Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem adják Ruzsán Rózsa Sándort

Ruzsa - A faluhoz az köti a betyárt, hogy a cimborája, Veszelka Imre és a babája, Juliska is ott lakott.
 – Nem hagyjuk, hogy elhúzzák előttünk a mézesmadzagot. Nekünk is kell Rúzsa Sándor, mi is ébren tartjuk a hagyományát. Hiszen ha Ruzsa nevét meghallja valaki, rögvest Rúzsa Sándor jut eszébe, holott a két névnek nincs köze egymáshoz – mondta a júliusban alakult Rúzsa Sándor Betyár Egyesület elnöke, Szanka János.

Szanka János: Nem csatározni akarunk Ásotthalommal, hanem Röszkével összefogva látnak jövőt a történelem újjáélesztésében. Fotó: Frank Yvette
Szanka János: Nem csatározni akarunk Ásotthalommal, hanem Röszkével összefogva látnak jövőt a történelem újjáélesztésében. Fotó: Frank Yvette
A nyugdíjas állatorvos hozzátette, falujukhoz az köti a betyárt, hogy a cimborája, Veszelka Imre és a babája, Juliska is ott lakott. Látja, hogy felkapták és sztárolják Ásotthalmon a betyárt, és azt gondolta, nekik is van keresnivalójuk a témában. Úgy fogalmazott: hagyni kell, hogy éljen a hagyomány. Bár betyárjuk van, és nem egy Szent-Györgyi Albertjük, de ha nekik ez jutott, akkor örömmel kutatják a nyomát, mert ez turisztikai vonzerőt jelenthet a településnek. Nem csatározni akarnak Ásotthalommal, hanem Röszkével összefogva látnak jövőt a történelem újjáélesztésében.

Rózsa Sándort a szeptember 6-án, szombaton 14 órakor kezdődő hagyományos lakodalomba is „várják". A művelődési házban lesz a legénybúcsú, majd az egybegyűltek húsz-huszonöt szebbnél szebb fogatra szállnak. Elindulnak kikérni a menyasszonyt és hívogatni a lakodalomra. A vendégsereget 18 órakor bocsátják be a művelődési házba, bemutatják a násznépet, és vacsoráznak. Az eseményre székely és vajdasági vendégeket is várnak. A betyár marcona legényekkel jelenik majd meg, borral kínálják, hogy békésen távozzon. A kisszállási és mélykúti uradalomból aztán elhajtják a marhákat a szabadkai vásárra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül bontják a Széchenyi téri műemlék épületet

Ez az a társasház, amiről a városvezetés többször állította: az IKV ügyvédje, Szepesi Ferenc és… Tovább olvasom