Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Návai Anikó Hollywoodban drukkol a Saul fiának

Szeged, Hollywood - Méhkasként bolydult fel az ország, amikor a Saul fia megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, majd az Oscar-jelölést. A Hollywoodban élő, szegedi születésű újságírót, Návai Anikót kérdeztük az esélyekről és a kulisszatitkokról.
Névjegy

Návai Anikó újságíró, tudósító Szegeden született, ide is járt egyetemre. Lapunknak elmondta, hogy kedves emlékek fűzik a városhoz. Bár nagyon régen járt itt, a közeljövőben nem is tud jönni, hiszen amikor hazalátogat, nagyon kevés ideje van, azt pedig általában Budapesten tölti munkatársaival és barátaival. Szeretettel Hollywoodból című műsorában a legismertebb hírességekkel beszélget, faggatja őket titkaikról. Mint a Hollywood Foreign Press Association tagja, egyben háziasszonya is a Golden Globe-gálának, tudósít a berlini, a cannes-i, a torontói filmfesztiválról, és rendszeres résztvevője az Oscar-gáláknak, utóbbival kapcsolatos élményeit meg is írta Oscar? Oscar! című könyvében.
– Minden évben zsűrizek, vagyis szavazok a Golden Globe-díj odaítéléséről mint a Hollywood Foreign Press Association, azaz a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének egyetlen magyar tagja. A Saul győzelme nem lepett meg, és csodálatos pillanat volt. Főleg azért, mert egy órával korábban én adtam a tippet Helen Mirrennek azzal kapcsolatban, hogy magyar film még soha nem nyert Golden Globe-ot, és ha most megtörténik, ez lesz az első a HFPA 73 éves történetében. Ezt a színpadon el is mondta – osztotta meg lapunkkal Návai Anikó újságíró. Azt is elárulta, hogy Cannesban találkozott először Nemes Jeles Lászlóval és Röhrig Gézával, azóta többször, több városban összefutottak már.

– Tudták, hogy hónapok óta drukkolok nekik, úgy találkoztunk és beszélgettünk, mint régi ismerősök, kicsit barátok. Úgy éreztem, fontos nekik, hogy van valaki Hollywoodban, aki ugyanazt a kultúrát képviseli, ugyanazt az anyanyelvet beszéli, és fogja a kezüket ebben a látványos világban, ahol nem könnyű eligazodni annak, aki először lép be a kapuján – tette hozzá az újságíró, aki már gőzerővel készül az Oscar-gálára. Elmondta, munkája sohasem unalmas, főleg most, a díjátadó előtt, bár ilyenkor a legkevésbé látványos. Szervezés, egyeztetés, telefonálgatás, töméntelen e-mailezés – így áll össze a végleges program, amelyben minden engedély a helyén van.
Návai Anikó  Cannes-ban találkozott először Nemes Jeles Lászlóval és Röhrig Gézával, a Saul fia rendezőjével és főszereplőjével.
Nemes Jeles László, Návai Anikó és Röhrig Géza a Golden Globe-gálán, a díjkiosztó előtt. Itt még csak remélték, hogy történelmet írnak.

Megkérdeztük, milyennek látja a Saul fia esélyeit, mit gondol, vajon február 28-án is színpadra szólítják-e Nemes Jeles Lászlót, a magyar filmtörténelmet író rendezőt. Kíváncsiak voltunk arra is, lehet-e lobbizni a magyarok sikere érdekében.

– A kristálygömböm azt mutatja, hogy üres kézzel jönnek és egy aranyszobrocskával távoznak. Nemest, Röhriget, a film magyar producerét és amerikai forgalmazóját kellene megkérdezni, mennyit lobbiztam a film sikeréért. Legutóbb a napokban, amikor többek között George Clooney-t, Josh Brolint és Helen Mirrent faggattam arról, kire adják a voksukat az Oscaron. A többit a műsoromból, a Szeretettel Hollywoodból következő adásaiból tudhatják meg a nézők. A Duna tévén minden kulisszatitokra fény derül majd, és megosztok mindent, amit az Oscarról és a Saul fia diadalmenetéről tudni kell és érdemes – mondta Návai Anikó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi ebédmenü 690-től 1990 forintig

Szegedi ebédmenü 690-től 1990 forintig
Szeged belvárosában könnyebb megszámolni azokat a vendéglátóhelyeket, ahol nem kínálnak ebédre menüt. Tovább olvasom