Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Milyen a jó rendelő?

Csongrád megye - Falubeli egészségnapon a páciens közelébe gurul a szűrőbusz, vagy a megelőzésre koncentráló városi akció idejére forgalmas irodaházba költözik az orvosi praxis. Legutóbb a szegedi főtéren mértek például csontsűrűséget. Ha ezt is lehet, akkor mi a követelménye a jó rendelőnek?
– Csak az orvosnak szeretném elárulni a panaszomat. Nem örülök annak, hogy rajta kívül az asszisztens és az adminisztrátor is a rendelőben ül, és figyeli, mit mondok – indokolta ismerősöm, miért keresett magának magánklinikát. Azt mondja, inkább fizet, csak hogy ne kelljen várakoznia még a sok műszertől csillogó-villogó rendelő előtti információs pultnál sem.

Csongrád megyében körülbelül 300 – közte 230 szegedi – orvosi rendelőt ellenőriz rendszeresen a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, az ÁNTSZ. Egy helyiség orvosi rendelővé nyilvánításának minimális feltételeit egy 2003-as egészségyügyi rendelet szabályozza. Az új rendelő építésekor viszont olyan uniós szabályoknak is meg kell felelni, mint például a rokkantvécé, vagy a mozgáskorlátozottakat szolgáló rámpa kialakítása. Ez az oka annak, hogy egy ilyen modern és jól felszerelt magánrendelő építése 20–30 millió forintos beruházás. A megyebeli orvosi szobák legfeljebb 20 százaléka új építésű.

Nem elég a jó megközelíthetőség, az orvosi rendelő minőségét a korszerű felszerelés és a szép környezet is növeli. Fotó: Schmidt Andrea
Nem elég a jó megközelíthetőség, az orvosi rendelő minőségét a korszerű felszerelés és a szép környezet is növeli.
Fotó: Schmidt Andrea

– A váró kimeszeltetését vállalta az önkormányzat. Mi meg a praxispénzből újítottuk föl a rendelőt, a vizesblokkot, és vásároltunk műszereket – mutatja Rétei Ágnes. A Párizsi körúti háziorvosi rendelőben a kötelezőkön túl például defibrillátor, vérnyomásholter, doppler ultrahangkészüléket is használ a doktornő.

Szocreál hangulatú az önkormányzati tulajdonú épületekben kialakított rendelők nagy része – készítünk gyors mérleget. Kivétel például az Acél utcai egészségház, amelyet összesen 65 és fél millió forintból – ebből több mint 49 millió uniós támogatás – újított fel a város. Az ottani 3 felnőtt háziorvosi, 1 gyermekorvosi és 2 fogorvosi praxishoz tartozó mintegy 7000 páciens immár tapasztalhatja, milyen a korszerű rendelő.

Közel a pácienshez

Csontsűrűséget mértek, prosztata- és bőrgyógyászati szűrést is végeztek szeptember végén a Szeged főterén felállított sátorsorban. A falubeli egészségnapokon – például Algyőn – szűrőbusz várja a szakorvosi vizsgálatra nemigen látogató pácienseket. Több gyógyszertárban pedig megszokott pluszszolgáltatás a vérnyomás- vagy a koleszterinszint-ellenőrzés. De Nyugat-Európában az sem szokatlan, hogy bevásárlóközpontokba vagy irodaházakba telepített orvosi rendelőkben fogadják a betegeket. E minta alapján a budapesti Mammut bevásárlóközpontbeli Euromedic Diagnosztikai Központot is jó ötletnek tartja Horváth Krisztina. Az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. vezetője szerint az a jó orvosi rendelő, amelyik azzal is közelebb viszi a szűrővizsgálatokon való részvételt, hogy egy mindenki által könnyen elérhető helyen találja a páciens, és ahova hosszú várakozási idő nélkül, akár csak tájékozódási szándékkal is bemehet, hogy felmérethesse egészségügyi állapotát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábterápia: játszva gyógyuló lelki sebek

Szegedi színész dolgozta ki a bábterápiát, amellyel hátrányos helyzetű, lelki sérült vagy éppen haldokló gyerekeknek segítenek problémáik feldolgozásában. Tovább olvasom