Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Menekülttábor Nagyfán - félnek az algyőiek

Algyő - 300 személyes sátortábort építettek menekülteknek a „Csillaghoz" tartozó nagyfai büntetés-végrehajtási intézet területén. Az első migráns csoport pénteken érkezett. A közelben élő algyőiek félelmeire, kérdéseire szerdán lakossági fórumon válaszoltak a bevándorlási hivatal és a rendőrség vezetői.
A legkönnyebb ellenállás irányába, a szerb-magyar határon keresztül özönlik a migránsok áradata – adtuk hírül lapunkban is. Mióta itthoni jogszabály tiltja a menedék kérők idegenrendészeti őrizetbe vételét, még az afrikai menekültek is hanyagolják a spanyolországi irányt, inkább a szerb-magyar határon próbálkoznak az Európai Unió területére jutni. Az embercsempészek arra is kioktatják őket, hogy menedéket kérjenek. Az illegális bevándorlókat helyzetük tisztázásáig Magyarország kénytelen elhelyezni. Ám minden hazai befogadó helyre ki lehetet tenni a „Megtelt!" táblát.

Aggódnak a nők

Új őrizet

Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a kérelmezők menekültügyi őrizetbe vételét annak érdekében, hogy helyzetük rendezéséig ne tűnhessenek el a hatóságok látóköréből. Az új, várhatóan július 1-jén életbe lépő jogszabály a menekültek magyarországi fogadásának, támogatásának körülményeit is rendezi.

A belügyminiszter döntött arról, hogy a szerb-magyar határhoz közel, a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai területén sátortábort alakítanak ki. Ott azonban 56 ház szolgálati lakásaiban közel kétszáz civil él. De Algyő, Batida, Maroslele, Hódmezővásárhely, Szeged is néhány órás járótávolságra van a tábortól, amelynek idegen országokból illegálisan Magyarországra lépő, ideiglenesen itt elhelyezett lakói szabadon mozoghatnak. Az itt elhelyezett menedék kérelmezők egészségügyi állapotát folyamatosan ellenőrzik, így az esetleges fertőző betegségek terjedésétől nem kell tartani.

Aggódnak a nagyfai büntetés-végrehajtási intézményben dolgozók hozzátartozói – köztük sok fiatal nő és gyerek. De Algyőn és a közigazgatási területéhez tartozó tanyák lakói is féltik eddigi nyugalmukat „a sok idegentől". Faluszerte beszélik, hogy a menekülő szegény emberek közé keveredhetnek nem kívánatos személyek is. A lakatok, a biztonsági berendezések iránti kereslet megnőtt. A nagyfaiak és a környékbeliek félelmének eloszlatását is célozta a szerdai lakossági fórum.

Több rendőr posztol

– Június 7-én érkezett az első csoport migráns férfi. Október 15-ig, vagyis ideiglenesen és csak szükség szerint helyezünk el az algyői önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó, de a környező településektől több mint 10 kilométerre lévő Nagyfán menekülteket – hangsúlyozta Seres József. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóság vezetője elmondta: a büntetés-végrehajtási intézmény, így az ottani szolgálati lakások megközelítése is tilos, illetve engedélyhez kötött. E szabályt a menekülttáborban élők számára az is egyértelműsíti majd, hogy – a bv területén szokás járőrözése mellett – több rendőr posztol folyamatosan Nagyfán, a lakóházak környékén. A területről kivezető dűlőutakon, és a tiszai gáton közlekedőket pedig rendőrök és polgárőrök ellenőrzik. A tábort – az algyői önkormányzati cég segítségével – körbekerítik, a nagyfai házak kerítéseit megerősítik.

