Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem adták át földjeiket a kishantosiak

Kishantos - A lapunkban bemutatott, csütörtökön meztelenül tüntető Mangel Koppány hétfőn Kishantoson demonstrált a biogazdaságért, mintegy 150 társával. Egyelőre nem kezdték meg a munkát az új tulajdonosok.
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságának 452 hektárnyi területére október 31-én lejárt a bérleti szerződésük a helyi gazdáknak, újra pályáztak, de senki sem nyert közülük.

Megírtuk, évek óta dolgoznak együtt a területen helyi gazdák, népfőiskolát hoztak létre. Sokak véleménye szerint egy politikai bosszúnak estek áldozatul azzal, hogy elvesztették földjeiket. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Fejér megyei képviselői és a nyertes pályázók tegnap szerették volna átvenni a földterületet.

Ángyán miatt?

A mintagazdaság bukása mögött sokan politikai bosszút sejtenek a kormány részéről. A terület ugyanis Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium egykori parlamenti ügyekért felelős államtitkárának támogatását élvezte, aki sokszor keményen kritizálta a kormányt, majd ki is lépett a frakcióból.

Lapunkban szombaton mutattuk be Mangel Koppányt, a Szegedi Ifjúsági Napok egykori szervezőjét, aki csütörtökön meztelenül, egy táblát maga elé tartva demonstrált Kishantosért. Ő és körülbelül 150 társa hétfőn délelőtt már a helyszínen tüntetett, mindenki ruhában.

– Senki sem írta alá, hogy átadná a földjét. Ács Sándorné, a gazdaság ügyvezetője arra kért bennünket, hogy csendesen demonstráljunk, ne sértsünk meg senkit. Mi ezt be is tartottuk, néma csendben, táblákkal álltunk ki az ügyünkért – mesélte a helyszínről jelentkezve Mangel Koppány. Hozzátette, furcsa helyzet állt elő, mert a kishantosi gazdálkodók nem írták alá, hogy átadják a telket, a földalapkezelőtől sem szignózta senki, hogy átvették volna. Csak a nyertes pályázók írták alá, hogy ők gazdálkodhatnak ezentúl a területen. Ennek ellenére egyelőre egyetlen új nyertes sem kezdett munkába.

– Riadóláncot hozunk létre, ami azt jelenti, hogy aki belép, az két órán belül ide tud érni. Elhatároztuk, hogy a polgári engedetlenség különböző formáit bevetve, akár a testünkkel is megvédjük Kishantost. Nem akarunk politikai ügyet kreálni, de amit jelenleg az állam tesz, az törvénytelen – mondta lapunknak Mangel Koppány.

Fordulópont

Kishantos ügye fordulópont Magyarország életében. Ha hagyjuk, hogy egyetlen tollvonással, „törvényesnek" látszó keretek között eltöröljenek egy ilyen, a közösségért dolgozó központot, akkor bármi megtörténhet bárkivel Magyarországon – írta Ács Sánorné a közleményében.

Olvasóink írták

 • 5. majzik 2013. november 05. 20:56
  „Én utána néztem !
  A Kishantosi biogazdaság olyan Újszegedi volt GYIVI utód alapítvány szerű vállalkozás.
  A Mangel gyerek meg egy kiválasztott bukott geográfus aki egy vizes brigádot sem tudott egyetemi végzettség után elnavigálni.
  Budapesten meg szerepel ilyen ingyen mosogatás szerű <moderálva> !
  Hát ?”
 • 4. macs 2013. november 05. 16:16
  „A legszigorúbb, úgynevezett BioSuisse minősítéssel rendelkező, szintetikus vegyszerek és műtrágyák nélkül bio élelmiszert előállító kishantosi gazdaságot egyetlen tollvonással megszűntetik, miközben a Vidékfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy elkészült a Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséről.
  Sajnos nem számoltak azzal, hogy az állam a bérelt földet a bérleti szerződés lejáratát követően másnak adhatja, még akkor is ha komoly értéket képvisel az, amit létrehoztak. :-(
  Tanulság, az államtól bérelt földekbe csak annyit szabad beleinvesztálni, amit a futamidő alatt ki is lehet venni. A kizsigerelt földdel majd kezd valamit a következő tulajdonos.”
 • 3. alfa258 2013. november 05. 13:48
  „Elkeserítő ami itt megy! Gondolom egy fidesz közeli haver műkörmös macája megkapja, aki pedig eddig művelte a földet, lehet akár cseléd is saját földjén!!!! Ekkora pofátlanságot!!!!!! Ugye a hirdetések tömege, ami folyik a csapból is, hogy mo. jobban teljesít, rezsi csökkenés, 0 ft imf tartozás.....stb! Ezzel nem dicsekednek????”
 • 2. tol 2013. november 04. 22:31
  „ez nem polgári engedetlenség, hanem elkeseredett düh. Nagyon megdöbbentö példája a feudális anarchiának, mely immár 24 éve dúl hazánkban.”
 • 1. florian72 2013. november 04. 19:03
  „Mi van itt trafik után a föld is ,nem semmi .Példa mutató M Koppány kiállása .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apja légpisztolyával lőtte meg magát Andris

Kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás egy 65 éves térvári apa ellen - a fiú játék közben meglőtte az egyik ujját. Tovább olvasom