Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nagyobb a baj, mint a tiszai ciánszennyezés idején

Csongrád és Veszprém megye - Nem mérhető a tíz évvel ezelőtti ciánszennyezés pusztítása ahhoz, amit a vörös iszap végzett Veszprém megyében. „Negyven négyzetkilométer sivatagot kaptunk" – fogalmazott a szegedi szakember.
– A ciánszennyezéskor nagyon sajnáltuk a Tiszát, de a partról néztük végig a pusztulását. A halászok elvesztették megélhetési forrásukat, de nem haltak bele emberek a katasztrófába. A ciánszennyezés „csak" a folyót érintette, Veszprém megyében azonban településeket, szántóföldeket, erdőket tarolt a vörös iszap – mondta Ilosvay György, a Csemete egyesület ügyvezető elnöke.

2000. január 30-án éjszaka mintegy 25 méteres szakaszon szakadt át az aranymosással foglalkozó Aurul bányaipari vállalat ülepítő gátja. A ciánt és nehézfémeket tartalmazó szennyvíz a Lápos folyóba ömlött, majd a Szamoson keresztül elérte a Tiszát. Becslések szerint 1241 tonna hal pusztult el.

– Mivel akkor alacsony volt a Tisza vízállása, a halak egy része a mellékfolyókba tudott menekülni – magyarázta Ilosvay György. A vártnál gyorsabban tért magához a Tisza: fürödni már a szennyeződés levonulása után nem sokkal lehetett, 2002-re rendbe jött az alacsonyabb rendű élőlények állománya, a katasztrófa után 3–4 évvel a vízi élővilág 95 százaléka ismét megjelent a Szamosban és a Tiszában.

A tíz évvel ezelőtti ciánszennyezéstől elpusztult halak a Tisza partján. A vörös iszap áradata emberi áldozatokat is követelt. Archív fotó: Karnok Csaba
A tíz évvel ezelőtti ciánszennyezéstől elpusztult halak a Tisza partján. A vörös iszap áradata emberi áldozatokat is követelt. Archív fotó: Karnok Csaba

A hétfői vörösiszap-katasztrófa után a Marcal folyó felső szakaszán teljesen kipusztult az élet, félő, hogy a patakokon, folyókon keresztül a Dunát is eléri a szennyeződés. Az Ajka melletti MAL Zrt. tárolójából kiömlő vörös iszap, illetve a tetején lévő víz marónátront tartalmaz, ez 11–13-as pH-értékű, erősen lúgos anyag (összehasonlításul: a tömény hipó pH-ja 12).

– 40 négyzetkilométer sivatagot kaptunk Veszprém megyében – jellemzi az Ajka közelében kialakult helyzetet Illés Gábor, a Csemete környezeti nevelési előadója, aki tavasszal járt a timföldgyár kolontári vörösiszap-tároló gátjánál.

– Feltűnt, hogy a legalább 50 méter magas gátfal mellett nincs védtöltés. Bár tábla jelezte az életveszélyt, a tározó nem volt elzárva. A sarkos szerkezet pedig egy ekkora méretű gátnál veszélyes, hiszen kisebb a teherbírása, könnyebben átszakadhat, mint ahogyan ez meg is történt – hallottuk Illés Gábortól.

A szakemberek tippelni sem tudnak, mennyi időbe telhet, míg visszaáll az élet a vörösiszap-szennyezte területeken. A teleléshez készülődő állatok mind elpusztultak, a Marcal élőlényeinek nagy részével együtt. A talajcsere nem tökéletes megoldás, hiszen az eső szép lassan a talajvízbe mossa a vörös iszapból a fémeket, amelyeket akár évtizedek múlva is ki lehet majd mutatni a területen.

Gyűjtés

Társadalmi gyűjtést kezdeményeztek a Veszprém megyei vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. A 1752-es Nemzeti Segélyvonal felhívásával 250 forintot adományozhatunk a rászorulóknak. Gyűjtést szervez a szegedi Csapó Márk is. A Tisza Lajos körút 52. szám alatti üzletébe várja a konzerveket, takarókat, ruhaneműket és egyéb adományokat, amelyeket saját költségén juttat majd el a károsultaknak.

