Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Nagypénteken sem fogyott jobban a tészta

Szeged - A nagyböjti időszak utolsó napján, nagypénteken a hagyományok szerint húsmentesen illik étkezni, hiszen a katolikus hit szerint Jézust ezen a napon feszítették meg. Kíváncsiak voltunk, a mai kor embere mennyire tartja be a kétezer éves tradíciót, ezért ebédkörútra indultunk pénteken Szegeden.
Az új klinika alagsori konyháján már fél 12-kor tálalták a normál és diétás menük sokaságát. A betegeknek viszont csak az a része választhatott a böjtös és húsos ételek közül, akinek a kezelőorvos engedélyezte az „alap" vagy „könnyű vegyes" menüt. Az összes fekvő beteg közül tegnap közel háromszázan élhettek a lehetőséggel, de csak negyedük kért húsmentes menüt – mondta el Lőrinczné Losoncz Tímea. A vezető dietetikus szerint, aki diétára szorul, annak többnyire tegnap is volt hús a menüjében, hiszen ahhoz az állati fehérje ajánlott. A zöldségkrémlevesből, túrós csuszából és almából álló, húsmentes alapebédnek komoly versenytársa volt az újházi tyúkhúslevessel kezdődő húsos változat – nem csoda hát, ha a betegek többsége ezt választotta.

Klinikai menü. Fotó: Karnok Csaba
Klinikai menü. Fotó: Karnok Csaba

Mindenki választhat viszont magának tésztát, zöldséget, tejterméket az ötven méterrel odébb működő SZOTE-menzán – de nagyítóval is alig találtunk valakit, aki így tett volna. A legtöbben rántott húst, kacsamájat, húsos palacsintát, és más, nem kifejezetten böjtös ételt falatoztak. Egy fiatal pár állt tanácstalanul az ételkínálatot mutató tábla előtt. Betti és Laci azt mondta, nem befolyásolja választásukat a hagyomány. Laci megjegyezte: tőlünk hallja először, hogy nagypéntek van. Az ablakból kikérdező konyhásoktól sertésszeletet és bolognai makarónit kértek.

Novák Zoltán előtt láttunk egyedül tejfölös, sajtos nokedlit, amit jó étvággyal lapátolt befelé. Azt mondta, ő mindig betartja a böjtöt, de azért minden pénteken nem bírná, hogy ne egyen húst. Most viszont amúgy is diétázni akart. Bevallotta: áhítozik a szombat este után – amikor végre hozzáláthatnak a sonkához. Nagypénteken is teljesen átlagos a megoszlás a húsos és a húsmentes ételek között. Nem esznek többen zöldséget vagy tésztát, noha ilyenkor az előfizetéses főmenüben is csak halat kínálnak – beszélt tapasztalatairól Nagygyörgy Erika, a menza vezetőhelyettese.

Szabó Gábor professzor (jobbról) pontyot kért – ami a böjt szempontjából határeset. Fotó: Karnok Csaba
Szabó Gábor professzor (jobbról) pontyot kért – ami a böjt szempontjából határeset.
Fotó: Karnok Csaba

Az Oskola utcában működő Vendéglő a Régi Hídhoz étterem vendégeinek tányérján már inkább láttunk húsmentes ételeket – de mint kiderült, ez csak véletlen. Egy nagy tányér halászlé után juhtúrós galuskát evett az egyik asztaltársaság tagja, míg a másik két ott ülő vendég rántott sajtot választott áfonyalekvárral. Azt mondták, nem szándékosan, csak ezt kívánták meg.

Mellettük Szabó Gábor, a szegedi egyetem lézerfizikus professzora ült két kollégájával, megrendelt fogásaikat várták. A professzor pontyot kért – ami a böjt szempontjából határeset. Szabó Gábor elmondta: gyerekkorában szigorúan betartották a böjtöt, szülei vallásosan nevelték. Pillanatnyi élete viszont olyan, hogy sokszor még azt sem tudja, milyen nap is van – magyarázta a kolbászos pontyebédet. Viszont az, hogy menza helyett étteremben esznek, megadja az ünnepi hangulatot – tette hozzá. – Ide nem azért jönnek az emberek, hogy böjtöljenek. Kétszáz méterrel arrébb ott van a fogadalmi templom, aki böjtre vágyik, azon a kapun megy be – mentette ki húsevő vendégeit végül Kovács Zsolt étteremvezető.

