Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Mindenki kollégista az erdészetiben

Ásotthalom - Nem is tudom, hogy bírjuk szeptemberig iskola nélkül – ezt a ritkán hallható mondatot két szegedi lánytól hallottuk, mindketten az ásotthalmi Bedő Albert Középiskola, Erdészeti Szakiskola és Kollégium elsősei.
Nagyot téved tehát, aki azt hiszi, hogy a fiatalok nem szeretnek a „világ végére" iskolába járni. A diákok úgy fogalmaztak: tetszik nekik az önállóság a modern kollégiumban, szeretik a tanáraikat és szívesen járnak az erdőszéli intézménybe. Azt is nagyra értékelik, hogy szünet vagy ünnep után csak délután kezdődik a tanítás. A lányokat ráadásul – elmondásuk szerint – kényeztetik is a Bedőben, ahol sokkal több a fiú.

– Nincsenek beiskolázásai gondjaink, szeptembertől is egy szakközép- és két szakiskolai osztályt indítunk, nagyjából összesen 100 gyerekkel. Két szakmát oktatunk, a kezdetektől alapszakma az erdészeti szakmunkás. Mivel uniós program az erdőtelepítés, biztos kenyérkeresetet adunk a diákok kezébe. Nyolc éve indult, és elsősorban a szakközépiskolás lányokat vonzza a virágkötő-berendező-, virágkereskedő-képzés – mondja az 1883-ban alapított intézmény vezetője. Andrésiné Ambrus Ildikó hozzáteszi, az új kollégium megépülése óta vesznek fel lányokat is; jelenleg 250 fiú és 50 lány tanul az iskolában. Mindenki kollégista, jól összerázódik a közösség. A tanévnek vége, lezajlottak a szakmai vizsgák, most zárul az érettségi. Az erdészek a nyári szakmai gyakorlatukat is helyben töltik, az iskola 440 hektáros tanulmányi erdejében kapnak feladatokat.

15 éve vezeti a férfias iskolát Andrésiné Ambrus Ildikó. Fotó: Frank Yvette
15 éve vezeti a férfias iskolát Andrésiné Ambrus Ildikó.
Fotó: Frank Yvette

A nyár többi részében sem csendesedik el az iskola; sporttáboroknak, vendégeknek adnak helyet, a szegedi Százszorszép Gyerekház is hoz ki programokat. A komplexum így keresi meg magának saját bevételét – a fenntartó megyei önkormányzat elvárása szerint. Szükség is van rá, mert költséges az erdészszakma, a bedősök gépet, motorfűrészt, targoncát, traktort használnak, amihez védőfelszerelést kell biztosítani, és sokat utaznak.

Olvasóink írták

  • 2. SunCityZs 2011. június 22. 13:22
    „Én is erdészként végeztem, csak én itt Szegeden a Kiss Ferencben, mint Erdésztrechnikus.Sajnos évekig nem sikerült elhelyeszkednem a szakmában, és velem együtt sok osztálytárs-iskolatárs jár ebben a cipőben.Ergo sok az erdész, kevés az erdő....”
  • 1. antikos 2011. június 22. 10:52
    „Szép és hasznos szakma! Becsülöm azokat a fiatalokat akik ezt választják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt az érettségi ajándék

Mi a közös Juhász Gyula képzőművészeti ihletésű versei, Bálint Sándor emlékezete, illetve a szegedi nagy árvíz históriája között? Tovább olvasom