Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Nagyfán épülhet fel az első sátortábor

Nagyfa - A menekülttáborok helyett az ország több pontján sátortáborok létesülnek – jelentette be Lázár János múlt csütörtökön. A Napi Gazdaság szerint az elsőt Nagyfán húznák fel.
Nagybaracska és Nagyfa mellett épül meg hamarosan az első olyan sátortábor, ahol a Magyarországra illegálisan érkező migránsokat helyezik el – értesült a Napi Gazdaság.

Lázár János múlt csütörtökön jelentette be, hogy a menekülttáborok helyett az ország több pontján sátortáborok létesülnek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a határzár felépítése után nem lesz szükség hosszú távon a jelenlegihez hasonló méretű menekülttáborokra. Tessely Zoltán a Fidesz nevében arra kérte a kormányt, hogy dolgozzák ki annak a megvalósíthatósági tervét, hogy a migrációs táborok hogyan kerülhetnének a városokon kívülre. A fideszes képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ezzel lehetne biztosítani a magyar polgárok biztonságát, a mostani befogadó állomások pedig valóban a saját hazájukban valós veszélynek kitett emberek ellátásával foglalkozhatnának.

Az elfogott határsértőket a rendőrség szállítja Nagyfára, ahol jelenleg csak néhány napot tartózkodhatnak, majd tovább kell utazniuk az ország állandóan üzemelő befogadó állomásaira: Debrecenbe, Bicskére és Vámosszabadiba. Komoly változás lenne egy állandó sátortábor megjelenése: azok a menekültstátuszért folyamodó határsértők, akik Magyarországon először nyújtanak be nemzetközi védelem iránti kérelmet, valamint ügyükben jogerős döntést még nem hoztak a hatóságok, itt várhatnák meg az eljárás végét – ez maximum 90 nap alatt történik meg.

Molnár Áron algyői polgármester néhány hete lapunknak azt mondta: az elmúlt fél évben egyetlen migránssal sem találkoztak a nagyközség területén, ami éppen annak köszönhető, hogy a határsértők csak néhány napot töltöttek Nagyfán. – Ha itt várhatnák meg menekültügyük elbírálását, biztosan megjelennének a nagyközségben. Amennyiben ez bekövetkezik, lakossági fórumot hívok össze az ügyben – mondta.

A Nagyfán épülő sátortáborról kérdéseket tettünk fel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóosztályának is. Többek között megkérdeztük, hogy a tervek szerint mikor kezdik el építeni, egy ilyen tábor felhúzása mennyi időt vesz igénybe, valamint hány ember befogadására lesz képes. Kérdéseinkre még nem kaptunk választ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyros már drágult, a görög út ára csak később emelkedik

Nem szabadultak el az árak Görögországban - mondta lapunknak Staikouras Georgios, amikor az… Tovább olvasom