Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Milliókkal csökken az alapok pénze Szegeden

Szeged - 50 ezer forintot nyert tavaly a Belvárosi katolikus plébánia a Fiatal kezek az öreg billentyűkön című programjára a város kulturális alapjából, Makaliczáné pedig 70 ezret a Marika Panzió prospektusára az idegenforgalmi keretből. Idén a tervek szerint megszüntetik, illetve megfelezik az alapokat. A városi televízió 100 helyett csak 20 millió forint támogatást kapna az önkormányzattól.
Botka László polgármester Szeged nagy adózóinak jelentette be az előző héten a város idei költségvetéséről szólva, hogy bizonyos támogatási kereteket megszüntetnek, más alapokat pedig megfeleznek a tervek szerint. Erre azért van szükség a polgármester elmondása szerint, mert a kormányzati elvonások 1,6 milliárd forintos lyukat ütöttek a költségvetésben.

Csak 20 milliót kapna a VTV

A 2013-as költségvetés tervezete szerint idén 3-ról 1,5 millióra csökkentenék az ifjúsági támogatási keretet, 10 helyett csak 8 millióval támogatnák a Szegedi Rendőrkapitányságot, 12 helyett csak 5 millióval a polgárőr szervezeteket, és 5-ről 4 millióra csökkentenék a bűnmegelőzési tanács önkormányzati támogatását. A tavalyi 25 helyett idén csak 16 millió jutna a játszóterek felújítására, valamint 32,5 millió helyett csak 10 millió forint a kiskerti utak fejlesztésére. A 14 önkormányzati cég támogatását visszaállítanák a 2010-es szintre, s 800 millió forinttal csökkentenék, 5,9 milliárdról 5,1 milliárd forintra. A cégeket illetően a legnagyobb meglepetés, hogy a 2013-as költségvetésben a városi televízió működési támogatására csak 20 millió forintot állítottak be. A VTV a korábbi években mindig 100-120 millió forint önkormányzati támogatást kapott.

Botka László elmondta, megszüntetnék az 5 millió forintos polgármesteri, a 40 milliós egyházi, a 100 milliós választókörzeti és a 30 milliós településrészi keretet. A 20 egyéni önkormányzati képviselő választókörzeti alapja fejenként 3,5-8 millió forint. Ebből a pénzből például utat és járdát javíttatnak, civilszervezeteket, rendezvényeket támogatnak választókerületükben a képviselők. Hasonló célra fordítják a városatyák a településrészi keretet is, amelyet a körtöltésen kívüli városrészek – Szentmihály, Szőreg, Petőfitelep, Tápé és Kiskundorozsma – képviselői használhatnak fel. Botka László megszüntetné saját, 5 millió forintra zsugorodott alapját is, amely tíz éve még 120 millió forint volt. A polgármester 2010-ben például 1,8 millió forintot adott az árvíz sújtotta Hernádkércsnek a keretéből. Tavaly az egyházi keretből korszerűsítették 900 ezer forintért a baptista gyülekezet hangosítási rendszerét, valamint felújították 1 millióért a dorozsmai Keresztelő Szent János plébánia irodaszárnyát.

Felére, 8-ról 4 millió forintra csökkentenék a kulturális, 10-ről 5 millióra az idősügyi és 4-ről 2 millióra az idegenforgalmi keretet. Tavaly 50 ezer forintot nyert a Belvárosi katolikus plébánia a Fiatal kezek az öreg billentyűkön című, az ifjú orgonaművészeket bemutató hangversenysorozatára a város kulturális alapjából. Ugyanennyit nyert itt a Holdfény Nyugdíjas Egyesület hastánccsoportja – egyenruha-beszerzésre. Makalicza Lajosné 70 ezer forintot nyert a Marika Panzió, a Pick Zrt. pedig 360 ezret a szalámi- és paprikamúzeum prospektusának elkészítésére az idegenforgalmi alapból.

