Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Milliós hatalmi játszma Bakson

Baks - Katasztrofális, bosszantó, kiábrándító – így jellemezték a helyiek a baksi helyzetet. A település képviselő-testülete decemberben oszlatta fel magát. Februárra írták ki az időközi választást. A falu két részre szakadt: egyik fele Búza Zsoltot, a jelenlegi polgármestert, a másik fele Tóth Margitot támogatja.
– Egyre rosszabb a közhangulat Bakson. Barátságok, családok mennek rá a viszálykodásra. A falu egyik fele Búza Zsoltot, a jelenlegi polgármestert támogatja, a másik fele Tóth Margitot, aki ellene indult a választáson, de néhány szavazattal lemaradt mögötte – hallottuk egy helyi férfitól, akivel a Tisza vendéglőben beszélgettünk. Megtudtuk: régebben május elsején főzőversenyt szerveztek a helyieknek. Mindenki jóban volt mindenkivel. Tavaly 20 helyett már csak egy-két bográcsban rotyogott a pörkölt. – Az utcán nem lehet megállni beszélgetni, mert egyik rögtön jelenti a másiknak, hogy kivel látott diskurálni. A piacon két csoportra különülve susmorognak a népek. Ha az egyik csapatból valaki közelebb megy a másikhoz, elhallgatnak. Szomorú, ami itt megy. Pedig régen a Zsolti meg a Margit is barátok voltak, és ez lett belőle – utalt a településen kialakult helyzetre.

Az utcán mindennapos téma a falu jövője. Fotó: Frank Yvette
Az utcán mindennapos téma a falu jövője.
Fotó: Frank Yvette

Korábban megírtuk: feloszlatta magát a baksi képviselő-testület, mert a többség nem tudott együttműködni a polgármesterrel. A településen február 26-ára időközi választást írtak ki. Január 27-éig lehet leadni a kopogtatócédulákat. Információink szerint a már említett riválisok és két helyi vállalkozó indul a polgármesteri székért.

Hiányzik az alázat

Huszonhat évig vezette a települést Balogh Lajosné, akit otthonában kerestünk fel tegnap délután. A 66 éves asszony elmondta: mostanra „kigyógyult a politikából", ám a település ügyeit még mindig a szívén viseli. Szomorúan figyeli a képviselő-testületben történteket, és reméli, hogy hamarosan normalizálódhat a helyzet, mert az ellenségeskedéssel a falunak ártanak. – Nagyon fontos az alázat az emberek felé. Egy település vezetőjének a lakosságot kell szolgálnia. Mindig lesznek konfliktusok, ezeket kezelni kell, és megpróbálni közös nevezőt találni – fogalmazott a volt polgármester.

A baksiakat élénken foglalkoztatja, hogyan alakul a település sorsa. Az általunk megkérdezettek fennhangon mondták el véleményüket, de amikor a nevüket kérdeztük, elhalkultak. A Memphis Kávézó és Büfé törzsvendégei például forradalmat vizionáltak, szerintük addig húzzák a képviselők és a polgármester „a nép agyát" a kis csatározásaikkal, mígnem elszakad a cérna.

A közhangulaton nem segít, hogy a helyi cigányok között valaki elhíresztelte: Tóth Margit a Jobbik színeiben indul.

