Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nagyanyáink hordták, lányaink előveszik

Pár évtizede még a nők és férfiak is kalapot hordtak, az utóbbi évekre viszont a nagymamák és a nagypapák divatja lett. De ha most sétálunk az utcán, egyre több fiatal hölgyet és férfit láthatunk kalapban. Mathias Andrásné kalapkészítőt kérdeztük az igényekről és arról, hogy készítenek-e még egyáltalán kézzel kalapokat.
Már nem képeznek

Siposné Magony Máriától, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársától megtudtuk, hogy kalapos és sapkakészítő képzés 2000 és 2005 között volt Magyarországon utoljára. Az új képzésben már nincs ilyen szakképesítés, részszakképesítés is csak kesztyűs képzés van, vagyis ha valaki szeretne indítani ilyen jellegű tanfolyamot, azt csak iskolarendszeren kívüli képzés keretében tehetné meg.

– Engem az anyósom tanított a kalapkészítésre, és a hatvanas években tettem mestervizsgát. Akkoriban nagyon jól ment az üzlet, az emberek sorban álltak az utcán, hogy kalapot készíttessenek maguknak. Akár órákig is vártak türelemmel – mondja Mathias Andrásné kalapkészítő, miközben egy hullámos karimájú, barna nyúlszőr kalapot készít egy fiatal lány részére. Elpanaszolta, mennyire sajnálja, hogy nincs utánpótlás ebben a szakmában, hiszen szinte alig találunk már kalapkészítő mestereket.

Rengeteg kosztümös filmet láthatunk, ahol a hölgyek díszes kalapdobozokban tárolják nagyra becsült fejfedőiket, majd a fejükre illesztve csinos kis kalaptűvel rögzítik. Manapság már nemcsak kalapkészítő mestereknél, hanem a nagyobb áruházakban is találhatunk női és férfi kalapokat egyaránt. Ezek mutatósak ugyan, de kevésbé tartósak, hiszen a mesterek nyúlszőrből készítik őket. Ezért nem ritka, hogy a fiatalok nagyszüleik kalapját kezdik el hordani, ha előkerül a padlásról vagy a szekrény mélyéről.

Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Sok fiatal lány és fiú hozza el a nagyszülei kalapját, hogy felfrissítsem, és olyan díszt tegyek rá, ami az ő stílusuknak és a mai divatnak megfelelő. Már ők is kezdik felfedezni, hogy egy öltözet akkor teljes, ha kalap is tartozik hozzá. Nemrég hozott egy fiatalember egy olyan kalapot, amelyben még a nagypapája neve is benne volt. Megkért, hogy nagyon vigyázzak rá. Szépen felfrissítettem, ma már ő hordja a több évtizedes darabot, hiszen ezek akár egy életen át is tarthatnak. A lányok mostanság inkább a nagy, hullámos karimájú, vágott szélű kalapokat keresik. Egy ilyet csinálok épp most is, egy egyszerű szalaggal fogom díszíteni. De készítek mindenféle kalapot, sapkát, sőt úgy veszem észre, hogy a turbán is kezd újra népszerű lenni. A Szegedi Szabadtéri Játékoknak és a színháznak is dolgozom – mesélte mosolyogva Mathias Andrásné, miközben körbevezetett a színes fejfedők között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duális képzés: csak a legjobbaknak

Egyszerre tanulnak és dolgoznak a duális képzést választó egyetemi hallgatók. Szegeden a gépészmérnöknek készülők közül 10-15 főt vesznek fel az elitképzésre. Tovább olvasom