Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Mi virágzik Szegeden?

Szeged - A növény neve nem aranyeső (Laburnum), hanem téli jázmin (Jasminum nudiflorum), az olajfélék családjába tartozik.

Ezt Erdei László biológustól tudjuk. Azért küldtük el neki a felvételt, mert miután a képet feltettük internetes oldalunkra, szokás szerint parázs vita indult arról, mi is lehet az, ami a szegedi Árpád téren virágzik.

Aranyeső? Aranyvessző? Aranyfa? Aranycserje?

Kicsit emlékeztetett ez a régi anekdotára, amely szerint Csokonai Vitéz Mihály költő bebizonyította egy debreceni tanárnak, hogy márpedig Debrecenben doktorból van a legtöbb. Kendőt kötött az állára, mintha fájna a foga, elment a piacra, és jól számított, mert útközben százhetvenkilencen állították meg valamilyen jó tanáccsal, ő pedig mindenkinek a nevét fölírta egy füzetbe, és odaadta a tanárnak, akivel tíz font verpeléti dohányban fogadtak. A mi olvasóink között botanikusból van több: szeretik megismerni környezetüket, és ennek csak örülni lehet.


Mi virágzik Szegeden?

Szóval a téli jázmin virágja ugyan érzékeny a komolyabb hidegre, a bimbó azonban fagyálló. – Ezért, ha el is fagyna, a későbbi, januári-februári enyhe heteken ismét kivirágzik. Ez virul a mi Tárogató utca–Marostői utca sarkán lévő kerítésünkön is – írja Erdei László. Hozzátette még a tisztánlátás végett, hogy az aranyvessző (Forsythia x intermedia) kora tavasszal virágzik, felálló vesszejű cserje, aranysárga virágokat hoz, de még lombfakadás előtt. Sajnos egy másik, nyáron virágzó évelőt is ezzel a névvel illetnek, pedig az a Solidago virga-aurea, a fészkesvirágzatúak családjából. Az aranyeső pedig: „egy késő tavasszal, kora nyáron virágzó, csüngő virágzatú fácska, a pillangósvirágzatúak családjába tartozik."

Olvasóink írták

 • 5. Kathryn 2010. december 02. 14:58
  „Én meg spec. tényleg botanikus vagyok. Igényesen állok ahhoz, hogy amit megtanítok, az valóságos és helyes is legyen. Mindössze ezt az igényességet várjuk a DM cikkírójától. Azon sem kellene csodálkozni, hogy a városban nem egy darab botanikus van (üzenem a cikkírónak, hogy van a városban egy egyetem is ahol taníccsák ám az ilyesmit!!) persze egy téli jázmin felismeréséhez nem kell botanikusnak lenni, mint ahogyan ahhoz sem kell zoológusnak lenni, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a tehén nem lila.”
 • 4. Titanilla 2010. december 02. 13:27
  „3. ez jó, igazad van! Egyébként lehet valami a dologban - már mint -téli jázmin- mert emlékszem minden évben szokott ez nyilani a Nagy Á mellett, csak talán később.”
 • 3. zoltanszabo 2010. december 02. 11:16
  „Hogy mi virágzik ?? A korrupció, a bűnözés, a gyalogos gázolás, vevő átverés, a fekete gazdaság, számla nem adás, a bünti kiszabása, a hatóság szarakodása, közüzemi számlák giga összegéről, stb.....”
 • 2. gedeon 2010. december 02. 10:58
  „A munkanélküliség.”
 • 1. jozko 2010. december 02. 09:46
  „Már majdnem kiszaladt a számon!

  Hát persze, hogy a...téli jázmin!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biológiai órától a rákos sejtig

Két napon át ismertetik munkájuk legújabb eredményeit a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) tudósai. Tovább olvasom