A képviselő ezt határozottan cáfolja. Egy nő arról mesélt, hogy a képviselő-testületi ülések cirkuszra hasonlítottak. A polgármester szimpatizánsai bekiabáltak, szidták az ellenzéki képviselőket – elkeserítő, ami ott ment. A buszmegállóban arról beszélgettünk két férfival és egy nővel, hogy nekik már mindegy lenne, „ki kerül hatalomra", bár teljesen elégedettek Búza Zsolttal. Egyiküknek „rengeteg" unokája van, akik sokkal több segélyt kapnak, mióta Búza a polgármester. Harmat Mihályné, az egyik vegyeskereskedés tulajdonosa katasztrofálisnak titulálta a helyzetet. Felsorolta a polgármester által véghezvitt fejlesztéseket. Kiemelte: a választás másfél millió forintjába kerül a településnek. – Jobb helye is lenne a vagyonnak a 40 millió forintos adósággal küzdő Bakson, mint hogy hatalmi játszmára fordítsák – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 20. baksmáriatelep 2012. január 28. 12:23
  „KEDVES BAKSIJAK NEHIGYETEK MARGITNAK MERT MARGIT EGY UTÁLATOS MIT AKAR IT MARGIT Ö JOBIKOS REMÉLEM NEM LESZ POLGÁR MESTER REMÉLEM HOGY BUZA ZSOLTI LESZ ANYERÖ MERT A AZEGÉSZ MÁRIA TELEP RÁSZAVAZ HAJRÁ BUZA ZSOLTI CSAK IGY TOVÁB TEVAGY AMENÖ POLGÁR MESTER”
 • 19. baksi 2012. január 21. 17:52
  „Gyorsan össze is kapom magom!!
  Igazad van, mivel a szavazópolgárok juttatták be ezt a 4 képviselőt- TE is tiszteletbe tarthatnád, mert nem 1 embert sértesz meg, hanem több százat. Na és mi van akkor-- Ha valakit le p...-nak,az volt vagy nem??
  baksiakrahat 2012.01.21. 10:27--bátor vagy hogy csak így mered leirni a neved. Jellemző ez a másra mutogatás.”
 • 18. baksiakrahat 2012. január 21. 10:27
  „Tisztelt hozzászólók!
  Nem itt kellene dönteni Baks település sorsát,hanem aki elég ambícíót érez magában kapja össze magát hiszen Január 27-ig bárkinek lehetősége van akár Polgármesternek,akár települési képviselőnek jelöltetni magát,tegye meg mindegy ugyis a szavazó polgárok döntenek.
  Nem éppen megtisztelő akárkit is le párttitkározni így hogy nem meri fel vállalni a személyazonósító okmányában szereplő nevét a kommentelő.”
 • 17. Szúrkoló 2012. január 20. 22:24
  „Tisztelt Buksi111! Tényleg nagyon tájékozott vagy,ezt kell megállapítanom,de mond már meg azt is, hogy mikor lesz a Társultnak (szennyvíz) taggyűlése,mert a képviselők hiába kérdezték, persze több más kérdést is, megválaszolatlan maradt.Ezek kiderülnek az általad említett jegyzőkönyvekből? Kíváncsiak a tagok arra is,hogy hogy áll anyagilag a Társulat! Ha tudod írd már le!!! Jó???”
 • 16. baksipolgár 2012. január 20. 16:22
  „Kedves Buksi!

  A nevedet már kitaláltam és annak aki még nem tudja segítek egy kicsit K.G. :-)
  Te is a telepen laksz és a legjobban neked kellene tudni, hogy nem Mihályné Tóth Margit szüli az ellentéteket, hanem Te és a hozzád hasonlók ott lenn. Én legalábbis úgy tudom és ezt meg lehet cáfolni, hogy Bakson a jobbikosok még nem bántottak senkit sem és ok nélkül nem is fognak. A baksi weblap most lett kész nem olyan régen, és ha nem lenne választás még most sem lett volna frissítve az biztos.
  Én még arra lennék kiváncsi, hogy Te ezeket az információkat honnan tudod ilyen részletesen, mert szerintem még a képviselők sem tudják ilyen pontosan a számokat mint te.”
 • 15. pulito 2012. január 20. 07:58
  „Kedves Buksi 11 !