Olvasóink írták

 • 9. dr. Cseuz László 2008. március 25. 11:30
  „Nem a katolikus hit szerint van így, hanem a szentírás szerint. A cikk írója vehette volna a fáradtságot, hogy ha már ír, nem dilettantizmusát igyekszik kidomborítani, hanem utána néz annak amiről írni akar. (Máté evangéliuma, Márk evangéliuma, Lukács evangéliuma, János evangéliuma) Nagyon soványka írás.
  A böjt sohasem kötelező.
  A hívő emberek belülről jövő igénye. Eszköz arra, hogy közelebb kerüljünk Jézushoz. Ahhoz, aki meghalt értünk. Azokért is, akik naponta gyalázzák.”
 • 8. sevenof9 2008. március 23. 08:43
  „barcsak a tesco gazdasagos kajara is lenne valami a bibliaban...”
 • 7. keresztény 2008. március 23. 06:38
  „Tisztelttel a húsvét nem katolikus 2000 éves hagyomány, hanem a zsidó pészah keresztény megfelelője. A manapság hagyományként tartott egyéb körítés a 3-4. században lett vallásossos mázzal "bekenve", mivel az embereket nem tudták rávenni hogy elhaggyák a pogány szokásaikat. A biblia egyébként azt mondja: "A ki eszik, az Úrért eszik, mert hálákat ád az Istennek: és a ki nem eszik, az Úrért nem eszik, és hálákat ád az Istennek." Mindenkinek békés ünnepet kívánok!”
 • 6. ????gézu 2008. március 23. 06:34
  „Szőlőt már a falusi sem látott 15 éve...”
 • 5. Niep 2008. március 22. 23:49
  „És a tespedt seggű városi idióták, akik se búzát, se szőlőt nem láttak, csak a kádári háromforintos kenyeret és a kannás bort. herGOTT, kérdezd meg dédnagyapádat, ha még él, mert volna-e ilyen pökhendien odaokádni a templomajtó elé?”
 • 4. herGOTT 2008. március 22. 21:04
  „Bőjtöljenek a kövér papok!”
 • 3. Csíki Pista 2008. március 22. 15:51
  „Egyébként a tej és a tojás is töri a bőjtöt. Tegnap egy halotti torba voltam hivatalos. Ez egy olyan vidéken volt, ahol az emberek még nem képzelik magukat Istennél nagyobbnak. Nagypéntekre tekintettel a töltött káposztát hús helyett kukoricakásával adták és olajjal készítették, az itt ünnepi ételnek számító savanyúlevesből pedig kihagyták mind a húst, mind a tejfölt. A bort szintén Nagypéntekre való tekintettel (a hagyomány szerint Krisztus vérének tartjuk) szintén elhagyták, de a pálinkát érdekes módon megitták, mondván: Essen a halott lelkéért. Egyébként itt sem mindenki tartja a minden pénteki bőjtöt, de a nagy többség még Szerdán sem eszi meg az állati eredetű ételeket. Akik nem tartják, azokat sem a felvilágosultság hamis képzete vezérli, hanem úgy tartják, hogy nem az számít, amit megeszünk, hanem amit mondunk és cselekszünk.
  Kovács Zsolt pediglen nem avendéget mentette ki, hanem a tudatlanságáról és a dölyfösségéről állított ki bizonyítványt. A fentebb szereplő pár pedig jól mutatja, hogy egy évezredekre visszanyúló hagyományt hogy lehet 60 év szorgos aknamunkájával semmivé tenni.”
 • 2. Rs 2008. március 22. 11:15
  „Betegeknek, és úgy tudom 60 év felett nem kötelező a böjt.”
 • 1. Azsd 2008. március 22. 10:40
  „Erröl is Gyurcsány tehet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülőn érkezik a húsvéti sonka

Szeged - Sokgyermekes, elfoglalt szegedi politikusokat kérdeztünk: hogyan töltik a húsvéti ünnepeket? Ujhelyi Istvánéknál például szinte kötelező program kilátogatni a vadasparkba. Tovább olvasom