Olvasóink írták

 • 11. papsajt 2010. október 09. 09:36
  „"az eső szép lassan a talajvízbe mossa a vörös iszapból a fémeket," és majd a hóolvadás!”
 • 10. Vörcsi 2010. október 08. 23:57
  „Megint mondom, nagyon remélem, a jelenlegi kormány nem annyira fatökű, hogy hagyja, hogy ország-világ lesajnálja a tehetetlensége miatt.”
 • 9. neggjo 2010. október 08. 23:40
  „vannak még jó emberek de ezt nem adományokból kéne összegyűjtögetni. Nem fer ezt is az adózókra áthárítani. Fizetjük az adónkat 100%ig térítsék meg az emberek kárát és az állam pedig verje le az illetékesen

  naiv gondolat tudom. de sokaknak gond a megélhetés akiknek mégse azok küldenek de akiknek dögivel van azok ritkán példamutatóak”
 • 8. törppicur 2010. október 08. 21:59
  „A vállalat tulajdonosai persze ezt mind megússzák. Miért is ne, mindig így van.
  De adja Isten, hogy most ne így legyen.
  Én életfogytiglat adnék ezeknek az embereknek.
  Fizessenek kártérítést az ottlakóknak, hogy esetleg újra tudják kezdeni az életüket.”
 • 7. benq 2010. október 08. 21:04
  „Soros György Amerikai Magyar 1 millkó dollárt adományozott.. akkor csak vannak még jó emberek akik szívükön viselik a magyar sorsot.. :-))”
 • 6. benq 2010. október 08. 20:15
  „Kedves Lajosbá most fogják csak igazán behúzni fülüket farkukat a zs.....k a segítség (teljes kártérítés) már nem fér bele az üzleti politikájukba..
  Amúgy meg,legalább megvan a hely az új tározónak... cirka 40 km2”
 • 5. lajosbácsi 2010. október 08. 19:38
  „Fizessenek a tulajdonosok!Nem hiszem,hogy az ott lakók miatt történt ez a katasztrófa.Itt a gyár a hibás és a vezetése.Hajrá milliomos zs.....k most kell kinyitni a bukszát.Amikor aprópénzért megvették csalással a nagy privatizáció során,akkor bele kellett volna kalkulálni,hogy ott emberek is élnek,és nem kellett volna szabálytalanul tárolni a veszélyes anyagot.FIZESSENEK A VÁLLALAT TULAJDONOSAI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. zoltanszabo 2010. október 08. 17:14
  „Egy másik cikkben olvastam ,3 tulajdonosa van a timfőldgyárnak akik a renszer váltáskor 10.--azaz TÍZ millióFt vették meg a gyárat.3 -muk mai vagyona 53 milliárd Ft!!!Zsebből kifizethetnék a kárt de még elsem ismerték a hibát--még az emberek elé sem álltak ki.Ha beigazolódik a felelősségük mindet bemártani a családjukkal egyetembe a vörösiszapba.Vajon lessz felelősségre vonás??Jó ügyvéd kimossa őket.”
 • 3. favágó 2010. október 08. 12:55
  „Tegnap láttam a hírekben mennyi állatot mentettek ki az állatvédők! Gratulálok nekik is és azoknak is akik - akár természetben, akár bárminemű felajánlással - segítenek!
  De hol vannak most azok a labanc libák - 4 mancs -ilyenkor? Most nem kell a segítség? Csak a francia libamáj miatt volt akkora a szájuk?
  Láttam továbbá miniszterelnökünket is a helyszínen. Szépen beszélt! Angolul, kissé felcsúti tájszólással!:-)
  De a javaslatával majdnem teljesen egyetértek! A károsított területet ki kell üríteni, oda nem szabad senkit sem visszaengedni. Be kell erdősíteni és a természet majd megoldja a semlegesítést! Amivel nem értek egyet az az, hogy a falu másik oldalán akar kijelölni építési területet. Nem kellene! Jó messzire telepítsenek ki onnan mindent és mindenkit!”
 • 2. benq 2010. október 08. 09:20
  „és mindez miért történt??? az emberi kapzsiság, a minél nagyobb haszon felhalmozása (második védőgát nélkül).. Hajrá Magyarország így tovább, tökmindegy ki és melyik párt van hatalmon.”
 • 1. PCsilla88 2010. október 07. 22:50
  „Külföldről is hívhatom ezt a számot vagy van más lehetőség külföldön élőknek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszűrnék a bizniszegyházakat

Szeged - Az adóforintokra hajtó bizniszegyházakat szűrné ki egy új kormányzati elképzelés. Tovább olvasom