Idegenek ideiglenesen

– Fel kell készülniük a nagyfaiaknak és a környékbelieknek a menekültek érkezésére, bár a lakossági fórumon többször is elhangzott, hogy a menekülttáborban elhelyezett migránsok nem bűnelkövetők, hanem menedékkérők. Megértéssel tanácsos tudomásul venni, hogy az idegenek ideiglenesen tartózkodnak itt, a rendőrség pedig addig is fokozottan ellenőrzi a környéket. A menekültek sokszor konfliktusba keverednek egymással, de a magyarországi lakossággal kerülik az összeütközést és a bűncselekményt. Provokálásukat tanácsos elkerülni, és a kapukat, a mozdítható értékeket érdemes zárni - osztotta meg velünk tapasztalatát Zélity László rendőr ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője. Ugyanakkor jelzőrendszerként is használható úgynevezett elektromos éket adnak minden lakásba a nagyfai asszonyok, gyerekek személyes biztonságérzetének növelése érdekében.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. Lion1 2013. június 15. 22:48
  „Én Nagyfán lakom, és nekem csak az esett rosszul hogy semmibe nem vették az itt lakókat, mert igen is megérdemeltünk volna annyit, hogy a mi véleményünket is kikérjék, de mégha arra nem is kiváncsiak, legalább szóltak volna hetekkel előtte, hogy mi fog itt készülni, hogy talán mindenkinek lett volna ideje ezt azt megcsinálni a lakáson, pl bejárati ajtót, mert mindenki tudja hogy azokat nem lehet zárni, a kerítések szakadtak, a melléképületeken nincs ajtó, de azért voltak olyan kedvesek azt moondani hogy az értékeinket zárjuk el. Jaaaaaaaaaa? és hogyan? rendőrök meg biztonsági örök vigyáznak ránk? és a gyerekeknek vajon jó ilyen körülmények között felnőni hogy ezt látják hogy rendőrautó járőrözik? és esetleg arra nem gondoltak hogy 300 fiatal férfit összezárnak idővel köztük is feszültség alakul ki? és elmondanám azt is hogy éjszaka az jön be aki nem akar, hisz a közök átláthatatlanok olyan sötét van, és az ember így feküdjön le nyugodtan? és képesek voltak a szemünkbe mondani azt hogy ránk jobban vigyáznak itt mint egy városban? hát lehet, de ettől én még nem érzem magam biztonságban! igen nem kötelező itt lakni, viszont senki se azért lakik itt mert ez olyan szuper hely, hanem mert megélhetési problémái vannak, és nem tudnak saját lakást venni, vagy egy albérletet fizetni. ezért nekünk mindent tűrni kel? és ha ezek olyan jó emberek, akkor miért tiltották ki őket Debrecenből??????”
 • 52. melony 2013. június 10. 21:55
  „Sziasztok!
  Itt olvastam a hozzászolásokat,én megértem hogy minenki fél a környéken és meg is értem,de kérdeztetek már meg egy Nagyfai lakost hogy neki mi a véleménye és hogy ő fél e, vagy van mitől félnie? Ők azok igazán ki vannak téve mindennek mivel ők közöttük vannak hiába vannak fegyveres őrök igazából csak ők tudják miaz nap mint nap közöttük ébredni és feküdni. Tudomásom szerint nem sok menekült van aki a a környező falvakba látogat mivel azt gyalog kell megtenniük, akkor kinek is van több oka a félelemre, azoknak akik max 3-4 emberrel találkozik vagy annak aki 100 al vagy többel?”
 • 51. Roland1000 2013. június 10. 15:58
  „Macs! Őszintén! Szerinted normális ésszel melyik a normális viselkedés? Ha a szemébe nézel valakinek, vagy ha nem? Ha nem nézek a szemébe, akkor az azt jelenti, hogy alázatos vagyok, vagy sunyi, vagy stb. És ez egy dolog, a másik meg az, hogy ha valaki ide jön ebbe az országba, akkor az itteni szabályokhoz próbáljon már meg alkalmazkodni, mert nekem van jogom megsértődni, ha úgy beszél hozzám valaki, hogy nem néz rám és nem neki, ha én a szemébe nézek. Vagy nem? Hát ez az: ahány ház, annyi szokás, de ez egy "magyar ház"...”
 • 50. macs 2013. június 10. 12:57
  „Roland1000,
  örülök, hogy elolvastad a cikket. :-)
  Tudod, ahány ház, annyi szokás! :-) Ami nálunk természetes, az egy másik országban nem az. És szerintem, ha egy kicsit körbenézünk a világban, találunk még egy csomó olyan dolgot, ami nekünk furcsa, de az ott élőknek normális és vica versa.
  Olvastam, hogy pl. Japánban a legnagyobb udvariatlanság a másik szemébe nézni, vagy attól, akivel beszélgetsz messzebb állni. :-)”
 • 49. Roland1000 2013. június 10. 12:57
  „" A menekültek sokszor konfliktusba keverednek egymással, de a magyarországi lakossággal kerülik az összeütközést és a bűncselekményt. Provokálásukat tanácsos elkerülni, és a kapukat, a mozdítható értékeket érdemes zárni - osztotta meg velünk tapasztalatát Zélity László rendőr ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője. Ugyanakkor jelzőrendszerként is használható úgynevezett elektromos éket adnak minden lakásba a nagyfai asszonyok, gyerekek személyes biztonságérzetének növelése érdekében."

