Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Nem számítunk olcsóbb kötelező biztosításra

Szeged - Kedden indul a kötelező biztosítás kampány, egy felmérés szerint az autósok többsége díjemelést vár. Jövőre a biztosítók havonta új díjat hirdethetnek.
Az autósok jól tudják, november elsején indul a kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) kampány. A díjak évről évre csökkentek, a két hét múlva esedékes váltással kapcsolatban a kotelezo.hu felmérést végzett, amelyből kiderült: a megkérdezettek 53 százaléka díjemelést, 29 százaléka változatlan díjakat vár. A kötelező kampány szinte minden autóst megmozgat, többségünk havi négyszáz forintnál kevesebbért is végigviszi a biztosítóváltást. A tavaly felmondott szerződések átlagdíja 24 ezer 987 forint volt, az új biztosításokkal az autósok évente 7000 forintot takarítottak meg. Az árversenyt jól mutatja, hogy míg 2006-ban a biztosítók által beszedett kgfb-díjak 390 milliárd forintot tettek ki, addig tavaly már a 100 milliárdot sem érte el a díjbevétel.

2013-tól új elem, hogy a biztosítók év közben is változtathatnak a díjakon, így az autósok akár havonta találkozhatnak új ajánlatokkal. Az eddigi szabályozás szerint a biztosítók a következő évre október 30-áig hirdették meg tarifáikat, ez egyben a mindenkori kgfb-kampány kezdetét is jelentette. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás lecserélése változatlanul csak évente egy alkalommal, a biztosítás évfordulójakor lehetséges. Az évközi díjváltoztatás viszont a szerződött autósokat nem érinti: a megkötött biztosítások díjai egy évig nem változnak.

– Csökkenhet a verseny, és ennek hatása érezhető lehet a kötelező árazásában és a mellé kínált kiegészítő szolgáltatásokban – vélik a netrisk.hu szakértői. – Egyértelműen „ügyfélbarát", ám egyénileg nehezen követhető a változás. A szabályozás megszünteti a régi, merev díjhirdetési rendet, és évente többszöri változásra is lehetőséget ad, ez a korábbinál jóval dinamikusabbá teszi a piacot – cáfolt Németh Péter. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs igazgatója szerint a cégek vélhetően folyamatosan figyelik majd egymás tarifáit, és igyekeznek a másiké alá menni, vagy esetleg csábító pluszokat kínálni az ügyfeleknek.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint az október 30-án meghirdetendő kgfb-díjak átlagosan 4-5 százalékkal csökkennek, ugyanakkor a biztosítót váltók száma az idei évben várhatóan már a harmadát sem fogja elérni a három évvel ezelőtt tapasztalt másfél milliós értéknek.

Olvasóink írták

  • 1. csiperke73 2012. október 27. 12:20
    „Minek a biztosítás amikor káreseménynél senki sem akar fizetni?
    Amortizáció, használt alkatrész árak stb....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klasszikus mese kortárs tánccal

Juronics Tamás koreográfiájával tegnap mutatta be a Szegedi Kortárs Balett Csajkovszkij Diótörőjét a nagyszínházban. Tovább olvasom