Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Min spórolhatna még az önkormányzat?

Tíz százalékkal kurtítaná állítólag az önkormányzatok támogatását a kormány, mert tervezik: 120 milliárd forinttal kevesebb állami forrást kapnának a települések. Min spórolhatnának még az önkormányzatok? – kérdeztünk néhány polgármestert.
– Semmin! – válaszolta a „Min spórolhatna még az önkormányzat?" kérdésre Lázár János vásárhelyi polgármester.

– Polgári engedetlenségbe torkollna, ha a kormány tíz százalékkal csökkentené az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges állami pénzforrást. Mi semmilyen, a szakhatóságok által előírt minimum feltételt sem teljesítenénk: olyan minőségben látnánk el például oktatási, szociális feladatainkat, amennyire a pénzmaradék engedné – jelentette ki Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

– A hazai fejlesztési forrásokból még el lehet vonni. Illetve a járulékcsökkentés miatt eleve csökken a bérekkel összefüggő finanszírozási igényünk: csak a mi városunkban akár 30-35 millió forinttal is – jelölt meg ésszerűsítési lehetőséget Bedő Tamás. Csongrád polgárai között az első úgy véli, a dologi költségeken is lehet még faragni, például azzal, hogy földgáz helyett termálvízzel fűtik majd ezentúl négy intézményüket.

Energikus gyerekek a csongrádi Kossuth általános iskolában. Az épületet a jövőben földgáz helyett termálvízzel fűtik majd. Fotó: Tésik Attila
Energikus gyerekek a csongrádi Kossuth általános iskolában. Az épületet a jövőben földgáz helyett termálvízzel fűtik majd. Fotó: Tésik Attila

– Forráshiányosak vagyunk, a település működtetésére sincs elég pénzünk – jellemezte Röszke helyzetét a polgármester. Borbásné Márki Márta arra hívta föl a figyelmet, hogy az oktatás fenntartásához már most is csak 40 százalékot ad az állam, a többi önkormányzati pénz. Egyetlen nem kötelező feladatuk, a helyi közművelődés és kultúra fenntartásáról pedig nem hajlandók lemondani.

– A helyi iparűzési adóból és az egyéb saját adóból származó bevétel csökkenése, illetve az áfa növelése eleve nehezíti a helyzetünket. Növeli kiadásainkat, hogy több államigazgatási szerv, például az ÁNTSZ, az eddig ingyenes szolgáltatásokért, mondjuk egy engedély kiadásáért, ezentúl térítési díjat kér – rögzítette Balogh Ferenc, Bordány első embere. – A település működtetését érintő tartalékainkat már kimerítettük. A fejlesztésre szánt pénz, az önerő elvonásával viszont elesnénk nyertes uniós beruházásaink megvalósításától.

– Folyamatosan csökkenti az állam az önkormányzatok támogatását – emlékeztetett Botka László. Szeged polgármestere elismerte: településenként eltérő lehet ennek hatása. Például Szeged 70 milliárdos költségvetését a 30-35 millió forintosra becsült, most tervezett forráscsökkentés nem rendíti meg többek között azért, mert folyamatosan racionalizálták, a gyermeklétszámhoz igazították például az oktatási intézményrendszert. Így érték el, hogy Szeged két éve működési hiány nélkül gazdálkodik.

Tíz helyett egy

Egy-két, nem pedig tíz százalék körüli a tervezett forrásmegvonás – a szegedi számítások alapján – hallottuk Botka Lászlótól. Az MSZP-politikus elárulta: információi szerint a 120 milliárd forint államiforrás-megtakarításból 50 milliárd állami fejlesztési támogatás; 7 milliárd a megyei önkormányzati normatíva; a többi például az oktatásnak a kisebb gyermeklétszám miatti eleve csökkenő forrásigénye lehet.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. szeptember 04. 07:26
    „Na mi van, az utolso honapokban be kell spajzolni a sok szuk esztendore az elFtarsaknak, gyorsan szetlopjak, ami maradt, aztan utanunk a vizozon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finta tangára vetkőzik a Magic Boysban

Néhány hete rendszeresen gyúr, szoláriumba jár, és diétázik a Szegedi Kortárs Balett táncosa. Tovább olvasom