  Alapból ez a helyzet: nagyon gáz! Úgy kell ezt a helyzetet megoldani, hogy a magyaroknak ne kelljen félni már az afgán menekültektől IS!!!

  "Azt egyetlen család sem fogadná el, hogy egy afgán lány ne afgán férjet válasszon. Ha ez
  mégis bekövetkezne, akkor ,,az a lány hibája és szégyene lesz" (és a rokonaié is). ,,A család
  belehalna szégyenébe" - mondták. Az egyik báty nem aggódott a húga miatt, hiszen ismeri
  annyira, hogy jól fog dönteni, és eszébe sem jut majd a Korán ellen vétkezni."

  A magyar nő elég jó az afgánnak, de a magyar férfi már nem elég jó az afgán nőnek. Én meg fordítva látom. Kifejezetten kiakadnék, ha a lányom egy afgánnal járna, vagy a fiam egy afgán lánnyal. Kifejezetten nem szeretném. legalább annyira nem, mint ahogy ők nem szeretnék azt,m hogy a lányuk a fiammal kezdjen.

  " A megkérdezett családok egyikében sem dolgozik a feleség. Ahol nincs férj, ott az ismerősök és az állami támogatás segít. "

  Probléma megoldva. A lényeg, hogy a nő minél kevesebbet legyen férfiak közelében.

  "Hogyan képzelnék el mostani életüket Afganisztánban? A családok elkeseredetten
  utaltak az évek óta dúló háborúra, a talibánok szigorú szabályaira és kegyetlenkedéseire.
  Az egyik asszony, aki itt ment férjhez egy afgán férfihoz, ezt így fogalmazta meg:
  ,,Biztos vagyok benne, hogy nagyon rossz férjem lenne Afganisztánban, még vásárolni
  sem engedne ki." Otthon semmi esélye sem lenne a tanulásra, itt viszont még akkor is
  van rá mód, ha gyerekek születtek. Egy másik anya úgy vélekedett, hogy ha otthon maradtak volna, akkor a gyermekei analfabéták lennének, nem lenne elég élelmük, és az
  sem biztos, hogy még élnének, hiszen a háború mellett sok betegség és vírus fenyegetné
  őket."

  Összességében az afgán nők és gyermekek az igazi nyertesei annak, ha eljönnek Afganisztánból, mert sokkal élhetőbb és emberibb életet élhetnek itt, mint otthon élhetnének. Főleg a nők.

  Na, kicsit elmerültem a témában, mert az a bizonyos link vagy 50 oldalnyi anyag... Macs! Legközelebb szíveskedj rövidebb felvilágosító cikket ajánlani! Köszi! :)”
 • 48. Roland1000 2013. június 10. 12:32
  „Macs! Az tény és való, hogy vannak jó dolgok is, amikről példát vehetnénk. nagyon tetszett a cikkben, ahogy a család összetartásáról beszélnek, miszerint ők nem válnak el, és a gyerekek nem beszélnek csúnyán, nem a pénz az Istenük, tisztelik a tanáraikat és tartanak is tőlük, mert ha megérdemlik, akkor akár a nyakasukat is megkaphatják tanítójuktól, és hogy elítélik, ha egy nő dohányzik (merthogy szerintem is elég igénytelenség...)...

  "Az iszlám előírások szerint tartózkodni kell a szeszes italok fogyasztásától és a cigarettától is. Több anyuka is elmesélte, hogy amikor a férjük már elég idős és tiszteletre
  méltó volt ahhoz, hogy rágyújthasson, akkor is iszonyatosan szégyellte ezt saját szülei
  előtt. Többször megtörtént, hogy amikor a szülők váratlanul megérkeztek, inkább a marká-
  ba szorította az égő cigarettát, minthogy a szülei meglássák őt dohányozni. "

  Tulajdonképpen ajánlom én is ezt a cikket mindenkinek, mert nagyon tanulságos, és a jó dolgokat átvehetnénk...

  Macs! Na jó, elismerem, hogy kicsit másképp nézek rájuk a cikk végigolvasása után. Vannak dolgok, amiket ők sokkal jobban csinálnak nálunk..., de vannak, amiket meg mi csinálunk jobban. Úgyhogy? mindenki elszúrja valahol.