  Elkötelezett hozzászólásában nem említi, hogy a baksi polgármester sem tanulta a "polgármesterséget" ! Ha ő beleszokott a munkába mások miért nem tudják ezt megtenni.
  2, Közpénzből, jó szakemberekkel dolgozó szervezet miért nem tudja pontosan mennyiből gazdálkodik, mennyi a hiány stb ?
  3, Az elmúlt 6 évben konkrétan hány munkahely teremtődött ? Az önkormányzat körül 3-4, a Mária telepi házban mindenkinek lett mellék állása.
  Miért ilyen nagy gond, hogy átláthatóbban kellene működni, a képviselő testület döntéseit elfogadni és nem felülírni, hogy 7 embernek kell dönteni és nem egy személyben a polgármesternek.”
 • 14. docipolgarmester 2012. január 19. 16:54
  „Kedves zémann!
  Köszönöm a jókívánságokat, én is a lehető legjobbakat kívánom Önnek.”
 • 13. cumania 2012. január 18. 22:25
  „Húúú, mi van itt? :)”
 • 12. zémann 2012. január 18. 20:52
  „Kedves docipolgarmester!
  Örülök, hogy tisztáztuk a személyét, és nincs benne ebben a cirkuszban. Munkájához nagyon jó egészséget, és sok sikert kívánok!”
 • 11. baksi 2012. január 18. 19:45
  „jó ötlet volt, hogy belenézzek a jegyzőkönyvekbe- meglepet.és számomra, hogy csak 4 fő képviselő hozzászólását láttam,( jó párba belekukkantottam) a másik 2 képviselő asszony nevével én nem is találkoztam.....Gondolom ott voltak ők is..”
 • 10. Szúrkoló 2012. január 18. 18:37
  „Igazad van "baksi" tényleg munkahelyteremtők a beruházások,mint azt "buksi111" is leírta, csak egy a baj, hogy egyet még te is kihagytál, a fűtőt,aki majd befűt a falukemencébe.Ő még az igazgatóktól is fontosabb, mert nem mindenki tud ám a mai világban már befűteni. Egyébként a "buksi111" nek írom, a csodálatos honlapot megtekintettem, bizony vannak még hiányzó jegyzőkönyvek ,pl.november, december stb. Vagy ezek sincsenek még aláírva. Elolvastam én több jegyzőkönyvet is, egy , a képviselőtestületi gyűlésekre rendszeresen eljáró személy nyilatkozta és kérte azt, hogy azon képviselők ellen tegyen a jegyző úr jogi lépést , hogy ne hagyhassák el indokolatlanul az üléstermet, akik menetközben távóztak, nyilván azért,mert nem hagyták ,hogy mégjobban megalázzák, szidalmazzák őket, az illető elfelejtette, hogy nem párttitkár már, hanem a demokrácia többek között így is működik.”
 • 9. docipolgarmester 2012. január 18. 18:08
  „Kedves zémann!
  Ön nem tudatlan. Tóth Margit én vagyok és valóban Dóc polgármestereként regnálok. Bakson a képviselő asszonyt, Mihályné Tóth Margitnak hívják.”
 • 8. Domonics 2012. január 18. 17:56
  „Zagyva György Gyula február végén majd megmondja a tutit.. addig meg majd történik valami..”
 • 7. baksi 2012. január 18. 16:53
  „buksi111 2012.01.18. 13:07
  ---Jobb helye is lenne a vagyonnak a 40 millió forintos adósággal küzdő Bakson, mint hogy hatalmi játszmára fordítsák - fogalmazott.---Akkor Ő miért mondta 4o milliót pedig nem hiszem hogy messze kell neki menni pontos infoért.!!!!!!
  --- felújítás után ezek az épületek munkahelyet fognak teremteni a itteni lakosok számára---ugye csak ez vicc..
  Kire gondolsz--teremőr., fütő, takaritó, idegenvezető, tolmács, éjjeliőr, karbantartó, persze még 1-1 igazgató is,hozzá titkárnő,utbaigazótó táblákat is kell gyártatni, persze még egy parkőr is aki a sok-sok idejövő autó biztonságára vigyáz.
  Így már végiggondolva, teljesen igazad van- majd 2o személy--csak ki fizeti a bért???”
 • 6. istvang58 2012. január 18. 13:35
  „HAJRÁ JOBBIK !!!
  MEGNYERJÜK !!”
 • 5. buksi111 2012. január 18. 13:07
  „Tisztelt Olvasok és baksi Lakósok!

