Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Mentálhigiénés ház nyílik Szegeden

Mentálhigiénés központ nyílik hamarosan Szegeden, amely nemcsak a civil szervezeteknek biztosít találkozási lehetőséget, hanem a tervek szerint a budapesti Semmelweis Egyetem egyik kihelyezett tagozatának hallgatói is a Mátyás téri épületben tanulhatnak.
Szegeden 1996 óta képeznek mentálhigiénés szakembereket. A budapesti Semmelweis egyetem kihelyezett tagozatának hallgatói egyelőre az SZTE egészségügyi karától bérelt tantermekben tanulnak. Jövő év elejétől azonban a tervek szerint átteszi székhelyét a tagozat: az Alapítvány a mentálhigiéné oktatására nevű szervezet a Mátyás téren vásárolt meg egy épületet, oda tervezik átvinni a képzést is. A majdan önállósodó oktatási intézmény vezetője dr. Ónodi Sarolta, aki egyebek mellett az SOS telefonos lelkisegély-szolgálatot is vezette hosszú éveken át.
– A mentálhigiéné hasonló karriert fut be, mint korábban a szociológia.
Egyre komolyabb tudományággá fejlődik, s a következő évben a fővárosban már a doktori képzés első végzősei szerzik meg diplomájukat.
A mentálhigiéné nem önálló, hanem szakirányú végzettségre épülő képzés – mondta Portörő Katalin, az alapítvány munkatársa. – Ez a szemlélet megpróbálja valamilyen módon befolyásolni a társadalmat, az emberek gondolkodását, életvitelét. Ráadásul a Szegeden működő kihelyezett tagozat egyfajta kapocs a civil és az állami szféra között, hiszen a posztgraduális képzésre mindkét területről érkeznek pedagógus, pszichológus, orvos, szociális munkás, teológus diplomával rendelkező, vagy az idősgondozásban tevékenykedő hallgatók.

Az Európai Unió az utóbbi időben számos programot támogatott a Humán-erőforrás Operatív Program pályázati keretéből. Az erre a célra elkülönített alapból 21 millió forintot nyert az alapítvány a humánerő-fejlesztésére. Ebből az összegből 4 millió forintot költenek a Mátyás tér 23. számú ingatlan felújítására. Az alapítvány kurátorainak elképzelése szerint itt jön létre hamarosan egy olyan központ, ahol a pszichodráma-oktatás, a rögtönző-színház éppúgy befogadó helyre lelhet, mint az egy hetes intenzív képzések.

A szegedi mentálhigiénés alapítvány november végén mutatkozik be. A hallgatóknak februártól már a Mátyás téri épületben tartják az előadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babszemekből kirakott országtérkép

Nyolcvanöt kilós sütőtököt is láthattak az érdeklődők Balástyán, a hét végén megrendezett zöldség-… Tovább olvasom