  Az meg szomorú, ha nem a jó, hanem a rossz dolgokat veszik át a másik kultúrából.",,Túl szabadok lesznek, ott a gyermekek már nem is mindig köszönnek a szüleiknek, és eltanulták azt, hogy nem kell őket tisztelni." Hét, én nem tudom. Nem hinném, hogy a német gyerekek nem köszönnek a szüleiknek.

  És egy afgánnak furcsa, hogy mi nem vállalunk be simán 10 gyereket. Mi annyit vállalunk, amennyire futja.

  A cikket végigolvasva hol háborogtam, hol pedig elismertem, hogy az úgy jobb, ahogy ők csinálják, de összességében fenntartom az első véleményem.”
 • 47. majzik 2013. június 10. 12:21
  „40. Smerdis 2013.06.09. 22:14
  Kisbarátom !

  Nagyfa a Tisza túloldalán a Maros szögben található ! Algyő közigazgatási területén belül, de tőled nyílvám ,,q-va messzi ".”
 • 46. Roland1000 2013. június 10. 12:19
  „És Macs, tovább olvasva a cikket, folyamatosan erősödik bennem a gondolat, hogy ezeknek az embereknek nagy számban kell ahhoz itt lenniük, hogy házasodni tudjanak, hiszen ezt igenis nehezen, vagy egyáltalán nem fogadja el egy magyar nő azokat a feltételeket, amiket egy afgán férj állítana, és joggal nem fogadja el.

  Ez itt egy teljesen más világ, mint ahonnan ők jönnek. De szerintem: sokkal jobb világ. Innentől kezdve, nem hinném, hogy a magyar nőknek kéne az afgán férfiakhoz alkalmazkodni.

  Összegezve: problémás lesz itt az életük és ők maguk is problémák lesznek ennek az országnak - szerintem. De ez csak egy vélemény.”
 • 45. Roland1000 2013. június 10. 12:14
  „És hogy ne tűnjek idegengyűlölőnek és nagyon gonosznak:

  Amennyiben ezek a bizonyos arab családok igazán be akarnak illeszkedni, nem bűnöznek, hanem dolgoznak, akkor nekem semmi kifogásom ellenük. Hogy is lehetne, hiszen a magyarok közül is sokan mennek nyugatabbra, hogy az itteni viszonyokhoz képest jobban élhessenek Németországban, Ausztriában, Angliában és had ne soroljam! Ha mi magyarok visszakézből elutasítjuk a hozzánk érkezőket, akkor mi milyen alapon várjuk, hogy más országokban bennünket befogadjanak?

  És ez is nagyon szép dolog és itt is követendő példa lehetne, hogy az idős szülőket segítik. A hazai közbiztonságot tekintve, már az is nagy segítség lenne az idős embereknek, ha a gyerekeik nem hagynák őket magukra, és lenne hely számukra az otthonukban.

  Egy biztos, az afgán kultúra nagyon más, mint a miénk, és egészen másképp látjuk a világot, és mások a szokásaink. Ők megütköznek azon, hogy a nő nem arra hivatott, hogy a férjét kiszolgálja, míg én meg azon ütközöm meg, hogy az arab kultúrában akár a nyílt utcán veri egy férfi halálra a hűtlen feleségét, vagy lánytestvérét, vagy köveznek halálra valakit, akit megerőszakolt!!! egy férfi. Még azt bántják, aki a sértett. Számomra az arab kultúra összességében elfogadhatatlan, és nehezen tudom elképzelni, hogy zökkenőmentesen illeszkedjenek be ezek az emberek az európai kultúrába. Ha én elmegyek Angliába, akkor nem nagy a váltás. Ha egy afgán jön ide, az nagy.”
 • 44. Roland1000 2013. június 10. 12:00
  „És Macs! Nem működik a vegyes házasság, mert egy magyar nőre nem lehet csak úgy rászólni, hogy pucolja ki a wc-t? Hát egy rendes magyar nő mindig tisztán tartja a wc-t, és ha a férje megteremti számára annak lehetőségét, hogy megengedhesse magának azt a luxust, hogy otthon maradjon és csak a gyerekeket nevelje, háztartást vezesse, az urát kiszolgálja, akkor sok magyar nő szíves örömest megtenné ezt. Kíváncsi vagyok, hogy a hazánkba menekült afgánok közül hány keres olyan jól, hogy a felesége otthon maradhasson és jól éljenek - nem az afgán, hanem a magyar viszonyokhoz képest.

