Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Nem célirányos a biztonságiőr-képzés

Szeged - Kevés a gyakorlat, és nem célirányos a képzés – kritizálja a szakmai vezetés a hazai biztonsági őrök oktatását. Leghamarabb tavasszal változhat a helyzet.
A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara reményei szerint jövő tavasszal fogadhatja el a parlament azt a törvénymódosítást, amely alapvetően megváltoztatja a biztonsági őrök jelenlegi képzését. – A 12 hazai kamara közül 11-ben kötelező az ismétlő képzés, így nemcsak egy sokkal gyakorlatiasabb oktatást, hanem a kötelező szinten tartást is be akarjuk vezettetni – mondta lapunknak Német Ferenc, a kamara szegedi származású országos elnöke.

Egy fegyveres férfi megpróbált kirabolni egy bankot október 25-én a fővárosi Andrássy úton, de a biztonsági őr közbelépett, és válogatott szidalmak mellett kizavarta a rablót az utcára. Ez hőstett volt a Bankszövetség biztonsági főnöke szerint, míg a kriminálpszichológus és
8 általános és büntetlen előélet

A törvény szerint bárkiből lehet ma biztonsági őr Magyarországon. A követelmények: nyolc általános, büntetlen előélet, és egy 270 órás, főleg elméleti tanfolyam.

más szakértők szerint céltalan kockázatvállalás. – Elsősorban az emberi élet védelme a biztonsági őr feladata. Munkáját a végeredmény minősíti. Ha nem halt meg senki, akkor jól dolgozott – magyarázta Német Ferenc. A legnagyobb problémát az elnök abban látja, hogy ma minden tanfolyam – testőr, fegyveres őr, bankőr, rendezvénybiztosító – elvégzése után személyi- és vagyonőr-igazolványt kap az illető, amellyel a fent leírt bármelyik munkakörben elhelyezkedhet. – Nem célirányos a képzésük. Ha valaki például pénzintézetben akar majd dolgozni, akkor a 270 elméleti órából lehet, hogy csak 1,5 órát hall bankőrzésről. Ezen is változtatni akarunk.

Bár a biztonsági őröknek a pénz védelme csak sokadrangú kötelességük – fontosabb az ügyfelek, a banki alkalmazottak és saját életük védelme –, a tapasztalatok azt mutatják, hogy mégis hasznos őket foglalkoztatni a különböző intézményekben. Tavaly két takarékszövetkezetet, míg idén egy postát raboltak ki fegyvernek látszó tárggyal Szegeden: biztonsági őrt egyik helyen sem alkalmaztak. A Partiscum takarékszövetkezet Retek utcában működő fiókjának és a kecskéstelepi posta kirablójának személye a mai napig ismeretlen.

Olvasóink írták

 • 5. csakhogy 2010. november 19. 15:10
  „4.
  ha még bukott is a rendőr de legalább tudja mit miért kelll csinálni .
  Véleményem szerint mentorokkal kellene gyakorlati képzést kialakítani. akkor amit tanultak meg is értenék.
  Sajnos Magyarország már lassan arról híres, hogy mindenki vagyonőri képesítéssel rendelkezik de vagyont nem tudja megvédeni.Szeged meg pláne, csak meg lennének fizetve.”
 • 4. mag 2010. november 19. 06:02
  „A BUKOT RENDÖRÖK SZAKMÁI KÖZÉ TARTOZIK”
 • 3. jozko 2010. november 18. 20:24
  „Sajna, nem csak ez megy itt "céliránytalanul"...”
 • 2. történész 2010. november 18. 19:45
  „A lényeg komám uramék pénzt akarnak az oktatásokért. Lám megcsinálták a tűzvédelmi szakvizsgákat is amivel csak a jogalkotó hold udvara keres milliókat..”
 • 1. 620829 2010. november 18. 11:05
  „Nem kilóra kellene adni az engedélyeket....gyúrunk vazzzze..agyilag meg zoknik....kivétel annnak a kevésnek....egyébként meg semmire sem jók......a bankban ők szolgáltaják a fegyvert.....ha már rendőrnek sem kell-elmgy vagonőrködni...ez is egy szint!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalan a minisztériumban

500–600 ember él Szeged utcáin. A minisztérium egy volt hajléktalant foglalkoztat szakértőként. Tovább olvasom