Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Musical és vígjáték csábít be sok nézőt a színházba

Szeged - Az operafesztivál előadásaival együtt összesen 26 produkcióval várja a közönséget az évadban a Szegedi Nemzeti Színház. Sokan mégis Szolnokra, Kecskemétre és a fővárosba járnak előadásokat nézni. Vidéki teátrumok kínálatát vizsgáltuk.
Amikor a vidéki színházak nézőszámát, költségvetését összevetettük, több fórumozó azt írta: elégedetlen a szegedi kínálattal, Pestre, Kecskemétre, Szolnokra jár színházba. Megnéztük, mit kínál az évadban néhány vidéki teátrum.

A legtöbb produkciót – a Bartók+ fesztivál 14 operájával együtt összesen 41-et – a legmagasabb, 149 ezres nézőszámmal rendelkező Miskolci Nemzeti Színház kínálja. Gyüdi Sándor főigazgató a szegedi évadnyitón utalt rá: magas látogatottságot csak populáris műsorral lehet elérni. Miskolc példa erre: ott adják a legtöbb zenés játékot és komédiát (Őrült nők ketrece, A tizedes meg a többiek, Anconai szerelmesek), musicalt és operettet (Hotel Menthol, Apácák, A dzsungel könyve, A mosoly országa, A muzsika hangja). Mégsem tűnik úgy, hogy Miskolcon csak az olcsó szórakoztatásra törekednének, hiszen klasszikussá lett drámákat (Barta: Szerelem, Miller: Közjáték Vichyben) és kortárs darabokat (Spiró: Prah, McDonagh: Leenane szépe) is műsorra tűztek.

Izgalmas a Vidnyánszky Attila igazgatta debreceni színház kínálata, ahol fesztivál nélkül is hét operát tartanak műsoron a Mezzo-versenyprodukcióként készülő Alagna- ősbemutatótól az Aidán, a Borisz Godunovon, a felújított Turandoton, Ruszalkán át egészen a kísérleti darabokig. A cívisvárosban a legszínesebb a repertoár – 32 különböző darabbal –, ami bizonyára annak köszönhető, hogy sok előadást koprodukcióban hoznak létre. Biztosan sokan kíváncsiak lesznek például a Boldogult úrfikoromban című Krúdy-regényből írt Parti Nagy-darabra, amit Cserhalmi György állít színpadra. Hubay Miklós Elnémulása vagy Borbély Szilárd Halotti pompája jelzi: a kortárs drámát sem hanyagolják el.


A Győri Nemzeti Színháznak 2008-ban 128 ezer nézője volt, amit elsősorban az erős operett-musical vonalnak köszönhetett. Most az Egri csillagok, a Kabaré, a Made in Hungária, a Csárdáskirálynő, az Isten pénze várja a zenés szórakozásra vágyókat. Próza és opera terén szerényebb a győri kínálat (Sütő: Egy lócsiszár virágvasárnapja, Egressy: Kék, kék, kék, Ionesco: Rinocéroszok, illetve Hoffmann meséi).

A kecskeméti színház a továbbjátszásokkal együtt 16 produkciót kínál: ott is hangsúlyosak a szórakoztató darabok (Furcsa pár, Lili bárónő, Indul a bakterház, Nem ér a nevem), de van választék klasszikusokból (Három nővér, Gogol: Utóirat, Szentivánéji álom, Pillantás a hídról), sőt kortárs szerzőket is játszanak (Garaczi: Plazma, Kovacevic: A maratonfutók tiszteletkört futnak, Shaffer: Amadeus).

Mint a Balázs Péter igazgatása alatt működő szolnoki színház szervezésétől megtudtuk, Csongrád megyéből érkező nézők is vásárolnak náluk jegyet. Bár szerényebb a kínálatuk – mindössze 11 darab szerepel a repertoáron –, a többségben lévő szórakoztató előadásokkal valószínűleg idén is magas látogatószámot tudnak elérni. Az operett-musical vonal (Leányvásár, La Mancha lovagja, Apácák, Csókos asszony) mellett vígjátékokat is adnak (Hyppolit, a lakáj, Vízkereszt, vagy amit akartok).

Hazai pálya

Szegeden két kipróbált produkcióval indítanak: az Orfeusz az alvilágban című Offenbach-operettet a Magyar Színházból adaptálja Iglódi István; Juronics Tamás pedig kecskeméti sikerét, a Háztűznézőt hozza el. Az operakínálatot (Bohémélet, Álarcosbál, Ory grófja, Figaro házassága, Faust elkárhozása) erősíti a Mezzo-fesztivál öt produkciója is. Nyitnak a szórakoztatás felé: Feydeau bohózatával (Bolha a fülbe) és Tasnádi István zenés darabjával, a Fenyő-slágerekkel teli Aranycsapattal. A drámai tagozat kínálatából a klasszikusok (Shakespeare, Vörösmarty, Molnár), mellől hiányoznak a neves kortárs szerzők, az egyetemi drámapályázat győztes darabját, A szegedi repülő tyúkot adják.

Olvasóink írták

  • 2. gyuszter 2009. szeptember 22. 21:35
    „Az előző évad áldásos tevékenységét szemlélteti ez a fórum is. Régen minden SZNSZ-ről szóló írást több tucat hozzászólás kísérte. Ez apátia. Nem is lehet csodálkozni ezen. A nézők egy jelentős részét elűzték. A darabok többsége hagyott kívánni valót maga után, volt amelyik nem is kevest. A színház közönségkedvenc színészeit mellőzték, vagy kirúgták. A Kisszínház honlapját, ahol szintén sokan fórumoztak megszűntették. Sokszor olyan érzésem van, mintha mindez tudatos lenne, mintha csak az országban folyó eseményeket látnám kicsiben. Közszolgálati színáz? Még viccnek is rossz, az előző évad retorikája után. Én korábban majdnem minden előadást megnéztem többször, lehetőleg minden szereposztásban, sokszor ismerősökkel. Tavaly nem volt olyan, amit szívesen ismételtem volna. Valamiért olyan érzésem van idén sem lesz. De ott van Debrecen, Miskolc...”
  • 1. wg62 2009. szeptember 17. 14:06
    „Családommal Pestre járok Szegedről színházba (Madách, Operett, József Attila, stb.). Évente többször. Régebben vonattal (+szállás), amióta autópálya van kocsival, éjfélre itthon. Az évi 2-4 előadást 150.000. forint alatt nem úszom meg. Jobb lenne ezt Szegeden elköltenem.
    Sajnos Szegeden "csak" a Szabadtéri üti meg a szórakoztatói mércémet, addig marad Pest.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ádám az interneten hallgatja a zenét

Ádám egy hónappal ezelőtt esett át a második őssejtkezelésen, azóta felgyorsult a fejlődése: élénk, fecsegő, érdeklődő tinivé változott. Tovább olvasom