat az illetékes önkormányzatok vagy a nem megszavazott 7 régió el tudná látni. Természetes, hogy saját magukat nem teszik munkanélkülivé. Csak hát közben tönkre megy az ország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kockázat és hitel

A Magyarországra is begyűrűző pénzügyi és gazdasági világválság nyomán a jelzálog-hitelezési piac… Tovább olvasom