  Nagyon nagy tévedésben van az aki azt hiszi hogy Baksnak 40 millió forint adósága van ez egy nagy félrevezetés valaki így szeretné lejáratni a falu vezetését.A falunak kb. 7 millió forint tartozása van amely egy családi háznak is van igaz nem csinált közel 200 millió forint beruházást.Kérdezem én a tisztel olvasókat és Baksiakat hogy egy ekkora beruházásnál mely a faluba megvalósult a 7.millió forint tartozás mi.Örülni kellene hogy a falu vezetése milyen szépen fejleszti a falut , mindenkinek ajánlom figyelmében a baksi weblapot azon belül a képviselőket megnyitja a lap alján megtalál minden testületi anyagot mely valós és nem hamisított jegyzőkönyveket tartalmaz hiszen hanganyagról van kiírva. Ajánlom mindenkinek aki véleményt alkot vagy rossz hírt terjeszt hogy előtte olvassa el. pl. Tóth Margit is elolvashatja a rossz hír terjesztése előtt,hogy mikor mit mondott a testületin és mint mond a lakosoknak hogy a szavazatukat megszereszhesse. A jobbikkal kapcsolatban pedig a képviselő asszonynak inkább védeni kellene a cigányokat mivel ott lakik és nem az ellentéteket szülni .Nem mindegy hogy a jelenlegi polgármester marad vagy egy olyan ül a székében akinek semmilyen szakmai tapasztalata nincs és a falut nem tudja vezetni esetlegesen a megkezdet beruházásokat végig vinni.Pedig jobb ha tudja hogy a megkezdet beruházásokat végig kell vinni mivel a testület elkötelezte magát és nyertes pályázattal rendelkezik a falu.A faluban álló régi épületeket nem szabad hogy hagyjuk tönkre menjenek inkább felkel újítani és ha lehet munkahelyet teremteni.Nekem az a véleményem hogy a felújítás után ezek az épületek munkahelyet fognak teremteni a itteni lakosok számára.Kérdezem én hogy közel 3 millió forintból kitud két családi házat felújjitani mivel a két épület felújítása az Önkormányzatnak ennyibe kerül. Inkább hagyjuk hogy menjen tönkre az épület és majd később több millió forintból megcsináltatjuk??
  Arra kérek mindenkit hogy gondolják meg kire adják le a voksukat mivel a falu jövője a tét.”
 • 4. zémann 2012. január 18. 12:49
  „Lehet, hogy tudatlan vagyok, de Tóth Margit nem Dóc polgármestere?”
 • 3. Zénó 2012. január 18. 10:08
  „Pályázni arra lehetett, arra adtak pénzt, amit nem az önkormányzatnak kellett teljes egészében finanszírozni. A pályázati időszakban másra nem használható az épület, de azt követően ott van az épület, felújítva, korszerűsítve, és akkor már nem kell rákölteni. Mégsem kidobott pénz az, szerintem. Az, hogy a pályázati rendszer meg ilyen, nem az önkormányzat hibája. De tény: minden érmének két oldala van, lehet a dolgok negatív oldalát is nézni. Azonban a pozitívumokról sem kellene megfeledkezni.”
 • 2. falusi 2012. január 18. 09:20
  „A céduláink mi is leadtuk egy aktivistának, de hogy még véletlenül sem rá szavazok az biztos! Ez a helyzet:(
  Vegyük ugy, hogy ez a 1,5 milló Ft-ot gyógyszerre költjük, hogy végre rendeződjön a helyzet, boldogabban élhessünk Bakson. ( Társadalmi munka) Én azért nem fejlesztésnek tartom a tüzoltómuzeumot, falumuzeumot, szállóról nem is beszélek. Azt hiszitek ez ingyé van? Ezeket a múzeumokat füteni kell, valakinek csücsülni kell az ajtóban. Ennek az ára tényleg jobb helyen lett volna adósságtörlesztésben.. Annak meg csak örüljünk , hogy a MÜV:HÁZ 1-2 hónapos bezárásával mennyit spóróltunk----- mert most jön a hideg, és ugy hallottam, a könyvtár is kinyit.”
 • 1. JungHeinrich 2012. január 18. 07:09
  „Na ez a hungaricum, amilyen a mikrokozmosz ugyanolyan a makrokozmosz ne szidd a politikusokat ,mert sajat magad szidod :-(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraprogramozzák a Torontál téri kereszteződést

Napközben sárgán villognak a lámpák, nem üzemel a Belvárosi híd újszegedi lábánál lévő csomópont. Tovább olvasom