A tervek szerint a sporttámogatás összege is csökken, visszaállítják a 2010-es szintre. Tavaly ebből kapott 300 ezer forint támogatást működésre a Móravárosi Kinizsi Húsos Sportegyesület. Változás: csak a Pick Szeged, a férfi vízilabdacsapat, a kajak-kenu klub, a férfi kosárlabdacsapat és a teke maradna a kiemelten támogatott csapatok kategóriájában.

Olvasóink írták

 • 3. sikan 2013. február 11. 23:01
  „A sportolóknak a választott sportág minél eredményesebb végzése a munkájuk, s ezt valamelyik egyesületnél (az a munkahelyük!) végzik. A munkahelyeken a bevételekből fedezik a kiadásokat, s a nyereséget lehet munkabérre fordítani. Bevételüknek a tagdíjakból és a nézők által fizetett belépők árából, no meg szponzoroktól kapott pénzből, esetleg TV-közvetítési díjakból kellene állnia, semmiféle önkormányzati támogatást (az adózók pénzéből befolyt, másra sokkal fontosabb pénzeket) nem kellene adni egyetlen sportágnak sem! Olyan összegeket vesznek fel a jól menő sportágak játékosai, edzői, ilyen-olyan naplopói, hogy mások az egész napos gürizéssel, akár diplomával sem keresnek csak töredékét! Senki nem kényszeríti a sportolókat, hogy azt csinálják, ne hivatkozzanak megerőltető terhelésre, mert egy bányász, kohász, földműves, tanár, orvos, s lehetne sorolni számtalan munkakört, amelyben a sportolókét elérő fizikai, szellemi (sportolókra ez utóbbi nem jellemző!) megterhelésnek, s esetleg az egészségüket is veszélynek kitevő feladatoknak kell megfelelniük. Mégsem kapnak a normális munkát végzők sem olyan bérezést, külföldre sem viszik nagy részüket, s nem huszon-harmincévesen hagyják abba a munkát, mert a nyugdíjat nagyon sok év után érhetik csak el! A sportolók emellé kapják a helyiséget, ruhát, sok esetben autót, szállást, időnként ingyen kaja, ingyen masszázs és uszoda stb. Az olimpikonoknak az érmekért kifizetett pénzek is horribilisek voltak, már az emelés előtt is, de amit kaptak végül, az már pofátlanság (a nálunk sokkal jobb anyagi helyzetben lévő Németországban csak kb. 1/6-1/7 annyit fizettek Ft-ra átszámolva, s még azt is meg akarják szüntetni). A tervezett stadionépítésekre szánt milliárdoknak lenne bőven jobb helye, de amíg egy (foci)őrült áll az ország élén, az a fontos, nem a választók érdekei! Sportolónak többnyire az megy el, akinek büdös a munka, nincs elegendő gógyija a tanuláshoz (akik sport mellett diplomát szereznek, azok jó része a volt köztársasági elnök diplomájával azonos módon, vagy legalábbis erős hátszéllel jutnak hozzá, tisztelet a kivételnek, mint pl. Magyar Zoltán).”
 • 2. kilo 2013. február 11. 12:44
  „Hmm abban van igazság, hogy nem 1-2 nagy sportklubot kellene nagy összeggel támogatni, hanem a sok kicsit, ugyanis ott sokkal több eredményt lehetne elérni így. Egy kis klubnak a pár százezer forint is sokat jelentene, míg egy Pick-nél az csak morzsa.”
 • 1. tatam 2013. február 11. 12:06
  „A Szegedi Rendőrkapitányságot miért is kell akár 1 Ft-tal is támogatni? Tudtommal költségvetési szerv!! Kérjenek a Pintértől!
  Tavaly a szegedi focira is sokkal többet (milliókkal többet) költöttek el, mint amiben az év elején megállapodtak! Eredménye?? Én nem látom, de lehet az én szemem a rossz!
  A nagy "profi" PICK Szegednek sem a városból kellene megélni, ilyen játék mellett!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kréta van, de rengeteg a kérdés

Közel sincs minden rendben az állami kézbe került iskolákban, rengeteg a kérdés, amelyekre senki sem ad választ – mondta Kardos Kálmán. Tovább olvasom