Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Mónika ökölnyi rosszindulatú daganattal a mellében él az utcán

Ökölnyi daganattal a mellében az utcán éli mindennapjait Mónika. A 42 éves nőnek esélye sincs kezeltetni betegségét: sem a műtétet, sem a kemoterápiát nem tudja vállalni úgy, hogy nincs hol lábadoznia. Egyéb betegségei miatt évek óta nem tud dolgozni, kevesebb mint 30 ezer forintjából viszont nem tud albérletet fizetni.
Van megoldás

Kaphatnak segítséget a Mónikához hasonló sorsú emberek – tudtuk meg Novkov Veszelinkától, az önkormányzat szociális irodájának vezetőjétől. Van ugyanis a városban egy egészségügyi centrum, melyet hajléktalanok számára működtet a Máltai Szeretetszolgálat. A 16 fő befogadására alkalmas intézményben orvosi ellenőrzés mellett lábadozhatnak a betegek. Szentandrási Edit, Szeged hajléktalanjait ellátó háziorvos elmondta, akiről tudomást szereznek, felveszik és gondozzák itt, a kapacitás szűkössége miatt azonban előzetes egyeztetés szükséges.
– Ha élhetnék még egy kicsit, akkor sem kapok erre esélyt – fogalmazta meg a magyar szociális védőhálórendszer hiányosságát egy szegedi nő. Kopasz Mónika végső elkeseredésében fordult szerkesztőségünkhöz, hátha valaki segít neki, és ezzel meghosszabbítja életét. Olyan betegséggel küzd, amely önmagában is kérdésessé teszi, meddig élhet még, de jelen helyzetében, úgy tűnik, még a szükséges műtétet és kezeléseket sem tudja elvégeztetni.

– Novemberben derült ki, hogy a csomó a mellemben, amitől lassan már aludni sem tudok, annyira érzékeny, egy 3-as stádiumú, ökölnyi méretű rosszindulatú daganat – kezdte történetét Mónika. Természetes lenne ebben az esetben, hogy megműtik, majd kemoterápiás kezelést kap, esetében azonban ez nem kivitelezhető.
– Decemberben volt egy éve, hogy utolsó albérletemből ki kellett költöznöm. Addigra fogyott el minden tartalékom, mert évek óta nem tudok dolgozni. A halálos kór mellett 17 különböző betegségem van. A vérnyomás-ingadozásom miatt például rendszeresen elájulok, de gyomor- és bélrendszeri betegségekkel is küzdök. Ilyen munkaerőre sehol nincs szükség. Vagyonom nincs, mert az anyám gyűlölt, így kisemmizett, halála után semmit nem örököltem – mesélte Mónika, akinek nem volt hová mennie, így több mint egy éve otthontalan lett. 

Éjszakánként egy barátja jóvoltából van fedél a feje fölött: aludhat és tisztálkodhat nála. Mivel azonban az is albérlet, hivatalosan nem élhet ott. – Reggel, amikor elmegy dolgozni, én is kimegyek a lakásból, és csak este megyek vissza. Még kulcsom sincs – mesélte a nő. Arra a kérdésre, mit csinál egész nap, annyit válaszolt: valahogy minden nap eltelik rajta. Tizenhárom kilós „válságtáskáját" is egyre nehezebben cipeli magával. Csak rója az utcákat, mást nem tud tenni.
 
Betegségei miatt munkát sem talál Mónika. Fotó: Karnok Csaba
Betegségei miatt munkát sem talál Mónika. Fotó: Karnok Csaba


Ilyen körülmények között kellene belevágnia az életmentő műtétbe és kezelésbe, de tisztában van vele: ez kivitelezhetetlen. – Csonkolt mellel öt nap után kiraknak a klinikáról azzal, hogy a család gondozzon tovább. Nekem viszont senkim nincs, de még egy szobám se, ahol lábadozhatnék – panaszkodott. – A kemoterápia közben pedig kifejezetten steril körülményekre lenne szükség, hiszen az immunrendszerem legyengül. 
A 42 éves nő úgy érzi, a nincstelenség szélén esélyt sem kap a gyógyulásra. Ráadásul ellátásra sem számíthat: hiába minősítik néhány héten belül 80 százalékban rokkantnak, kevés munkaéve miatt csak pár ezer forinttal kap majd többet, mint a mostani 22 ezer 800 forintos foglalkozáshelyettesítő támogatás. Ebből pedig esélye sincs lakást vagy akár csak egy szobát is bérelni.

– Csupán arra vágynék, hogy esélyt kapjak megküzdeni a halálos kórral. Ha pedig meg kell halnom, ne az árokparton vagy egy utcai padon találjanak rám.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termelni sem, leállni sem éri meg

Termelni sem, leállni sem éri meg
Az állattartóknak nem lett jobb attól, hogy a sertéshús az 5 százalékos áfával olcsóbb lett a boltokban. Továbbra sincs haszon a disznón. Tovább olvasom