  Maradjunk annyiban, hogy az afgánok semmilyen szempontból nincsenek abban a helyzetben, hogy a magyar viszonyokat szapulhassák. De ha úgy érzik, hogy igen, akkor az amiatt a szakadék miatt van, ami elválasztja őket Európától, és ami a vallásuk, kultúrájuk miatt - szerintem - áthághatatlan.”
 • 43. Roland1000 2013. június 10. 10:28
  „És ami miatt kifejezetten taszító számomra az arab kultúra, az az, ahogy a nőkkel bánnak. És ide jönnek, és értetlenkednek, hogy itt másképp van. Hát másképp van!

  És nem vagyunk elég vendégszeretők? Akkor menjenek haza!!!! Olyan vádol bennünket azzal, hogy nem vagyunk vendégszeretők, akik Magyarország vendégszeretetét oly mértékben élvezik, hogy ez az ország befogadja őket?

  Igazi hálátlanok!!!! Ez a véleményem. És a cikkből is kitűnik. ne haragudj, de a cikkel csak még inkább meg lett róluk a véleményem!

  "Ugyanezek a lányok arról panaszkodtak, hogy a magyarok nem elég vendégszeretők.
  Náluk az a szabály, hogy azzal a vendéggel kell a legtöbbet foglalkozni, aki a legidegenebb
  a társaságban, hiszen ő érezheti magát a legkényelmetlenebbül. Rá kell a legtöbb figyelmet
  fordítani. ,,Azért kell a vendéggel nagyon figyelmesen foglalkozni", mondták a lányok,
  ,,nehogy azt mondja, hogy a vendéglátók csak magukkal törődnek. Az nagy szégyen lenne."
  Itt viszont voltak már kellemetlen tapasztalataik, és többször is feszélyezve érezték magukat.
  Többeket meglepett, hogy nálunk ,,a nő az úr". Az egyik anyuka elmesélte, hogy ha
  Afganisztánban egy másik férfi meglátta volna, hogy az egyik férj segít a feleségének a ház-40
  tartásban, biztosan megdöbben. ,,Mit csinálsz? Hát te nem vagy nő! Arra van a felesé-
  ged." Mi több, itt sok családban a nő dolgozik és tartja el a családot. Az egyik anyuka
  ezzel magyarázza elsősorban, hogy miért nem működik afgán-magyar vegyes házasság."”
 • 42. Roland1000 2013. június 10. 10:23
  „Macs! Azt hiszem, a cikktől nem szerettem meg jobban őket.

  "Három huszonéves lánynak még most is szokatlan, hogy itt az emberek orrot fújnak
  mások előtt. ,,Nálunk ez nagyon nagy illetlenség, főleg evés közben." Afganisztánban
  feláll az illető, és kimegy orrot fújni. Továbbá Afganisztánban az utcán nem illik enni,
  bár, bevallották, itt néha velük is előfordul. "

  Ide jönnek, ingyen tanulhatnak, elhelyezik, segítik őket, és mégis azon rinyálnak, hogy illetlenség mások előtt orrot fújni. És ha a metrón utazik - ahol nem tud hova kimenni -, akkor meghúzza a vészféket, hogy kifújja a taknyos orrát? És ha én megyek az ő országukba, hogy nekem ott új életre adjanak lehetőséget, akkor nem kritizálódom. Szerintem mi itt Magyarországon sokkal civilizáltabbak vagyunk, mint ők ott Afganisztánban.”
 • 41. Roland1000 2013. június 10. 10:18
  „Macs! Benqval egyetértek, és nem elítélem őket, csak szerintem nem nagyon lesznek ők túl hasznos tagjai egy társadalomnak sem. na jó, biztos akadnak kivételek.

