Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Nagyon sokan csinálják a fesztivált Szegeden

Szeged - Hat nap, tíz helyszín, három fő attrakció, közel kétszáz program, 40 millió forintnyi kiadás, de sok ezer látogató, 150 millió forintnál is nagyobb turisztikai tőke, 12 teherautónyi szemét. A nyitány után egy nappal a kulisszatitkokra és a számokra voltunk kíváncsiak.
Hat nap, tíz helyszín, három fő attrakció, közel kétszáz program, 40 millió forintnyi kiadás, de sok ezer látogató, több mint hatezer vendégéjszaka, 150 millió forintnál is nagyobb turisztikai tőke, s 12 teherautónyi szemét. Ez a Szeged napjához kötődő fesztivál várható mérlege. A nyitány után egy nappal a kulisszatitkokra és a számokra voltunk kíváncsiak.

Fesztivállá lett a Szeged napjára, május 21-ére fölfűzött programsor. Megszámolni is nehéz, olyan sok kisebb-nagyobb rendezvény alkotja a három fő attrakció – az 1990 óta évente megrendezett városnap, az idén 14. borfesztivál és a 9. hídi vásár – köré szerveződő népünnepélyt.

– Üzleti alapon is sikeres a májusi ünnepi hét Szegeden: a 6 napos program 40 millió forintba kerül. Az önkormányzat 4 millió forinttal járul hozzá a sikerhez. A kiadások 90 százalékát a szponzorok támogatásából, illetve a kereskedők által fizetett díjakból fedezzük – jelenti ki Szélpál Gábor, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője. Az igazgató elárulja: például az idei Móra parkbeli koncertek nagy része, a szombati tűzijáték a Danubius támogatásának köszönhető; a Széchenyi téren egyetlen 8 négyzetméteres faház bérleti díja 239 ezer forint.

A villányi lányok sajnálják, hogy csak két napot kóstolhatnak Szegedből. Fotó: Schmidt Andrea
A villányi lányok sajnálják, hogy csak két napot kóstolhatnak Szegedből.
Fotó: Schmidt Andrea

A teraszokon üldögélők, vagy a fagyival sétálók közül többen tegnap is a Szeged-napi programfüzetet lapozgatták. A Klauzál téri palotákat csodáló villányi középiskolások sajnálták, hogy csak kétnapos kirándulásra jöttek a napfény városába. A Kölcsey utcában új dobogót, a Dugonics téren a büfések sátrát ácsolták.

Rendszeretők

A vendégeket váró Szegeden a környezetgazdálkodási kft. a város 16 pontján 88 nagyméretű zászlót helyezett el, de virágdíszekkel is dekorált. A zöldruhások több mint 100 ezer négyzetméternyi közterületet takarítanak, naponta 50 köbméter hulladékot gyűjtenek össze – a rendezvények ideje alatt is. Például a borfesztivál nyitánya utáni reggel két teherautónyi szemetet szállítottak el a Széchenyi térről. Eddig 15 ezer négyzetméteren parkosítottak, 2 millión meg füvet nyírtak, a galambürüléket négyszer tüntették el, háromszor gyérítették a szúnyogokat. A rendezvénysorozat zárása után, kora reggel 40-50-en takarítanak majd és kijavítják például az eltört padokat, eltüntetik a friss firkákat – több százezer forintnyi is lehet a kár.

– Ásványokat, a magam készítette ékszereket és bizsukat kínálunk, idén először a Dugonics téren – mutatja portékáját az egyik kereskedő, Riskó Tiborné. A szegedi asszony bosszankodik, hogy kiszorult a hídi vásárról: ott 38 ezer forintba került volna a sátor bérleti díja, itt 72 ezret fizet a bódéért, s örül, ha öt nap alatt akkora bevétele lesz, mint a kézművesvásár két napja alatt.

Péntek estétől szombat reggelig kétszáz sátrat állít föl a Belvárosi hídra az ottani kézművesvásárt szervező Ördögszekér Bt. Idén a tavalyinál harminccal kevesebb lesz a kiállító, mert csak a hazai és minőségi termékeket kínáló kézművesek jöhetnek – tudtuk meg a szegedi hídi vásár ötletgazdájától és főszervezőjétől, Mocselini Rudolftól. A megszokott és megszeretett vásározók mellett az újszegedi oldalon fölállított színpadon nép- és világzenei attrakciókkal, színházi produkciókkal is csalogatják majd a nézelődőket.

– Postáztunk 600 meghívót, lobogódíszben a város, kedden megnyílt, s szinte május végéig tart a rendezvények sora. Szerdán például az iskolákban emlékeztek a szegedi diákok a szabad királyi várossá válás fordulataira. Ma a sportolókat ünnepeljük, pénteken a díszközgyűlést tartjuk, átadjuk a városi kitüntetéseket, és a Szent István téren reneszánsz koncert szól, szombaton pedig az ebből az alkalomból komponált Huszár Lajos-művet az alsóvárosi templomban mutatja be a Bartók gyermekkórus – sorolta Kerek Attila. A protokoll helyi nagymestere hangsúlyozza: folyamatosan bővül a városnapi rendezvény: például tíz helyszínen várják a közönséget – minden korosztályból lesz magaskultúra, de sport is; a köztünk élő nemzetiségek, a Grand Café, a Reök-palota is színesíti a programpalettát.

A múlt évben ilyenkor több mint 6000 vendégéjszakával körülbelül 150 millió forintnyi turisztikai tőke érkezett a városba. De idén – a kedvezőbbnek ígérkező időjárás és a korábbiaknál is színvonalasabb kínálat miatt – ennél is több vendégre és sok ezer látogatóra számítanak a szervezők. Így hát a gazdasági hatása is jelentős a Szeged-napi fesztiválnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik az M43-as régészeti szerződése

Szeged - Egy aktív évre van szükségük a megyei régészeknek az M43-as autópálya nyomvonalának… Tovább olvasom