  És amíg a magyar városokban és falvakban a melósoknak kilopják a szemét, amíg az idős embereket átdolgozott élet után a saját otthonukban verik halálra, addig nem arab menekülteket kellene őriztetni a rendőrséggel, hanem rendet rakatni vele kis hazánkban. Nekem ez a véleményem. Linkelhetsz nekem cikkeket és hidd el, vagyok olyan emberséges, mint te, de elég gáz, ami ebben az országban megy. És kezd egyre gázabb lenni a közbiztonság is. Rengeteg az életfogytot érdemlő gyilkosság, és a nőknek félni kell az utcán, ha éjszaka egyedül mennek, mert nem tudhatják, mikor erőszakolja meg őket valaki. Van itt annyi gond és megoldandó probléma, hogy nem érdekel túlzottan ezeknek a bevándorlóknak a sorsa.”
 • 40. Smerdis 2013. június 09. 22:14
  „én algyői vagyok, de nekem senki nem szólt, hogy félnem kellene :)”
 • 39. laca100 2013. június 09. 19:57
  „3 nap és MEGTELT! Sajnáljam őket? Oké, sajnálom. Előrébb vagyunk ezzel az elég drága sajnálattal? Szerintem nem. Pontosan tudják, hogy mit akarnak. A tőlük fejlettebb társadalmak ellátórendszerét szívogatni. Nem dolgozni. Írni, olvasni, beszélni nem tudnak, tanult szakmájuk nincs. Akkor? Mit akarnak? Az a probléma, hogy pont egy lepukkant országon keresztül próbálkoznak, amelyik még a saját állampolgárainak sem tudja biztosítani a megfelelő egzisztenciát. Úgyhogy ezt benyeltük!! Meg még nyeljük egy jó darabig. Éljenek a Schengeni vívmányok! A <moderálva> rajtunk marad! Inkább jelen pillanatban Önöket sajnálom, Tisztelt Nagyfai lakosok. Higgyék el, lesz még gondjuk! De, Laci Bácsi megmondta, nyugodjanak meg!! U.i.: Újszegeden is megszűntek a betörések. Azt is megmondta. Vagy mégsem??????”
 • 38. macs 2013. június 09. 15:27
  „36. Roland1000,
  ne törj pálcát felettük, ne ítéld el őket!
  http://menedek.hu/sites/default/files/page-uploads/diskurzus-03.pdf”
 • 37. benq 2013. június 09. 14:51
  „Ezek az emberek kifizettek több ezer eurot, dollárt a csempészeknek, miből is volt oly sok pénzük??
  Itt megalázkodik mert érdeke, de ha te mint európai az ő országában találkoznál vele, lehet ez a migráns lenne az elő aki lenyúzná a bőröd. Reméljük a TEK végzi rendesen a dolgát meg a többiek!
  Amúgy füleltek már le ezek közül terorrPistát? Nem rémlik, hogy írtak volna róla valahol.”
 • 36. Roland1000 2013. június 09. 13:31
  „Igen, meg még másban is különbözik egyik és másik ember, kedves Macs! És te tényleg azt hiszed, hogy gyalog tették meg az utat? Ugye nem? Csempészek!!!!! hozzák őket például kamionok belsejében, az áru közé rejtve. És ha látnék arra esélyt, hogy van esély az integrálódásukra, akkor azt mondom, hogy rendben, de körülbelül annyi az esély arra, hogy ezek a nyomorult és igénytelen környezetből ide érkező emberek beilleszkedjenek, mint amennyi esélye volt erre "egyeseknek". Évszázadok alatt sem kapták el a fonalat abban a kérdésben, hogy miképp kéne szocializálódni és kulturáltan élni.”
 • 35. macs 2013. június 09. 11:51
  „Nem régen láttam egy ausztrál filmsorozatot, ami arról szólt, hogy több, a bevándorlókról nagyon rossz véleménnyel bíró embert elvittek azokba az országokba, ahonnan a menekültek jönnek. Így saját szemükkel láthatták honnan és miért indulnak el. Volt akinek megváltozott a véleménye, volt akinek nem. Többen úgy gondolták, maradjanak szépen otthon, és ne Ausztráliában keressék a boldogulásukat, mert ezzel az ország lakóitól vonnak el forrásokat, nekik teremtenek konkurenciát. Többen azt mondták segíteni kell ezeknek az embereknek.
  Végig gondolta valaki, hogy pl. Afganisztán milyen messze van? Ezek az emberek nem repülőn vagy egyéb kényelmes módon teszik meg az utat, hanem sok esetben gyalog. Miért vágnak bele, mert élni akarnak, mert úgy gondolják, hogy a világnak ezen a részén emberi életet élhetnek.
  Tőlünk is sokan elmentetek külföldre, ők annyiban szerencsésebbek, hogy nem kell veszélyeket vállalva, gyalog menniük.”
 • 34. majzik 2013. június 09. 10:04
  „Van nekünk cirka 800 mi9gránsuk aki öt száz éve próbálnak ,,asszimilálódni" több kevesebb sikerrel !

  Tovább kell engedni a ,,tojás dobáló " Svájcba és a férfi vizelést reformáló Svédországba a delikvenseket.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élesben vizsgáznak a mobil partfalak

Szentendrén most dacol az évszázad dunai árvizével az első magyarországi mobil gát, a szegediek a tévében nézhetik, mit bír el - 2015-től hasonló védelem lesz nálunk is. Tovább olvasom